To Top
01:54 Τετάρτη
24 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Σύνδεσμος Ελεύθερου Εμπορίου Κύπρου
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύνδεσμος Ελεύθερου Εμπορίου Κύπρου
  16 Οκτωβρίου 2017, 12:10 μμ  

Ένας νέος Σύνδεσμος επαγγελματιών και εταιρειών στο ελεύθερο εμπόριο, ευελπιστεί να ταράξει τα νερά και να βελτιώσει την αγορά με ορθές πρακτικές. Πρόκειται για τον Σύνδεσμο Ελεύθερου Εμπορίου Κύπρου που ιδρύθηκε πρόσφατα το καλοκαίρι, με πρώτα μέλη 20 εταιρείες με συνολικό ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα €300 εκατ. και από τις οποίες διαβιούν πέραν των 2.000 οικογενειών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Χρήστο Πήττα, η ίδρυση του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα νέων επιχειρηματιών προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκαθίδρυση και η προστασία του υγιούς περιβάλλοντος ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά. Γι’ αυτό, προσθέτει, ο Σύνδεσμος ενεργεί με διαφάνεια, αφού πολεμά πρακτικές των παρασκηνίων και των υπόγειων ενεργειών. 

Πότε ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Ελεύθερου Εμπορίου Κύπρου;
Ο Σύνδεσμός μας ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2017 και έχει έδρα τη Λευκωσία.

Ποιος ο σκοπός του Συνδέσμου Ελεύθερου Εμπορίου Κύπρου; 
Ο βασικός σκοπός του Συνδέσμου είναι η οργάνωση και η σύνδεση σε ένα σώμα των εμπορευόμενων που υποστηρίζουν έμπρακτα την έννοια του καλώς νοούμενου ελεύθερου εμπορίου, όπως αυτό διασαφηνίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η ίδρυση του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα νέων επιχειρηματιών προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκαθίδρυση και η προστασία του υγιούς περιβάλλοντος ανταγωνισμού στην κυπριακή αγορά, που ως κύριο αποτέλεσμα θα έχει την έμπρακτη προστασία των συμφερόντων των Κυπρίων καταναλωτών.

 


Οι κινήσεις του Συνδέσμου είναι ανοιχτές χωρίς μυστικά, ούτε να δρα παρασκηνιακά πίσω από κλειστές πόρτες ή υπογείως. Αντιθέτως, αυτές είναι οι πρακτικές στις οποίες εναντιωνόμαστε και πολεμούμε, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΕΚ, Χρ. Πήττας (φωτό).

Ποιες οργανώσεις και άλλοι φορείς συμμετέχουν στο Σύνδεσμο; Πόσα μέλη συμμετέχουν στο Σύνδεσμο; 
Ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί πέραν των 20 εταιρειών, από τις οποίες διαβιούν πέραν των 2.000 οικογενειών. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των μελών του Συνδέσμου ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά το Σύνδεσμό μας εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη, καθώς αντιπροσωπεύουμε σημαντικότατο μερίδιο της αγοράς.

Τι σας ώθησε να προχωρήσετε στη δημιουργία του Συνδέσμου;
Η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε επιχειρηματικά δυνατότητες που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, καθώς και ένα πλαίσιο λειτουργίας εύνομο και σύγχρονο που απλά πρέπει να αξιοποιηθεί. Παράλληλα, η οικονομική κρίση στην κυπριακή αγορά ξαναμοίρασε την πίτα, δίνοντας την ευκαιρία δραστηριοποίησης σε νέους επιχειρηματίες με μεγάλο κερδισμένο τον καταναλωτή. 
Όπως είναι φυσικό όμως σε κάθε αλλαγή, υπάρχουν καταστάσεις και κατεστημένα που αντιδρούν στην όποια εξέλιξη και προσπαθούν με κάθε μέσο, τρόπο και κόστος να διατηρήσουν το πρότερο καθεστώς προστατευτισμού συμφερόντων. Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτή η αντίδραση, κανείς δεν θέλει να χάνει τα κεκτημένα του. Το μη κατανοητό είναι το να συμπράττουν στην αντίδραση αυτή φορείς που καθήκον έχουν να διαφυλάττουν και να προασπίζονται το συμφέρον των καταναλωτών/πολιτών αυτού του τόπου. Οι κινήσεις μας είναι ανοιχτές χωρίς καμία πρόθεση να κρατήσουμε μυστικά, ούτε να δρούμε παρασκηνιακά πίσω από κλειστές πόρτες ή υπογείως. Αντιθέτως, αυτές είναι οι πρακτικές στις οποίες εναντιωνόμαστε και πολεμούμε. Όλα αυτά είναι το έδαφος στο οποίο γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Συνδέσμου μας. Σημειώνω ότι τα ιδρυτικά μέλη, καθώς προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο του εμπορίου (χονδρεμπόριο ή/και λιανεμπόριο), είναι στις πλείστες περιπτώσεις ανταγωνιστές. Ο ανταγωνισμός όμως μεταξύ μας είναι γόνιμος, παραγωγικός και στα πλαίσια του καλώς νοούμενου ανταγωνίζεσθαι.

Τι αλλαγές θα θέλατε να υπάρξουν στο εμπόριο;
Χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε κάθε επιχειρηματία που επιλέγει να επενδύσει στην Κύπρο μας, καθώς αυτό σημαίνει ανάπτυξη της οικονομίας μας με πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.  Χαιρόμαστε να λειτουργούμε σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς ο ανταγωνισμός φέρνει εξυγίανση και εξέλιξη σε κάθε τομέα της αγοράς, δεδομένα που λειτουργούν όχι μόνο προς όφελος του καταναλωτή αλλά, ταυτόχρονα, οδηγούν στην ενδυνάμωση και επέκταση των υγιών εταιρειών. Αυτό που κρίνουμε ως λάθος και κατ’ επέκταση το απορρίπτουμε και το πολεμούμε με κάθε νόμιμο μέσο, είναι η λογική και η πρακτική της δημιουργίας μονοπωλίων και της διατήρησης σαθρών και επιβλαβών κατεστημένων που επιβουλεύονται το δημόσιο συμφέρον και λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών. 

 

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
 

Έχετε ήδη προβεί ή προτίθεστε να προβείτε σε κάποιες αρχικές ενέργειες ως Σύνδεσμος;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο συναντήσεων με τους κυβερνητικούς και μη φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο εργασιών μας. Έχουν ωστόσο ήδη προγραμματιστεί και έπονται συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί μας.

Ποιος μπορεί να αιτηθεί για να εγγραφεί στο Σύνδεσμο και πώς;
Μέλη του Συνδέσμου μπορούν να εγγραφούν νομικά ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή στελέχη εταιρειών που ασχολούνται με το εμπόριο. 

Για πληροφορίες αναφορικά με το Σύνδεσμο αλλά και την υποβολή αίτησης μέλους, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο cyftas@gmail.com

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.