Με κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία και γάντια μίας χρήσεως, καθώς και μάσκες προσώπου θα εργάζονται από σήμερα οι κομμωτές και αισθητικοί, αλλάζοντας την εμπειρία του καλλωπισμού. Πλέον, μέσω οδηγίας, το κους – κους δεν θα βρίσκεται στις δυνατότητες εργαζομένων και πελατών, την ίδια στιγμή που οι επισκέπτες των κέντρων αισθητικής υποχρεώνονται να φορούν μάσκα και των κομμωτηρίων παροτρύνονται να χρησιμοποιούν. Πρόκειται για τις οδηγίες που εξέδωσαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την ομαλή λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, καθώς και την εφαρμογή μέτρων προφύλαξης για τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του COVID-19.

Συγκεκριμένα, κομμωτές και αισθητικοί πρέπει να λαμβάνουν κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία- ρόμπα και γάντια μίας χρήσεως καθώς και μάσκες προσώπου. Ειδικά για τα κέντρα αισθητικής, θα πρέπει να ζητείται από τους πελάτες να χρησιμοποιούν μάσκα, εφόσον η περιποίηση δεν γίνεται στο πρόσωπο, ενώ για τους πελάτες των κομμωτηρίων συστήνεται η χρήση μάσκας, χωρίς να είναι υποχρεωτική. Επίσης, οι εργαζόμενοι καλούνται να περιορίσουν, στο βαθμό που είναι δυνατό, τη συνομιλία με τους πελάτες. Ακόμη πρέπει να γίνει κατάλληλη διαρρύθμιση του χώρου, των καθισμάτων εργασίας καθώς και μεταξύ των πελατών, έτσι ώστε να τηρείται απόσταση δύο μέτρων. Στην περίπτωση όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να γίνεται διαχωρισμός με κατάλληλο υλικό. Επίσης, τέλος μπαίνει στη διάθεση περιοδικών και εφημερίδων, καθώς και ροφημάτων ή εδεσμάτων σε πελάτες ινστιτούτων. Στα κομμωτήρια μπορεί να προσφέρονται ροφήματα σε πελάτες, μόνο σε ποτήρια μίας χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέοι κανόνες σε κομμωτήρια, εστίαση αλλά και έξοδα

Ακόμη, πρέπει να δοθούν γραπτές οδηγίες και εκπαίδευση στο προσωπικό, σχετικά με τον τρόπο της εξάπλωσης του COVID-19, ώστε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης πελατών και άλλων εργαζομένων. Να προσφέρονται υπηρεσίες μόνο κατόπιν ραντεβού. Να αποτρέπεται η παρουσία πολλών ατόμων ταυτόχρονα και να τηρείται η αναλογία: ένα άτομο ανά 8 τετραγωνικά μέτρα. Παράλληλα, να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων. Να υπάρχει στην είσοδο φιάλη αλκοολούχου διαλύματος (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη) με αντλία. Να τοποθετηθούν ανακοινώσεις στα σημεία εισόδου, με τις οποίες θα ζητούν από τους πελάτες να μην εισέλθουν εάν νιώθουν αδιαθεσία ή έχουν συμπτώματα του Covid -19. Να θερμομετρούνται οι εργαζόμενοι πριν την έναρξη της εργασίας τους και σε περίπτωση πυρετού να υποχωρούν, ενώ στα κομμωτήρια να θερμομετρούνται και οι πελάτες. Να εφοδιαστούν τα αποχωρητήρια με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μίας χρήσης και αντισηπτικό διάλυμα. Να οργανώνεται το προσωπικό, ώστε να υφίσταται περιορισμένη αλληλεπίδραση ανάμεσα στις ομάδες. Να μην παρατείνεται η παραμονή του κοινού περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Να αποφεύγονται οι συναλλαγές μετρητών και να προτιμώνται οι ανέπαφες. 

Καθαρισμός μετά από κάθε πελάτη 

Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων και των χώρων θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από κάθε πελάτη και ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Ειδικότερα αναφέρεται ότι θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται τακτικά όλες οι επιφάνειες, τα δάπεδα, οι πάγκοι, τα ταμεία, οι χώροι υγιεινής. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, θα πρέπει να απολυμαίνονται και άλλες επιφάνειες, όπως πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, διακόπτες, βρύσες. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται ή με κοινά καθαριστικά (δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό) ή με διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερού) ή με αλκοολούχο αντισηπτικό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών, με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα ίωσης. Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως με γάντια μίας χρήσης.

Αυστηρά τα μέτρα για το προσωπικό

Σειρά από οδηγίες ατομικής υγιεινής απευθύνει το υπουργείο ειδικά προς τους εργαζόμενους. Όπως αναφέρεται, το προσωπικό θα πρέπει να φέρει μάσκα, η οποία να εφαρμόζεται σωστά στο πρόσωπο ώστε να καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι. Η μάσκα θα πρέπει να αλλάζεται συχνά, για να μην μετατραπεί σε εστία μικροβίων και αν βραχεί θα πρέπει να αλλάζεται. Σχετικά με τα γάντια, αναφέρεται ότι θα πρέπει να φορεθούν αφού πρώτα γίνει σωστό πλύσιμο και στέγνωμα. Επίσης θα πρέπει να είναι στο κατάλληλο μέγεθος και να αλλάζονται συχνά και μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, να αλλάζονται μετά από γεύμα, χρήση τουαλέτας, καθαρισμό, πέταμα σκουπιδιών, χρηματική συναλλαγή. Τέλος, τα γάντια θα πρέπει να αφαιρούνται προσεκτικά.

Επιπλέον, αναφέρεται τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα και προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης. Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται απαραίτητα μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επισημαίνεται ότι τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών. Τέλος, σημειώνεται αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό. Σε βήχα ή φτέρνισμα, να καλύπτεται η μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, το οποίο θα απορρίπτεται αμέσως σε κάδο.

Για τα κέντρα αισθητικής

Υπογραμμίζεται ότι υποχρεώνονται να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται σε τυχόν έλεγχο, ενώ θα πρέπει να διατηρείται για περίοδο τουλάχιστο 20 ημερών. Ο πελάτης καλό θα ήταν να μη συνοδεύεται από άλλο άτομο. Ακόμη, τονίζεται ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο αερισμό των χώρων και να αποφεύγεται η χρήση κλιματιστικού. Επιπλέον, να μην υπάρχει πρόσβαση στον χώρο αναμονής σε οποιαδήποτε δείγματα μακιγιάζ κοινής χρήσης. Να τοποθετείται χαρτί ή σεντόνι μιας χρήσης στο κρεβάτι / πάγκο εργασίας αισθητικής περιποίησης. Να χρησιμοποιούνται κάδοι με καπάκι που να ανοίγει με ποδοκίνητο μοχλό. Να απομακρύνονται σε ερμητικά κλειστό αποθηκευτικό χώρο οι πετσέτες, μέχρι να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

Για κομμωτήρια και κουρεία

Να παραμένουν απαραιτήτως ανοιχτές πόρτες και παράθυρα και να διατηρούνται κλειστά τα κλιματιστικά, καθώς στο στέγνωμα με το πιστολάκι γίνεται περιστροφή αέρα. Να χρησιμοποιούνται πετσέτες και ποδιές κουρέματος μίας χρήσης. Σε άλλη περίπτωση οι πετσέτες να απομακρύνονται μετά από κάθε πελάτη σε ερμητικά κλειστό αποθηκευτικό χώρο, μέχρι την πλύση τους σε θερμοκρασία 90°C. Να παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες προσώπου, γάντια και φόρμες μίας χρήσης) κατά τη διεξαγωγή βαφών και για το προσωπικό. Στην περίπτωση μεγάλων κομμωτηρίων να διενεργείται τακτικά έλεγχος από άτομο της επιχείρησης για την τήρηση των μέτρων. Να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες από την εργασία ή να τροποποιηθούν τα καθήκοντά τους. Όπου είναι εφικτό να διαχωριστούν οι εργαζόμενοι σε ομάδες που δεν συναντώνται μεταξύ τους.