Είναι αξιοσημείωτη η επιλεκτική προσοχή των πολιτικών δυνάμεων (όλων ανεξαιρέτως) που αγγίζουν και εντοπίζουν ορισμένα ζητήματα, όπως είναι και αξιοσημείωτη η κατ’ ανάλογο τρόπο επιλεκτική ευαισθησία πολλών πολιτών και οργανωμένων φορέων. 
Και επειδή, όπως έλεγε κάποτε ο αγράμματος πλην σοφός λαός μας, κόρωνος κορώνου δεν βγάζει μάτι, έτσι και τα κόμματά μας εν μέσω κορωνοϊού δεν τόλμησε κανένας να ανοίξει το στόμα του και να διαμαρτυρηθεί. Έτσι περνά στο ντούκου ότι στα κόμματα έγιναν αποκοπές μισθών και αιτήθηκαν συμπερίληψη στα κυβερνητικά σχέδια.
Και η δικαιολογία; Μειώθηκε ο κύκλος εργασιών! 
Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται αυτή είναι η τρελή πολιτική πραγματικότητα της Κύπρου. Οι πολιτικές μας δυνάμεις, τα κόμματά μας, τα «κύτταρα της δημοκρατίας» έκαναν αποκοπές και ζητούν συμπερίληψη στα κυβερνητικά σχέδια όπως όλες οι άλλες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω πανδημίας. 
Είναι απορίας άξιον και θα χρήζει ειδικής μελέτης από επιστήμονες και ακαδημαϊκούς το πώς είναι δυνατό να επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών των κομμάτων. Σ’ όλες τους άλλους τομείς της οικονομίας ξέρουμε και είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε το ποιες είναι οι επιπτώσεις λόγω πανδημίας και πώς επηρεάστηκε ο κύκλος εργασιών τους. 
Όσο και να προσπαθούμε δύσκολα μπορεί να αντιληφθούμε πώς μειώθηκε ο κύκλος εργασιών ενός κόμματος. Μήπως οι πωλήσεις των προϊόντων τους; Αλλά τι πουλούσαν εκτός από πολιτική και πατριωτισμό; Εκτός εάν γι’ αυτά που πουλούσαν είχαν και τις ανάλογες εισπράξεις, που δεν το ξέρουμε. 
Από τον τρόπο που αντέδρασαν και προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τόπο προκύπτουν τα εξής: 
Πρώτον, είναι μιας μορφής παραδοχή (έστω και άθελά τους) ότι αυτό που οι πολίτες νόμιζαν ότι ήταν πολιτικοί σχηματισμοί δεν είναι τίποτε άλλο από μικρομάγαζα και επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και συμπεριφέρονται κατά ανάλογο τρόπο όπως και όλες οι άλλες επιχειρήσεις και μαγαζιά. 
Δεύτερον, είδαν ότι το κράτος δίνει λεφτά και θέλησαν να αδράξουν την ευκαιρία και να αρπάξουν κι αυτά ένα μερίδιο. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία τα κόμματα είχαν εισπράξει ζεστό χρήμα αρχές του χρόνου προκειμένου να καλύψουν ανάγκες για το υπόλοιπο του έτους. Πήραν την κρατική βοήθεια και την έφαγαν μέσα σ’ ένα δύο μήνες; Δεν νομίζουμε. 
Τρίτον, θα πρέπει να μας πουν και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι εάν τα κόμματα: α) είναι εγγεγραμμένες εταιρείες/επιχειρήσεις σε ΟΕΒ/ΚΕΒΕ, β) εάν τα επαγγελματικά στελέχη είναι ενταγμένα σε συντεχνίες και ποια ήταν η αντίδραση των συντεχνιών σ’ αυτές τις ενέργειες και γ) το Υπουργείο Εργασίας έχει εξετάσει ή έχει ασχοληθεί με τις περιπτώσεις αυτές κατ’ ανάλογο τρόπο που θα έπραττε σε περίπτωση μιας βιομηχανίας. 
Τέταρτον, επειδή κάποιοι υποστήριξαν ότι έχουν μειωθεί οι εισφορές που έπαιρναν λόγω της κρίσης θα πρέπει να εξηγήσουν και στους υπόλοιπους από πού έρχονται αυτές οι εισφορές και για ποιες εξυπηρετήσεις. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν αναφέρονται στις εισφορές των 10 ή 20 ευρώ που θα δώσουν τα απλά μέλη. Είναι οι χοντρές εισφορές που γίνονται για τις ανάλογες «εξυπηρετήσεις» εντός και εκτός Βουλής. 
Να υποδείξουμε στα κόμματα πως μπορούν να εγγραφούν και ως Μικιό (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) γιατί κι εκεί πέφτει χοντρό χρήμα. Σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς ελέγχους. Άστε που με κάποια προγράμματα δίνεται και ζεστό χρήμα από την Ευρώπη. 
Δίνουμε ιδέες για εκείνα τα κόμματα που νιώθοντας την «οικονομική πίεση» της πανδημίας και αφού έχουν «πέσει και οι δουλειές» να κλείσουν μικρομάγαζα ή επιχειρήσεις και να ανοίξουν γραφεία Μικιό.

[email protected]