Στη δημιουργία εξειδικευμένου κέντρου πρόληψης και παρέμβασης προχωρεί η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων με στόχο την καταπολέμηση του εθισμού στο στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Συγκεκριμένα, το κέντρο θα θέτει κάτω από το μικροσκόπιό του τις προβληματικές συμπεριφορές παικτών. Επίσης, θα προάγει την έρευνα, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα υπεύθυνου παιχνιδιού και θα παρέχει ενημέρωση και στήριξη στους παίκτες και στο ευρύτερο κοινό.
 
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί συμβατική υποχρέωση του 2018 η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, όπως ενημέρωσε γραπτώς τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Ειδικότερα, μετά από ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο κ. Πετρίδης κατέθεσε στη Βουλή τις δράσεις που υλοποίησε, κατά το έτος 2019, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για τη διασφάλιση της προστασίας των παικτών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου από το στοίχημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα εν λόγω στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή στις 9/3/2020, πραγματοποιήθηκαν 10 δράσεις με συνολικό κόστος €650.000.
 
 
Mεταξύ άλλων, έγιναν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μαθητές, ηλικίας 15 ετών και άνω, μέσω ενός διαδραστικού, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού προγράμματος με το οποίο ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενασχόλησή τους με τυχερά παιχνίδια. 
 
Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων έχει στη διάθεσή της κονδύλι ύψους €1 εκατ. για την ενίσχυση, αφενός, των μηχανισμών απεξάρτησης και θεραπείας των προσώπων που είναι εθισμένα στον τζόγο – στοίχημα και, αφετέρου, των μηχανισμών πρόληψης και προστασίας κυρίως των νεαρών προσώπων από το να εθιστούν στο στοίχημα και δη στο διαδικτυακό στοίχημα. Επίσης, μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση των κέντρων και υπηρεσιών παροχής θεραπευτικών προγραμμάτων προκειμένου να προσφέρουν υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων ανέλαβε από πέρυσι τη δημιουργία και παροχή μέσω ειδικής πλατφόρμας ενός εργαλείου το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να αποκλειστούν από ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών στοιχήματος και τυχερού παιχνιδιού.
 
Το κράτος υπολογίζει ότι, κατά το τρέχον έτος, θα έχει έσοδα ύψους €16,5 εκατ. από το στοίχημα, τα οποία θα προέλθουν από φορολογίες και τέλη. Συγκεκριμένα, ποσό €10 εκατ. θα προέλθει από τον φόρο στοιχηματικής δραστηριότητας που καταβάλλεται ετησίως από τους αδειούχους αποδέκτες κλάσης Α και Β και καθορίζεται στο 10% επί των καθαρών αποδοχών τους. Αδειούχοι αποδέκτες κλάσης Α είναι οι ιδιοκτήτες πρακτορείων που ασχολούνται με το επίγειο στοίχημα και οι αδειούχοι αποδέκτες Β είναι οι ιδιοκτήτες πρακτορείων που ασχολούνται με το διαδικτυακό στοίχημα. Ποσό €3 εκατ. θα προέλθει από το τέλος που επιβάλλεται στους αποδέκτες της κλάσης Α και της κλάσης Β για εξασφάλιση αδειών λειτουργίας, ενώ τα άλλα €3 εκατ. θα προκύψουν από την εισφορά που είναι υποχρεωμένοι οι αποδέκτες να καταβάλλουν ετησίως  προς την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Η εισφορά καθορίστηκε στο 3% επί των καθαρών αποδοχών τους. Τέλος, ποσό €500.000 υπολογίζεται να εισπράξει η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων από αδρανείς λογαριασμούς παικτών διαδικτυακού στοιχήματος.