Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό για το υπουργείο είναι η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου. Είναι θεμελιώδης λειτουργία για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τονίζει στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών. Γι’ αυτό και τρέχουν η διυπουργική και η καθοδηγητική επιτροπή. Δεν κόπηκαν κονδύλια για έργα και προχωρούν για ανάκτηση των καθυστερήσεων, όπως μας αποκαλύπτει ο Γιάννης Καρούσος. Στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι και η δωρεάν είσοδος και ψηφιοποίηση στα Μουσεία.

Το υπουργείο τρέχει ξανά τις λύσεις για κυκλοφοριακό, με πρώτη αυτή για τα φώτα Αγίας Φύλας και τον σχεδιασμό λεωφορειολωρίδων. Προτεραιότητα και το ξεκαθάρισμα των συμβάσεων με λεωφορεία, ενώ ο υπουργός Μεταφορών κάλεσε ενισχύσεις για σχεδιασμό δρομολογίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Καρούσος: Πώς εξασφαλίσαμε τον επαναπατρισμό

Πώς θα γίνει η επαναλειτουργία των αεροδρομίων;

Πρέπει να δούμε την αλυσίδα. Ας πούμε ότι υπάρχουν πτήσεις, τι πρέπει να γίνει; Θα πρέπει ο επιβάτης να κάνει τεστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν; Θα του κάνουμε τεστ κατά την άφιξη; Θα κάνουμε θερμομέτρηση κάθε επιβάτη ή με θερμοκάμερες; Θα κάνουμε μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους; Θα έχουμε πληρότητα αεροπλάνων 50% ή 66%; Στο αεροπλάνο θα δίνουν μάσκες και γάντια; Ποιες επιπλέον υποδομές πρέπει να έχουμε και πώς θα γίνουν; Από ποιες χώρες θα δεχόμαστε πτήσεις και με ποια κριτήρια; Θα έχουμε χώρες από τις οποίες θα ζητούμε τεστ και από άλλες όχι; 

Επίσης, η πολιτική κάποιων χωρών θα είναι η καθυστέρηση στο άνοιγμα των πτήσεων, για να στηρίξουν τον εσωτερικό τουρισμό. Εμείς θέλουμε πτήσεις από αυτές τις χώρες για να δεχθούμε τουρισμό. Όμως -δεν κρυβόμαστε- κι εμείς θέλουμε τον εσωτερικό τουρισμό.

Εντός 15 ημερών, θα έχουμε λεπτομερές σχέδιο δράσης. Αρχές ή μέσα Ιουνίου πρέπει να ξεκινήσουν πτήσεις. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να είναι απαγορευτικές, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είναι σωστές, γι’ αυτό είναι σημαντική η συμμετοχή των επιστημόνων. 

Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε έγκαιρα τους φορείς, αεροπορικές εταιρείες, ταξιδιωτικούς πράκτορες, τους πολίτες, ότι ιδού, αυτό είναι το σχέδιο μας, αυτές οι ημερομηνίες, αυτές οι δυνατότητες. Να τους πούμε από τώρα ότι τον Ιούνιο θα λειτουργήσουμε έτσι, τον Ιούλιο αν πάνε όλα καλά έτσι, και τον Αύγουστο έτσι. 

Να αναμένουμε καθυστερήσεις στα έργα λόγω Covid-19;

Είναι μια πρόκληση για το Υπουργείο η ανάκτηση του χαμένου λόγω κορωνοϊού χρόνου στα έργα που έχει να υλοποιήσει. Όπου ήταν δυνατό, π.χ. προσφορές, μελέτες κ.λπ. δεν σταματήσαμε. Προς αυτή την κατεύθυνση και για την προετοιμασία νέων έργων, πίεσα ασφυκτικά τις υπηρεσίες, ακριβώς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε έγκαιρα παρά τις συνθήκες. Τώρα, η προσοχή μας στρέφεται στη μέγιστη ανάκτηση της καθυστέρησης. 

Έχουμε συγκεκριμένα τέτοια έργα;

Έχουμε και μικρά και μεγάλα. Προχωρούμε με τη φωτοεπισήμανση, με τη λύση για το κυκλοφοριακό Αγίας Φύλας, με τον περιμετρικό Λευκωσίας κ.α. 

Πώς θα προχωρήσετε; Δεν υπάρχει ψαλίδι σε κονδύλια;

Όχι, δεν βλέπω πρόβλημα με τα κονδύλια, κάναμε όσες εξοικονομήσεις μπορούσαμε. Συζητήσαμε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο αυτά τα θέματα. Με βάση και τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, όλα τα μεγάλα έργα παραμένουν ως έχουν. Μόνο για κάποια έργα, που θα υπογράφονταν τα συμβόλαια ας πούμε τον Νοέμβριο οπόταν και θα καταβάλλαμε τις προκαταβολές, μεταθέτουμε τις υπογραφές για τις αρχές του 2021, ώστε να πληρωθούν με τον επόμενο προϋπολογισμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλεγχοι Καρούσου στις δημόσιες συγκοινωνίες (εικόνες)

Αντιμετωπίζετε και ένα νομικό μπουρδούκλωμα με τις έξι συμβάσεις λεωφορείων…

Οι νέες συμβάσεις λεωφορείων είναι άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου. Είχαμε τις προσφυγές στο Δικαστήριο με κάποιες αποφάσεις υπέρ και κάποιες κατά του Υπουργείου. Ακολουθούμε τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας για κάθε περίπτωση. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο δυνατό. Να γίνουν οι αναθέσεις όπου πρέπει, να γίνουν παρατάσεις όπου χρειάζεται. Έχουμε τα δρομολόγια. Χρειάστηκε να φέρουμε στελέχη από άλλα τμήματα κάτω από τον γενικό διευθυντή για να εργαστούν πάνω στα νέα δρομολόγια των λεωφορείων.

Η έξοδος από τα καταφύγια σημαίνει και επαναφορά των προβλημάτων με το κυκλοφοριακό;

Δεν ξεχνούμε ως προτεραιότητά μας και τις λύσεις στο κυκλοφοριακό. Και γίνεται πολλή δουλειά. Ο σχεδιασμός για τον κυκλικό κόμβο Αγίας Φύλας, είναι ένα παράδειγμα. Έγιναν μελέτες, μετρήσεις και προσομοιώσεις και είδαμε ότι το πρόβλημα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50% με φώτα στον κόμβο, με επένδυση €120.000. Προχωρούμε με τον διαγωνισμό. Προχωρούμε και με το σύστημα «έξυπνων» φώτων τροχαίας. Επικαιροποιούμε το σχέδιο κινητικότητας στη Λευκωσία, με προτεραιότητα τις λεωφορειολωρίδες. 

Τέτοιες λύσεις, οι μονοδρομήσεις, οι λεωφορειολωρίδες κ.λπ. δεν γίνονται όπως σχεδιάστηκαν εδώ και χρόνια λόγω των αντιδράσεων, πώς θα τις ξεπεράσετε;

Τέτοιες λύσεις έχουν πολιτικό κόστος. Δεν θα αρέσουν σε πολλούς. Οι περισσότεροι μου είπαν «σταμάτα, θα έχει αντιδράσεις, θα φωνάζουν». Εφόσον είναι σωστή λύση δεν με ενδιαφέρει, πρέπει να γίνει. Για να δώσεις κίνητρα για τις δημόσιες μεταφορές, πρέπει να περιλάβεις και αντικίνητρα για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα. 

Έγκριση εγκαταστάσεων από ιδιώτες και GPS στα οχήματα εξετάσεων οδηγών

Πώς είναι η επόμενη μέρα για Τμήμα Οδικών Μεταφορών, Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, Ταχυδρομεία;

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, είναι το πρώτο τμήμα του κράτους στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών και προωθούνται κι άλλες, π.χ. βελτιώσεις στο σύστημα κρατήσεων για εξετάσεις οδηγών, σε προγράμματα για θεωρητικές εξετάσεις οδηγών κ.λπ. Νέο στοιχείο είναι η τοποθέτηση GPS στα οχήματα εξετάσεων οδηγών, ώστε να υπάρχουν και αποδείξεις για την ομοιομορφία και τη διάρκεια των εξετάσεων οδηγών. Δίνουμε έμφαση στην περιοδική κυκλικότητα των εξεταστών, επιθεωρητών κ.λπ. Το ΤΟΜ είναι ένα Τμήμα με πολύ μειωμένο προσωπικό, που όμως αντεπεξέρχεται πλήρως σε ό,τι του αναθέσουμε, όπως τώρα, οι μεταφορές των επαναπατρισθέντων. 

Και το Τμήμα Ταχυδρομείων επίσης ανταποκρίνεται και προσφέρει προχωρημένες υπηρεσίες. Τους ζήτησα αργά το βράδυ όπως λόγω των περιοριστικών μέτρων να μεταφέρουν στα σπίτια μικροδέματα και το πρωί ξεκίνησαν.

Το σύστημα θεωρητικών εξετάσεων για άδειες οδηγών, θα είναι κεντρικό. Θα κάνουμε με το ίδιο σύστημα και τις θεωρητικές εξετάσεις για έκδοση αδειών ειδικοτήτων που εκδίδει η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. Επίσης, η αδειοδότηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων γιατί να γίνεται από την υπηρεσία; Έχουμε τόσους αδειούχους ιδιώτες μηχανολόγους – ηλεκτρολόγους στην αγορά, να τις κάνουν αυτοί και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για να γίνονται πολύ πιο γρήγορα, ενώ το προσωπικό της ηλεκτρομηχανολογικής να ασχοληθεί με άλλα θέματα που περιμένουν.

Ο κοιμώμενος γίγαντας του Υπουργείου

«Πολλές αλλαγές προωθούμε και σε σχέση με τον κοιμώμενο γίγαντα: το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Ο πολιτιστικός και αρχαιολογικός πλούτος της Κύπρου είναι τεράστιος και δεν τον προβάλλουμε επαρκώς. Πρώτα απ όλα, θα γίνει ελεύθερη και δωρεάν η πρόσβαση σε όλα μας τα μουσεία. Και να μένουν ανοικτά Σαββατοκύριακα, να κλείνουν Δευτέρα. Έχουμε τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες και ένα εκατομμύριο τοπικό πληθυσμό. Δεν μας τιμά το ότι η επισημότητα στα μουσεία μας είναι των 100.000 επισκεπτών τον χρόνο. Αν αφαιρέσουμε μαθητές και φοιτητές, είναι εξευτελιστικά χαμηλά οι αριθμοί. Με τη δωρεάν είσοδο, θα εμπλουτίσουμε το τουριστικό προϊόν, θα μπορούν να περιλαμβάνονται μέρες μουσείων, να ενταχθούν στα οργανωμένα προγράμματα τουριστών κ.λπ. Ο Κύπριος οικογενειάρχης της Λευκωσίας ή της Αγίας Νάπας, όταν πηγαίνει στην Πάφο το Σαββατοκύριακο θα μπορεί να πάρει τα παιδιά του να δουν το μουσείο. Θα προχωρήσουμε και στη διάθεσή των σουβενίρ μέσω eshop. Ξεκινούμε με τη συμβολή του υφυπουργείου Καινοτομίας και την ψηφιοποίηση όλων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ώστε να προσφέρουμε και εικονικές επισκέψεις».