Προς μία νέα καθυστέρηση του Brexit οδεύουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς στο τραπέζι τίθεται και το ενδεχόμενο των εκλογών.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την 31η Οκτωβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Brexit να βρίσκεται στον αέρα. 

Χθες, ο Μπόρις Τζόνσον είχε την πρώτη του σημαντική κοινοβουλευτική νίκη, καθώς οι βουλευτές είπαν «ναι» στη νέα συμφωνία για το Brexit. Εντούτοις, αυτό δεν διήρκησε πολύ, καθώς λίγα λεπτά αργότερα, η βρετανική βουλή απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός για το Brexit. Ο ίδιος ήθελε να περάσει τον νόμο από τη Βουλή των Κοινοτήτων σε μόλις τρεις ημέρες, κάτι που βρήκε αντίθετους τους βουλευτές, ωθώντας την κυβέρνηση να διακόψει τη νομοθετική διαδικασία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brexit: Μια νίκη και μια ήττα για Μπόρις Τζόνσον στη βουλή

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, παρέπεμψε σε μία νέα παράταση του Brexit. 

«Προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στην ΕΕ των 27 να αποδεχτεί το βρετανικό αίτημα για παράταση», σημείωσε. 

Το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των Ευρωπαίων, προκειμένου να αποφασίσει για μία νέα αναβολή στο Brexit μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα και με το βρετανικό αίτημα που δρομολογήθηκε μετά από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στη βουλή το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Εν τω μεταξύ, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε χθες ότι οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit, εάν οι Ευρωπαίου πουν το «ok» σε μια νέα παράταση του Brexit. 

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία. Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι οι εκλογές», ανέφερε χθες η κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με το Reuters. 

Υπενθυμίζεται ότι σε μια νέα ήττα για τον Τζόνσον, το Σάββατο η βρετανική βουλή πέρασε τροπολογία για την καθυστέρηση του Brexit, αναγκάζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει τρίμηνη παράταση του Brexit από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ίδιο εντούτοις να φαίνεται αμετακίνητος από τα σχέδιά του να οδηγήσει τη χώρα εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουσκ: Θα προτείνω στους «27» παράταση του Brexit

Έτσι, απέστειλε μία επιστολή, με την οποία ζητούσε νέα καθυστέρηση του Brexit, ενώ σε άλλη του επιστολή εξέφραζε, επί της ουσίας, την αντίθεσή του στη νέα αναβολή. Συνολικά, ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε τρεις επιστολές: Στην πρώτη εξηγούσε ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τον νόμο, στη δεύτερη (η οποία ήταν ανυπόγραφη) περιλαμβανόταν το κείμενο του νόμου για την καθυστέρηση του Brexit και στην τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν επιθυμεί την αναβολή του Brexit. 

Τα σενάρια για το Brexit

Αν και η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται προσηλωμένη στον στόχο της για Brexit στις 31 Οκτωβρίου, θα μπορούσε να αποδεχθεί μια μικρή τεχνική καθυστέρηση, προκειμένου ο νόμος να περάσει από τη βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες. 

Οι Ευρωπαίοι, εντούτοις, θα μπορούσαν να δώσουν στη Βρετανία μια μεγαλύτερη παράταση, κάτι που θα άνοιγε επίσης τον δρόμο και για τη διεξαγωγή εκλογών. 

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει ότι θα προσπαθήσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που η βουλή απέρριπτε το χρονοδιάγραμμα – κάτι που έγινε. Ο ίδιος έχει κάνει ήδη δύο αποτυχημένες απόπειρες για να ωθήσει τη χώρα σε εκλογές. 

Σημειωτέον ότι ο Τζόνσον χρειάζεται τη στήριξη του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών για πρόωρες εκλογές. 

Το Εργατικό κόμμα έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη διεξαγωγή εκλογών εάν αποκλειστεί η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία. 

Μέχρις ώτου όμως η ΕΕ να εγκρίνει μια νέα καθυστέρηση του Brexit, η Βρετανία οδεύει προς την έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάουνινγκ Στριτ: Πρόωρες εκλογές αν η ΕΕ δεχθεί αναβολή του Brexit

Οι αγορές και οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει ότι δεν θα προκαλούσαν μια άτακτη έξοδο της Βρετανία, η απόφαση για την παράταση θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα, ήτοι κανένα κράτος – μέλος να μην «μπλοκάρει» την εν λόγω επιλογή. Εάν όμως αυτό το σενάριο καταστεί πραγματικότητα, το Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι γεγονός την επόμενη εβδομάδα. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος, οι Εργατικοί έχουν αναφέρει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό. Μερίδα βουλευτών θα μπορούσε να προωθήσει το συγκεκριμένο σενάριο, στη διάρκεια της ψηφοφορίας για το χρονοδιάγραμμα του Brexit, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορεί να λάβει την απαιτούμενη στήριξη. 

Πηγή: philenews /sputniknews.gr