To Top
11:41 Πέμπτη
21 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ολύμπιος Τουμάζου: Σε νέα κανάλια πλέον το λιανικό εμπόριο
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ολύμπιος Τουμάζου: Σε νέα κανάλια πλέον το λιανικό εμπόριο
  25 Δεκεμβρίου 2017, 9:30 πμ  

Η οικονομική κρίση έχει παρέλθει, όμως τα αποτελέσματά της στο λιανικό εμπόριο είναι ακόμα ορατά. Οι προσφορές παραμένουν σημαντικές, το μέσο καλάθι συνεχίζει να μειώνεται και παράλληλα να αυξάνεται η συχνότητα με την οποία επισκέπτονται τις υπεραγορές. Σε συνέντευξή του στον «Φ» ο εκτελεστικός πρόεδρος της RAI Consultants, Ολύμπιος Τουμάζου, αναφέρεται στις σύγχρονες τάσεις της αγοράς του λιανικού εμπορίου στο νησί μας. 

Ποιες τάσεις παρατηρούνται στη σύγχρονή αγορά του λιανικού εμπορίου; 
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις κύριοι άξονες που καθοδηγούν τις εξελίξεις του λιανικού εμπορίου: Δημογραφικός, Οικονομικός, Εμπορικός και Τεχνολογικός. Οι Millenials (αυτοί που έχουν γεννηθεί μετά το 1980) αντιπροσωπεύουν το 36% του πληθυσμού. Έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στις αγορές των τροφίμων που καθορίζει πλέον και τις εξελίξεις για τις μελλοντικές ανάγκες του καταναλωτή.

- Τρώνε πολύ περισσότερο εκτός σπιτιού ή με delivery.

- Αργούν να παντρευτούν και το μέσο νοικοκυριό είναι σημαντικά μικρότερο γιατί έχουν και πιο λίγα παιδιά.

- Η έμφαση στα έξοδα μετατοπίζεται από το φαγητό στην τεχνολογία, επικοινωνία, διασκέδαση, εκπαίδευση και όχι στα τρόφιμα.

- Ο χρόνος είναι πολύτιμος και προτιμούν να τον χρησιμοποιούν για την κοινωνικοποίησή τους, την εκπαίδευσή τους, τη διασκέδασή τους και όχι στα ψώνια για τρόφιμα.

- Η σημασία της μάρκας είναι υποβαθμισμένη στα τρόφιμα αλλά όχι στην τεχνολογία.

Σαν αποτέλεσμα ευνοούν τα πιο βολικά μαγαζιά όπου μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους γρήγορα, βολικά και οικονομικά.

Η τηλεοπτική διαφήμιση είναι ακόμα σημαντική, όμως τα κοινωνικά Δίκτυα, οι απόψεις των φίλων, και οι κοινωνικές ευαισθησίες παίζουν σημαντικό και ορισμένες φορές καθοριστικό ρόλο στις επιλογές τους για μάρκες και καταστήματα τα οποία στηρίζουν.

Η οικονομική κρίση έχει παρέλθει, όμως τα αποτελέσματά της στο λιανικό εμπόριο είναι ακόμα ορατά κα θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια. Οι προσφορές παραμένουν σημαντικές, όμως οι καταναλωτές με την πολυεπίπεδη πληροφόρηση που έχουν τις αξιολογούν και τις αναλύουν σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατο να τους ξεγελάσεις. Επίσης, το μέσο καλάθι συνεχίζει να μειώνεται και παράλληλα να αυξάνεται η συχνότητα με την οποία επισκέπτονται τις υπεραγορές. Σε κάθε επίσκεψη αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα και έτσι βλέπουμε τη λίστα ψωνίσματος να καθιερώνεται πλέον σε αντίθεση με την περίοδο πριν από την κρίση.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται ο χάρτης του λιανικού εμπορίου στο νησί μας;
Η συγκεντρωποίηση του λιανικού εμπορίου συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι τρεις πιο μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% των συνολικών πωλήσεων και οι πρώτες πέντε πάνω από 50%. Αυτό δημιουργεί μια δυναμική περαιτέρω συγκεντρωποίησης σε βάρος των μικρών και μη οργανωμένων καταστημάτων και μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσής τους στο μέλλον.

Η τεχνολογία έχει καθορίσει στο παρελθόν την επικράτηση των υπεραγορών σε βάρος των μικρών και ανεξάρτητων καταστημάτων. Η επίδραση της τεχνολογίας συνεχίζεται πλέον και σε άλλα επίπεδα όπως η επικοινωνία, η αποθήκευση και διανομή των προϊόντων αλλά και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και στο επίπεδο των τροφίμων. Η ανάγκη για υιοθέτηση στρατηγικών Omnichannel* είναι ήδη καθοριστική για το μέλλον, όπως και η παράλληλη ετοιμασία για την αναπόφευκτη διείσδυση του ηλεκτρονικού  εμπορίου και σε αυτό τον τομέα της οικονομίας όπως έγινε στη μόδα και τα ηλεκτρονικά.

Πιστεύετε έχουμε πολλές υπεραγορές για το μέγεθος της κυπριακής αγοράς;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε πολλές υπεραγορές για το μέγεθος της κυπριακής αγοράς. Η κατάσταση μού θυμίζει αρκετά το γνωστό τηλεπαιχνίδι «Ο πιο Αδύναμος  Κρίκος». Μόνο που εδώ αποφασίζουν οι καταναλωτές και όχι οι παίκτες ποιος θα αποχωρήσει. Αν δώσουμε πραγματική αξία στους πελάτες, δεν θα χρειάζεται να αποχωρήσει κανένας.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ετοιμασία της λίστας των ψώνιων στην υπεραγορά;
Η ετοιμασία της λίστας ψωνίσματος είναι μια σύνθετη και πολυεπίπεδη διαδικασία. Συμπεριλαμβάνει παράλληλη μελέτη των προσφορών πολλών υπεραγορών και σαν αποτέλεσμα ορισμένες φόρες  την ετοιμασία περισσότερων από μια λίστες, που είναι  ξεχωριστές για το κάθε κατάστημα.

Οι καταναλωτές παραμένουν πιστοί σε επώνυμα brands, ή στράφηκαν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας;
Οι καταναλωτές έχουν αντικαταστήσει την πιστότητα σε μια μάρκα σε πιστότητα σε μια γκάμα από μάρκες οι οποίες ανταγωνίζονται πλέον στις προσφορές μέσα στο κατάστημα. Αυτό είναι κακό για τις μάρκες που έχουν απολέσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους εφόσον έχουν μετατοπίσει την προσπάθειά τους στην τιμή αντί στη δημιουργία αξίας για τον καταναλωτή. Σαν αποτέλεσμα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας μεγαλώνουν σε μερίδιο αγοράς, παρόλο που ακόμα υστερούν κατά πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΙΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ 
Οι καταναλωτές κοιτάζουν τιμή και προσφορές για να κάνουν τα ψώνια τους;

Οι καταναλωτές σήμερα είναι πιο μορφωμένοι, πιο ενημερωμένοι, πιο έξυπνοι, λιγότερο πιστοί και πολύ πιο απαιτητικοί. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουν και αξιοποιούν τις προσφορές και τις τιμές. Αν μια προσφορά δεν έχει σημαντικό όφελος για τον καταναλωτή, δεν θα την χρησιμοποιήσει. Αν ένα προϊόν δεν προσφέρει πραγματική αξία στον καταναλωτή, δεν θα το αγοράσει όσο χαμηλή και να είναι η τιμή.

*Σημ. σύνταξης: Ο όρος «omnichannel retail marketing» αναφέρεται στη στρατηγική marketing, η οποία αφορά στη διαχείριση της εικόνας ενός καταστήματος, το οποίο προσφέρει στους καταναλωτές συνεπείς εμπειρίες αγορών, μέσω πολλαπλών καναλιών, όπως φυσικών καταστημάτων, e-shops, υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, τηλεφωνικών κέντρων κ.ά. 

  Συνέντευξη: Δήμητρα Λάντου      Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.