Σε αναζήτηση περίπου 80.000 επιχειρήσεων, οι οποίες ζήτησαν να διαγραφούν, και αρκετές από αυτές οφείλουν φορολογίες, βρίσκεται το Τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας Γιάννη Τσαγκάρη.
 
Ο Έφορος Φορολογίας μιλούσε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέχισε τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης με την εισαγωγή διατάξεων για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και ενδυνάμωση της εισπραξιμότητας του φόρου, οι οποίες αναμένεται να παρέχουν στο Τμήμα Φορολογίας ενισχυμένες εξουσίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση των εσόδων. Επί του θέματος παραμένουν δύο διαφωνίες μεταξύ του Τμήματος Φορολογίας και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ)
 
Επίσης, ο κ. Τσαγκάρης αναφέρθηκε σε επίσκεψη στο γραφείο του ενός λογιστή, ο οποίος προσκόμισε μια λίστα με 60 – 70 εταιρείες με τις οποίες έχασε επαφή, όπως υποστήριξε ο λογιστής, και οι οποίες έχουν εγγραφεί στην Κύπρο το 2012. 
 
Όσον αφορά τα σημεία διαφωνίας Τμήματος και ΣΕΛΚ, το ένα αφορά την περίοδο υποβολής αναθεωρημένων φορολογικών δηλώσεων με το Υπουργείο Οικονομικών να επεκτείνει την συγκεκριμένη περίοδο από 12 σε 18 μήνες και τον ΣΕΛΚ να ζητεί 72 μήνες (6 χρόνια).
 
Το άλλο σημείο διαφωνίας αφορά την θέση του Τμήματος Φορολογίας για ποινική ευθύνη για τη μη καταβολή φόρου.
 
Μια τρίτη διαφωνία που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών και αφορούσε την διενέργεια επιτόπιων ελέγχων χωρίς προειδοποίηση ο ΣΕΛΚ απέσυρε την διαφωνία του διατηρώντας παράλληλα τις επιφυλάξεις του.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΛΚ, Κυριάκος Ιορδάνου, ανέφερε ότι προσπάθεια του ΣΕΛΚ είναι να ενισχυθεί το πλαίσιο της φορολογικής συμμόρφωσης και της πρακτικής δυνατότητας του κράτους και αυτό να γίνει, όπως είπε, «με ένα όσο το δυνατό σωστό τρόπο χωρίς να οδηγήσουμε την οικονομία σε ασφυξία».
 
Ανέφερε σε σχέση με την ποινική ευθύνη ότι ο ΣΕΛΚ διαφωνεί με την φιλοσοφία της πρόνοιας αυτής και εξέφρασε διαφωνία «το να ποινικοποιηθεί οτιδήποτε δεν καταβάλλει φόρο» με ένα οριζόντιο τρόπο, καθώς αυτό, όπως είπε, παραβιάζει ενδεχομένως την αρχή της ίσης μεταχείρισης των γενικών αρχών διοικητικού δικαίου και θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΣ,Υ Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της προσπάθειας που κάνει το Τμήμα Φορολογίας για να πάρει περισσότερα όπλα για να περιορίσει την φοροδιαφυγή.
 
Πρόσθεσε «πως πάρα τους όποιους λογικούς προβληματισμούς μπορεί να υπάρχουν για επιμέρους αρχές δεν μπορεί παρά αυτή η προσπάθεια να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
 
Ο κ. Κουλλά κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βάλλουν τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων».
 
Philenews/ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός