To Top
20:38 Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Π. Νικολάου: Χωρίς χρόνο προσαρμογής 
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ • Π. Νικολάου: Χωρίς χρόνο προσαρμογής 
  07 Οκτωβρίου 2019, 11:26 πμ  

Ο «νέος» Πανίκος Νικολάου έχει αναλάβει και επίσημα, εδώ και μερικές βδομάδες το πηδάλιο της Τράπεζας Κύπρου. Προφανώς δεν έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπήρχαν όταν αναλάμβανε ο John Hourican, αλλά έχει άλλες εξίσου σημαντικές και λιγότερες δικαιολογίες. Για παράδειγμα, αντί να ανησυχεί πώς θα πείσει τους καταθέτες να εμπιστευτούν την τράπεζα, πρέπει να προσπαθήσει να εξεύρει τρόπους να τους πείσει να μειώσουν τις καταθέσεις τους ή ακόμα καλύτερα να εκμεταλλευτεί την υπερβάλλουσα ρευστότητα, ώστε τουλάχιστον να μη δημιουργείται επιπλέον κόστος για την τράπεζα. 

Οι προκλήσεις είναι πολλές για τον νέο CEO της τράπεζας και για πρώτη φορά μετά το 2013, δεν αφορούν τόσο στη διόρθωση (fix) αλλά στο κτίσιμο (built). «Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον επιτοκίων αποτελεί πρόκληση για την κερδοφορία του Συγκροτήματος. Κύρια προτεραιότητα της Διεύθυνσης γι’ αυτήν τη χρονιά και το μέλλον είναι η ενεργή διαχείριση του κόστους χρηματοδότησης και των εξόδων λειτουργίας, περιλαμβανομένου και του περιορισμού του κόστους προσωπικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα αποτελέσματα εξαμήνου της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζει χέρια το 46% του My Mall

Θα χρειαστούν κεφάλαια;

Μετά την αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η τράπεζα το 2014, είναι γεγονός πως ο John P. Hourican τα κατάφερε καλά, ώστε οι μέτοχοι να μη χρειαστεί να βάλουν νέα κεφάλαια. Έγιναν βέβαια κάποιες εκδόσεις ομολόγων με συμμετοχή των μεγαλομετόχων, οι οποίες όμως αποφέρουν πολύ καλή απόδοση αλλά συνάμα και μεγάλο κόστος για την τράπεζα. Με την ολοκλήρωση της πώλησης του μεριδίου στις ασφαλιστικές της CNP, η τράπεζα θα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18,1% και δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 15,2%. Δείκτες αρκετά υψηλότεροι από τους απαιτούμενους εποπτικούς. Η πώληση του προβληματικού χαρτοφυλακίου (Helix)  ενίσχυσε πέρσι την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας κατά 70 μονάδες βάσης. Σε περίπτωση που η Τράπεζα καταφέρει να πετύχει μια ανάλογη τιμή στη νέο πώληση δανείων (Helix 2),  είναι εύλογο να υπάρχει η ελπίδα πως η τράπεζα θα ενισχύσει, έστω και οριακά, τα κεφάλαιά της. 

Έμφαση στο κτίσιμο

Όπως προαναφέρθηκε, μετά το 2013 ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που η πραγματική έμφαση δίδεται στο κτίσιμο και την ανάπτυξη της τράπεζας παρά στη διαχείριση των παλιών προβλημάτων. 

Αποστολή νούμερο ένα: Αύξηση των εσόδων 
Ποτέ προηγουμένως δεν ήταν τόσο επιτακτική η αύξηση των πηγών εσόδων για τις κυπριακές τράπεζες. Η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η μείωση των επιτοκίων ασκεί πίεση στα έσοδα και από μόνη της η μείωση των καταθετικών επιτοκίων ή ακόμα και η εφαρμογή αρνητικών, δεν φαντάζει ικανοποιητική λύση. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η τράπεζα έδειξε επιτοκιακά έσοδα 85 εκατ. ευρώ και λοιπά έσοδα 92 εκατ. ευρώ. Αυξημένα μεν κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά σ’ αυτό συνέβαλαν τα αυξημένα έσοδα από ασφαλιστικές εργασίες, εφάπαξ κέρδος από επανεκτίμηση χρηματοοικονομικών εργαλείων και αυξημένα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων της REMU. To επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας, ήταν στο 1,88% για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με 1,86% το αντίστοιχο του 2018 ενδεχομένως λόγω και της μείωσης στα καταθετικά επιτόκια. Με αυτά τα δεδομένα, η εξεύρεση νέων πηγών εσόδων για την τράπεζα καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Είτε αυτά θα προέρχονται από νέα δανειστικά προϊόντα είτε από νέες πηγές που δεν συνδέονται με παραχώρηση δανείων. 

Για επίτευξη του συγκεκριμένου σκοπού, δηλαδή την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των πελατειακών σχέσεων, στη νέα οργανωτική δομή υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ του εγχώριου τομέα Μεγάλων Επιχειρήσεων, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Λιανικής Τραπεζικής, των οποίων επικεφαλής τέθηκε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Χάρης Πουαγκαρέ, που θα έχει επίσης υπό την ευθύνη του τη Διεύθυνση Διεθνών Τραπεζικών Υπηρεσιών. Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, Ξένιος Κονομής, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Βύρωνας Βύρωνος ο Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής, Θεοδόσης Θεοδοσίου και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Διεθνών Τραπεζικών Υπηρεσιών, Χάρης Πίστος, θα αναφέρονται στον Χάρη Πουαγκαρέ. Με το συγκεκριμένο διαχωρισμό και κατανομή υπευθυνοτήτων, ο Πανίκος Νικολάου επιχειρεί όπως οι παραγωγικοί τομείς της τράπεζας λειτουργούν όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Παράλληλα, διαχώρισε κάποιους τομείς εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως του τομέα Μεγάλων Επιχειρήσεων, Χρηματοδότησης Έργων και Κοινοπρακτικών Δανείων, Διεθνών Επιχειρήσεων, Ναυτιλίας και Διαχείρισης Κεφαλαίων, «με στόχο την περαιτέρω διαφοροποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση των εσόδων». Επικεφαλής των εξειδικευμένων υπηρεσιών τέθηκε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων, Μιχάλης Αθανασίου. Πέραν από τις διεθνείς επιχειρήσεις, στη συγκεκριμένη διεύθυνση περιλαμβάνονται και κυπριακές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στο εξωτερικό. Η τράπεζα θέλει να ενδυναμώσει τα έσοδά της από το εξωτερικό γι’ αυτό δημιούργησε ξεχωριστά μονάδα για το συγκεκριμένο σκοπό. 

Σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο οι αποδόσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί τα επιτόκιά της σε αρνητικό επίπεδο, η Τράπεζα Κύπρου έχει φτάσει σε επίπεδα υπερβολικής ρευστότητας λειτουργώντας σε μία αγορά με υπερβολικά υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους και περιορισμένες ευκαιρίες για παραχώρηση νέων δανείων. Η Δέσποινα Κυριακίδου διορίστηκε ως Διευθύντρια Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και θα αναφέρεται στην Εκτελεστική Διευθύντρια Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης, Ελίζα Λειβαδιώτου, με στόχο την όσο καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας της τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της πώλησης των δανείων του Helix, η ρευστότητα εκτοξεύτηκε στα 3,8 δισ. ευρώ ή στο 253% σε σύγκριση με 100% που είναι η ελάχιστη εποπτική απαίτηση. «Προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω τη χρηματοδοτική της δομή, η BOC PCL εντείνει τις προσπάθειές της για διαχείριση των καταθέσεων και του αντίστοιχου κόστους, αξιοποιώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πελατών προς την Τράπεζα και τις βελτιωμένες μακροοικονομικές συνθήκες. Το κόστος των καταθέσεων μειώθηκε κατά 52 μ.β. σε 24 μ.β. κατά τους τελευταίους 18 μήνες», σημειώνεται στα αποτελέσματα.

Τα αγκάθια

Με τα έσοδα να περιορίζονται, είναι καιρός η μεγαλύτερη τράπεζα του τόπου να δει σοβαρά και την πλευρά των εξόδων. Και θεωρητικά αυτό σκοπεύει να κάνει αφού έδωσε στον Σόλωνα Μάτσια τη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Λειτουργικών Δραστηριοτήτων και Διαχείρισης Κόστους. Μία σημαντική Διεύθυνση, όπως σχολιάζεται, που θα αναλάβει την υλοποίηση του πλάνου για μείωση των εξόδων αλλά και για εκλογίκευση των δαπανών όπου εντοπίζεται σπατάλη. Η Ειρήνη Γρηγορίου διορίστηκε Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η τράπεζα φαίνεται να ετοιμάζει Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης προσωπικού πριν το τέλος του έτους. Ωστόσο, τα συνεχόμενα VRS δεν αποτελούν τη λύση για μείωση των εξόδων αφού οι αντιπαροχές που προσφέρουν είναι τέτοιες που χρειάζονται αρκετά χρόνια για να γίνει η απόσβεσή τους. Η Τράπεζα Κύπρου όπως και οι υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες που διατηρούν συμβάσεις με την ΕΤΥΚ αναμένεται να συγκρουστούν με την οργάνωση αν θέλουν να επιτύχουν καλύτερους όρους εργοδότησης, είτε αυτοί αφορούν το οικονομικό κόστος είτε τον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών. Πάντως, σε έκθεσή της με αφορμή τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της τράπεζας, η Axia σχολιάζει πως στην τηλεδιάσκεψη της τράπεζας ειπώθηκε πως αρχές του 2020 θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο μείωσης των δαπανών του συγκροτήματος. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 τα έξοδα της τράπεζας ανήλθαν σε 208 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 112 εκατ. ευρώ αφορούσαν δαπάνες προσωπικού και τα υπόλοιπα 84 εκατ. ευρώ άλλα λειτουργικά έξοδα. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα ανήλθε στο 63% σε σύγκριση με 56% ένα χρόνο προηγουμένως. Εξαιρουμένης της ειδικής εισφοράς και συνεισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης ο δείκτης μειώνεται στο 59%. «Η Διεύθυνση παραμένει επικεντρωμένη στη μείωση των εξόδων, αυτή τη χρονιά και στο μέλλον, που περιλαμβάνει τον περιορισμό του κόστους προσωπικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση εξαμήνου. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθοριστικός θα είναι και ο ρόλος της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας αφού όσο περισσότερο η εξυπηρέτηση γίνεται online, τόσο λιγότερο αναγκαία θα είναι η φυσική παρουσία, δηλαδή λιγότεροι υπάλληλοι, λιγότερα καταστήματα. Ο Γιώργος Τζωρτζής, Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Πληροφορικής και Ψηφιακής Μεταμόρφωσης έχει επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο καθήκον. 

Το αντίπαλο δέος

Η νέα εποχή για την Τράπεζα Κύπρου δεν περιλαμβάνει μόνο διαχείριση εσωτερικών θεμάτων αλλά και αναζήτηση της θέσης της στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, το οποίο πλέον περιλαμβάνει μία ακόμα μεγάλη τράπεζα, η οποία επίσης επιδιώκει αύξηση μεγεθών και πηγών εσόδων. Η Ελληνική μετά την απορρόφηση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού έχει μεγαλώσει σημαντικά και την ίδια ώρα αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις με την Τράπεζα Κύπρου. Στον πυρήνα των προσπαθειών και της Ελληνικής βρίσκεται η αύξηση των εσόδων της. Παρόλο που τα μεγέθη της Τράπεζας Κύπρου όσον αφορά τα δάνεια (βλ. Πίνακα) εξακολουθούν να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από της Ελληνικής, εντούτοις, ο ανταγωνισμός είναι έντονος. 

Ο Πανίκος δεν είναι αντι-John

Ο νέος CEO της τράπεζας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δεν φέρει περγαμηνές από το εξωτερικό, δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Hourican, είναι γέννημα θρέμμα της Τράπεζας Κύπρου. Αναδείχθηκε κυρίως επί εποχής του Ιρλανδού και όσο κι αν χαίρει εκτίμησης, προφανώς θα είναι δυσκολότερο για τους ξένους μετόχους της τράπεζας να τον εμπιστευτούν προτού δουν απτά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, στα ταξίδια που πραγματοποίησε μαζί με τον J. Hourican τους τελευταίους μήνες, κατά τα οποία συστήθηκε και επίσημα τόσο στους μετόχους, όσο και σε άλλους θεσμικούς, φαίνεται πως άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Επιπλέον, εντός της τράπεζας σημειώνουν πολλοί πως ο Νικολάου αναδείχθηκε σε αυτή την θέση μέσα από τις συνεχείς του επιδόσεις, οι οποίες του έχουν επίσης κερδίσει την εκτίμηση μεγάλου μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας. Το αρνητικό βέβαια στη δική του περίπτωση είναι πως δεν έχει τα ελαφρυντικά που προκατόχου του. Δεν αναλαμβάνει μια τράπεζα που μόλις κουρεύτηκε, που υπάγεται σε περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων, που χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια και που δεν είναι καν βέβαιο ότι μπορεί να επιβιώσει. Ο πήχης για τον Πανίκο Νικολάου είναι πολύ ψηλότερα. Ο ρόλος του στην τράπεζα δεν είναι αυτός του σωτήρα αλλά αυτός του μεταμορφωτή. Δεν θα κριθεί από την εξόφληση του ELA, από τη μείωση των κόκκινων δανείων ή από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, αλλά από την επιστροφή σε σταθερή και βιώσιμη κερδοφορία από τη διανομή μερισμάτων και από την αύξηση της αξίας του Οργανισμού. 

Τα assets που βαραίνουν

Υπάρχουν και «κληρονομικά» ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η τράπεζα, και εννοείται πως αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο τα κόκκινα δάνεια. Και φαίνεται πως τόσο η τράπεζα όσο και οι επόπτες θέλουν ξεκαθάρισμα το συντομότερο δυνατό. Άλλωστε, η τράπεζα δεν κρύφτηκε, δηλώνοντας στα αποτελέσματα εξαμήνου πως μελετά την πώληση πακέτου κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας πέραν των 2 δισ. ευρώ. Μία τέτοια κίνηση, ουσιαστικά θα περιόριζε σημαντικά το πρόβλημα στην τράπεζα η οποία σήμερα έχει μη εξυπηρετούμενα που ανέρχονται σε 4,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από αυτά, 800 εκατ. ευρώ θεωρητικά εμπίπτουν εντός του σχεδίου Εστία και 660 εκατ. ευρώ θεωρούνται ως μη βασικά (θα επιστρέψουν στα εξυπηρετούμενα). Η επικέντρωση αφορά σε κόκκινα δάνεια 2,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι δάνεια λιανικής προς νοικοκυριά. Τα υπόλοιπα είναι δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.  Επιφορτισμένος με τα καθήκοντα για πώληση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου παραμένει ο Nick Smith στον οποίο ο Πανίκος Νικολάου έδωσε την εξειδικευμένη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Λύσεων Απομόχλευσης. Βέβαια, στο κομμάτι της διόρθωσης, σημαντικός είναι και ο ρόλος της Άννας Σωφρονίου, η οποία παρέμεινε επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ακινήτων της τράπεζας, η οποία διατηρεί ακόμα απόθεμα ακινήτων αξίας 1,5 δισ. ευρώ, παρά τις σημαντικές σε όγκο και αξία πωλήσεις που καταγράφει. Η τράπεζα έχει περιορισμούς όσον αφορά το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορεί να διατηρεί τα ακίνητα και είναι ακόμα μία πρόκληση που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος CEO και η διευθυντική του ομάδα.


Σύγκρουση γιγάντων 

Μερίδια αγοράς              Τράπεζα Κύπρου             Ελληνική Τράπεζα*

Δάνεια                                41,3%                        19,6%(8,1%)
Καταθέσεις                          34,7%                        30,9% (12%)

*Σε παρένθεση το ποσοστό πριν την απορρόφηση ΣΚΤ.


Από την έντυπη έκδοση του περιοδικού Insider 
 

  Αντώνης Αντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...