To Top
06:03 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Dan Kelly: Προοπτικές εμπορικής ανάπτυξης με Καναδά
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Dan Kelly: Προοπτικές εμπορικής ανάπτυξης με Καναδά
  27 Νοεμβρίου 2017, 12:41 μμ  

Για την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών ευκαιριών ανάμεσα στην Κύπρο και στον Καναδά μίλησε στον «Φ» ο πρόεδρος του επιχειρηματικού Συνδέσμου CFIB (Canadian Federation of Independent Business) Dan Kelly. Ο κ. Kelly βρέθηκε στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Κυπρο-Καναδικού επιχειρηματικού συνδέσμου του ΚΕΒΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του Καναδά και αναφέρθηκε στα οφέλη που θα προκύψουν με την εφαρμογή της συμφωνίας Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) που υπογράφηκε μεταξύ των ΕΕ και Καναδά τον Οκτώβριο του 2016.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου- Καναδά; 
Οι μέχρι στιγμής εμπορικές μας σχέσεις είναι μικρές, καθώς ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο, θα τις χαρακτήριζα πολύ θετικές, με προοπτικές ανόδου. H CETA αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει μέχρι σήμερα η ΕΕ. Η συμφωνία αφορά σε περιεκτική φιλελευθεροποίηση του εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, προώθηση των επενδύσεων, δημιουργία ευκαιριών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και βελτίωση και εκσυγχρονισμό των συνθηκών πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών. Η CETA καλείται να διευκολύνει τη δραστηριοποίηση καναδέζικων επιχειρήσεων στην ΕΕ και αντίστοιχα ευρωπαϊκών εταιρειών στον Καναδά. Για να επιτευχθεί αυτό καταργούνται σημαντικοί δασμοί και έλεγχοι. Παράλληλα με την CETA δημιουργείται ένα νέο σύστημα διαιτησίας, το οποίο θα ρυθμίζει τις διαφωνίες για επενδύσεις. Επομένως, αποτελεί σημαντική ευκαιρία ώστε να ενισχυθούν οι επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου- Καναδά.

Με ποιες ενέργειες μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων;
Αρχικά θα πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, να χτίσουμε προσωπικές σχέσεις και να ξεκινήσει μια ζεστή συνεργασία. Η καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι για τους Καναδούς επιχειρηματίες όπως διαφάνηκε και από πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ακόμα και στην περίοδο που διανύουμε- της τεχνολογίας- η προσωπική επαφή μετρά. Οι επιχειρηματίες ερωτήθηκαν πώς ανακάλυψαν τις επαγγελματικές ευκαιρίες για εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών εκτός Καναδά. Το 45,7% ανέφερε μέσω επιχειρηματικών επαφών και το 24,6% απάντησε ότι έκανε τη δική του έρευνα. Γι’ αυτό χάρηκα που ήρθα στο νησί καθώς είχα πολλές επαφές με συνδέσμους και επιχειρήσεις.  Γενικότερα πιστεύω ότι η συνθήκη από μόνη της θα βοηθήσει. Καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν πέσει, οι επιχειρήσεις ψάχνουν τρόπο να βγουν στο εξωτερικό και να επεκταθούν, ακόμη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που υπογράφηκε η συμφωνία με την ΕΕ καθώς είναι αβέβαιη η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ για την Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική (NAFTA). Αν και ελπίζουμε να βρεθεί λύση με την NAFTA, η ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί μια εναλλακτική διέξοδο για τον Καναδά. 

Αναφέρατε πως η συμφωνία διευκολύνει και τις μικρές επιχειρήσεις. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;
Η υπογραφή της CETA δεν αποτελεί νίκη για τις μεγάλες εταιρείες. Οι μεγάλες εταιρείες και οι πολυεθνικές βρίσκουν πάντα λύσεις και διεξόδους ώστε να πετύχουν τους στόχους και τους σκοπούς τους. Αντίθετα οι μικρομεσαίες εταιρείες δεν έχουν την ίδια δύναμη και τα ίδια συστήματα. Η CETA, όπως προαναφέρθηκε, βοηθά στην κατάργηση δασμών και απλοποίηση διαδικασιών. Επομένως είναι μια βολική και πρακτική συμφωνία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες διανοίγονται για συνεργασία;
Πολλοί Κύπριοι επιχειρηματίες με πλησίασαν και με ρωτούσαν πρακτικές ερωτήσεις για την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων. Πλέον διευκολύνεται η εισαγωγή τυριών. Γιατί να μην υπάρξουν εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο προς τον Καναδά; Επίσης παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα των υπηρεσιών π.χ. στη μηχανική- πέραν των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επίσης, ο τουρισμός είναι ένας άλλος σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης καθώς πολλοί Καναδοί μετά τις πλημμύρες στην Καραϊβική αναζητούν νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς. 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ο Καναδάς είναι ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου ανάμεσα στις χώρες εκτός ΕΕ. Στα €41 εκατ. ανέρχεται η αξία των κυπριακών εξαγωγών στον Καναδά και στα €12 εκατ. η αξία των εισαγωγών από τον Καναδά. Αναφορικά με τις εξαγωγές, η μερίδα του λέοντος αφορά υπηρεσίες, ενώ μόλις €3 εκατ. αφορούν τις εξαγωγές προϊόντων. Κυρίως τα προϊόντα αυτά είναι το αλεύρι, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τυριά. 
Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία CETA για την Κύπρο, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι: * Ελαφρύνσεις στους δασμούς των προϊόντων για τους εισαγωγείς και εξαγωγείς * Άνοιγμα της αγοράς των υπηρεσιών στον Καναδά και για τις κυπριακές εταιρείες * Επιτρέπεται σε κυπριακές εταιρείες να καταθέσουν προσφορές για συμβόλαια με το Δημόσιο στον Καναδά * Προστασία έρευνας και δημιουργικότητας * Διευκολύνσεις σε επαγγελματίες από Κύπρο να δουλέψουν στον Καναδά * Ενθάρρυνση επενδύσεων μεταξύ Κύπρου και Καναδά ? Διευκόλυνση μικρών επιχειρήσεων στην Κύπρο για περισσότερες εξαγωγές προϊόντων στον Καναδά 

*Η συμφωνία CETA αφορά σε περιεκτική φιλελευθεροποίηση του εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, προώθηση των επενδύσεων, δημιουργία ευκαιριών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και βελτίωση και εκσυγχρονισμό των συνθηκών πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών.

  Συνέντευξη: Δήμητρα Λάντου      Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.