Τρεις μήνες χρειάστηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για να απαντήσουν στον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, σχετικά με τη διαδικασία που ισχύει για τον Ερχάν Αρικλί. Ο Αρικλί, που στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 (μέρα κατά την οποία απέστειλε την ερώτησή του ο Γ. Περδίκης) ήταν πρόεδρος του κόμματος των εποίκων (Κόμμα Αναγέννησης) και υποψήφιος κατοχικός ηγέτης, ταυτοποιήθηκε το 1996 ως ένας εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ στα επεισόδια του Αυγούστου. Ήταν ένας από το πλήθος τραμπούκων που κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ, σε αντικατοχική εκδήλωση παρά τω οδόφραγμα της Δερύνειας, στις 11 Αυγούστου 1996. Τρεις μέρες μετά, ο Κενάν Ακίν, εκτέλεσε εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, ο οποίος ανέβηκε στον ιστό της κατοχικής σημαίας, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνων στον χώρο θυσίας του Τάσου Ισαάκ. Για τις δύο δολοφονίες, ταυτοποιήθηκαν άλλα δέκα άτομα, εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Για τον 64χρονο πλέον Ερχάν Αρικλί, ο οποίος διορίστηκε μετά τις παράνομες εκλογές της 18ης Οκτωβρίου και την υποστήριξη προς τον Ερσίν Τατάρ, «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, προκλήθηκαν χλιαρές αντιδράσεις από το πολιτικό σύστημα, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων (βλ. Παύλος Μυλωνάς, Γιώργος Περδίκης). Ο τελευταίος, όπως προαναφέρθηκε, απέστειλε εμπιστευτική επιστολή στην υπουργό Δικαιοσύνης στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 και ενώ εκτυλισσόταν στα κατεχόμενα η παράνομη εκλογική διαδικασία. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων κάλεσε την αρμόδια υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων «γιατί δεν πέτυχε ως τώρα τη σύλληψη και έκδοση του Αρικλί και ιδιαίτερα για την περίπτωση της Κιργισίας» (σ.σ. ο Ερχάν Αρικλί εντοπίστηκε στην Κιργισία στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 και άμεσα διαβιβάστηκαν τα έγγραφα έκδοσής του από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 συνελήφθη από τις Αρχές της Κιργισίας. Εννέα μέρες μετά, προέβη σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ενώ στις 31 Οκτωβρίου 2012, οι Αρχές της Κιργισίας ενημέρωσαν τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η σύλληψή του είχε κριθεί παράνομη από το δικαστήριο και ως αποτέλεσμα, η διαδικασία έκδοσής του τερματίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος). 

Πέραν των παραπάνω, στην επιστολή του ο Γιώργος Περδίκης παρακαλεί, επίσης, την αρμόδια υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, «ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει, αφού με την υποψηφιότητά του ο Αρικλί εκτίθεται δημόσια και δίνεται η δυνατότητα για επαναφορά του θέματος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Χακκί Μουφτουζαντέ το νέο Τ/κ μέλος της ΔΕΑ- Διορισμός από Ερσίν Τατάρ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης απάντησε τελικά στον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, τρεις μήνες μετά. Σε εμπιστευτική απαντητική επιστολή με ημερομηνία την 14η Δεκεμβρίου 2020, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Δρ. Λούης Παναγή, ενημέρωσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το ζήτημα του δολοφόνου Ερχάν Αρικλί, βάσει οδηγιών της υπουργού Έμιλυς Γιολίτη. Ο γ.δ. του υπουργείου Δικαιοσύνης στέκεται κυρίως στο περιστατικό με τη σύλληψη του Αρικλί στην Κιργισία και δεν απαντά εκτενώς στις ερωτήσεις του Γιώργου Περδίκη: Γιατί το υπουργείο δεν πέτυχε ως τώρα τη σύλληψη και έκδοση του Αρικλί; Ποιες ενέργειες προτίθεται να κάνει;

Εξαιρετικά, όμως, σημαντική είναι η κατακλείδα της απαντητικής επιστολής προς τον Γιώργο Περδίκη, αφού λύνεται έτσι (τουλάχιστον στα χαρτιά) ένα μεγάλο μυστήριο για το τι απέγιναν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης των καταζητούμενων δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. «Ο Αρικλί εξακολουθεί να καταζητείται διεθνώς», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης στις 14 Δεκεμβρίου 2020. Επομένως, οι διαδικασίες βρίσκονται ή θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τουλάχιστον από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Κενάν Ακίν, ταυτοποιημένος ως ο άνθρωπος που τράβηξε τη σκανδάλη και εκτέλεσε τον Σολωμό Σολωμού, πόζαρε μαζί με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ, στη φιέστα που έστησε η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στις 15 Νοεμβρίου 2020 στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Χρειάζονται κι άλλη ερώτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης;

Οι δέκα καταζητούμενοι για τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού

Έχουν περάσει 24 χρόνια από τις τελευταίες δολοφονίες της Τουρκίας στο έδαφος της Κύπρου, η Δικαιοσύνη τυφλή και οι οικογένειες των δύο παλληκαριών της Αμμοχώστου βράζουν και ζητούν από την ηγεσία του τόπου να κινητοποιηθεί. Τέσσερις Πρόεδροι, δέκα υπουργοί Δικαιοσύνης και τέσσερις Γενικοί Εισαγγελείς στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, δεν αναποδογύρισαν τον κόσμο για τους δύο ήρωες και η πληγή παραμένει ασφυκτικά ανοικτή. Στο οδόφραγμα δε της Δερύνειας ούτε μια πλάκα δεν θυμίζει πως εκεί έπεσαν στον αγώνα εναντίον της κατοχής, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού.

Τα ονόματα των καταζητούμενων για τη δολοφονία Τάσου Ισαάκ, που καταζητούνται διεθνώς σύμφωνα και με ανακοίνωση ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 1996, ήταν:

Χασίμ Γιλμάζ: Τούρκος έποικος και πρώην μέλος της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ), ο οποίος διέθετε το 1996 καφενείο στην πόλη της Κερύνειας.

Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν: Τούρκος έποικος, 26 ετών τότε και μέλος της παράνομης τουρκοκυπριακής αστυνομίας, που έφτασε στις κατεχόμενες περιοχές όταν ήταν παιδί.

Πολάτ Φικρέτ Κορελί: Τουρκοκύπριος, 17 ετών τότε και κάτοικος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν: Τούρκος έποικος 41 ετών και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα. Κάτοικος τότε της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας.

Ερχάν Αρικλί: Ο σημερινός «υπουργός» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος, 40 ετών τότε με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση και μόνιμος κάτοικος κατεχομένων από το 1986.

Για τη δολοφονία Σολωμού, που πυροβολήθηκε επάνω στον ιστό, ενώ σφαίρες είχαν τραυματίσει και δύο άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, η Γενική Εισαγγελία είχε ζητήσει στις 30 Οκτωβρίου 1996 τη σύλληψη πέντε συνολικά προσώπων. Οι ύποπτοι που καταζητούνται από την Interpol είναι οι ακόλουθοι:

Κενάν Ακίν: Ήταν τότε «υπουργός» Γεωργίας και Δασών των κατεχομένων και παλιότερα μέλος των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ: Υπηρετούσε ως διοικητής των λεγόμενων «Ειδικών Δυνάμεων» των κατεχομένων.

Χασάν Κοντακσί: Πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού.

Αττίλα Σαβ: Τότε υπηρετούσε ως «αρχηγός» της λεγόμενης αστυνομίας των κατεχομένων.

Μεχμέτ Καρλί: Τότε στρατηγός του κατοχικού στρατού.