Η Κύπρος διέρχεται πολύ δύσκολες ώρες σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικο-οικονομικής της ζωής. Η οικονομία, που βρίσκεται στο χείλος του κρημνού, λόγω της υγειονομικής κρίσης, βιώνει τη χειρότερη της περίοδο μετά την τραγωδία του 1974. Η απασχόληση κρατιέται κατά κάποιο τρόπο ζωντανή λόγω της κρατικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Η πολιτική αξιοπιστία έφθασε στο ναδίρ, ενώ η κοινωνική κατάπτωση έφθασε σε έσχατα όρια. Οι αρχές της αξιοκρατίας και της ισοπολιτείας νοσούν, ενώ η κομματική πελατειακή σχέση εξακολουθεί να δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο.

Με τον ερχομό του 2021, ο λαός μας καλείται να διαβεί έναν νέο Γολγοθά. Οι μισθωτοί, οι αυτοεργαζόμενοι και οι ευάλωτοι επωμίζονται νέα επώδυνα βάρη, ενώ οι  επιχειρήσεις, όσες επέζησαν, ιδίως οι μικρομεσαίες, βιώνουν ένα νέο εφιάλτη.

Οι καιροί λοιπόν ου μενετοί. Για να βγούμε όσο το δυνατό πιο αλώβητοι από τα αδιέξοδα, απαιτείται η ειλικρινής συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων, των παραγωγικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων, για την προώθηση ενός κοινωνικού συμβολαίου, που θα εξυπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του συνόλου. Επιπρόσθετα, η Πολιτεία καλείται να αναλάβει τεράστιο βάρος της ευθύνης για να εμπεδώσει την ισοπολιτεία και τη χρηστή διοίκηση, να κλείσει τις μαύρες τρύπες στην αγορά εργασίας και στο γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο, θέτοντας φραγμό στους κάθε λογής κερδοσκόπους και τους αετονύχηδες του εύκολου πλουτισμού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΣΕΚ κατέθεσε στην κυβέρνηση αναλυτικό σχέδιο με τις θέσεις της, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και τη θωράκιση της κοινωνικο-οικονομικής ζωής από ασύμμετρες απειλές. Ιδιαίτερη έμφαση, πρέπει να δοθεί στα εξής:

1. Αγορά εργασίας. Επιμόρφωση, κατάρτιση και αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, μέσω προγραμμάτων αύξησης της παραγωγικότητας, περιορίζοντας τη μέθοδο της έντασης εργασίας.

2 Μοντέλο ανάπτυξης. Εισαγωγή νέου προτύπου ανάπτυξης, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από τους τομείς των υπηρεσιών, εστιάζοντας στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στην υψηλή τεχνολογία.  

3 Νέες μορφές πρώτης ύλης. Απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, με πλήρη αξιοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

4 Ριζική ανασυγκρότηση δημοσίου. Επίσπευση της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και την τοπική  αυτοδιοίκηση,  ιδιαίτερα στον τομέα τη Δικαιοσύνης, ως σημαντικά όπλα για αύξηση της παραγωγικότητας και προσέλκυσης  ποιοτικών και αειφόρων επενδύσεων.

5 Ψηφιακή εποχή. Υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας ως σημαντικό εργαλείο αύξησης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας.

6 Πράσινη οικονομία. Επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης στην πράσινη οικονομία, με περιορισμό της φορολόγησης της εργασίας και δραστική αύξηση της φορολόγησης της ρύπανσης.

7 Πάταξη της φοροδιαφυγής και είσπραξη των καθυστερημένων φόρων, που συμποσούνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Με την υλοποίηση των εισηγήσεων μας, η Κύπρος θα εισέλθει στον αστερισμό μιάς νέας ελπιδοφόρας εποχής ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου.

*Διευθυντής Γραφείου Τύπου ΣΕΚ, αρχισυντάκτης Εργατικής Φωνής

[email protected]