To Top
22:29 Σάββατο
14 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολεμίτης: Ανάγκη για επενδυτικά κεφάλαια στην εκπαίδευση
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ • Πολεμίτης: Ανάγκη για επενδυτικά κεφάλαια στην εκπαίδευση
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοεμβρίου 2019, 11:50 πμ
Προς τις αγορές του εξωτερικού κοιτάζει το University of Nicosia (UNIC), στοχεύοντας σε αύξηση των φοιτητών. Ο CEO του οργανισμού Αντώνης Πολεμίτης σχολιάζει μάλιστα πως στα σκαριά βρίσκεται και ο συντονισμός μίας πρωτοβουλίας προώθησης της Κύπρου ως εκπαιδευτικού προορισμού με την επωνυμία «Study in Cyprus». Πρωτοβουλία που υλοποιείται μέσω συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, σημειώνει πως είναι δυνατό να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του ακαδημαϊκού τομέα στην Κύπρο από αλλαγές στην Ελλάδα. Τονίζει πως ο χώρος των πανεπιστημίων θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτος και να προσαρμοστεί σ’ αυτές τις αλλαγές. Όσον αφορά το Brexit, εκτιμά πως μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τα δίδακτρα στα βρετανικά πανεπιστήμια ενδεχομένως να είναι λιγότερο ευνοϊκά και μερίδα φοιτητών που σπουδάζουν σήμερα εκεί, να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές.
 
Πόσο ακόμα μπορεί να αναπτυχθεί η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κύπρο; Είναι εφικτός ο στόχος ώστε η συνεισφορά του τομέα στην οικονομία να φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2023, όπως αναφέρεται σε εξειδικευμένη έκθεση που είχε πραγματοποιήσει η ΕΥ;
Μία παράμετρος για αύξηση της συνεισφοράς του τομέα στην οικονομία είναι η κλιμακωτή αύξηση των ξένων φοιτητών κατά 9.000 μέχρι το 2023. Θεωρώ πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός, εξού και ο προσανατολισμός του Πανεπιστημίου μας στις αγορές του εξωτερικού, στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια.

Η UNESCO εκτιμά άλλωστε ότι, όλα τα πανεπιστήμια παγκοσμίως μπορούν να δεχθούν 180 εκ. φοιτητές και ότι, κατά την επόμενη δεκαετία, θα χρειαστούν επιπλέον 100 εκ. πανεπιστημιακές θέσεις. Αν καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε έστω και ένα μικρό αριθμό αυτών των φοιτητών θα πετύχουμε τον στόχο.

Σημαντική παράμετρος για αύξηση της συνεισφοράς του τομέα είναι επίσης η αύξηση των κονδυλίων για ερευνητικές δαπάνες. Τα πανεπιστήμια επομένως οφείλουν να συνεχίσουν να επενδύουν και να ενισχύουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες.  

Θα πρέπει να σημειώσω και μία τρίτη παράμετρο, που δεν είναι άλλη από τη σύζευξη δυνάμεων μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, με γνώμονα την ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστικού διεθνούς προορισμού για σπουδές.

Υπάρχει σε εξέλιξη κάποια, από κοινού προσπάθεια, κράτους και ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο, για προσέλκυση περισσότερων φοιτητών από το εξωτερικό;
Το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει κοινές συμμετοχές κυπριακών πανεπιστημίων σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές εκθέσεις του εξωτερικού. Πέραν αυτού, βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια συντονισμού μίας πρωτοβουλίας προώθησης με την επωνυμία «Study in Cyprus», η οποία θα τελεί υπό την αιγίδα του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων. Τέτοιες πρωτοβουλίες αντικατοπτρίζουν το πρώτο βήμα συνεργασίας μεταξύ κυπριακών πανεπιστημίων και Πολιτείας με σκοπό τη διεθνή προώθηση της χώρας.

Τα βήματα αυτά ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, οι οποίες για δεκαετίες προωθούν με επιτυχία το προφίλ τους ως εκπαιδευτικοί προορισμοί, με ετήσιους συνολικούς προϋπολογισμούς προώθησης ύψους δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μία μακρόχρονη προσπάθεια, που απαιτεί σημαντικές συν-επενδύσεις από πλευράς πανεπιστημίων και από την Πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους.

Σχετικά πρόσφατα, η κυβέρνηση ενέκρινε φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα για τον τομέα, καθώς επίσης και υποτροφίες για άριστους φοιτητές και δικαίωμα εργασίας σε φοιτητές. Είστε ικανοποιημένοι από αυτές τις εξαγγελίες; Τι άλλο ζητάτε από την πολιτεία;
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση για τα υποστηρικτικά αυτά μέτρα και προσβλέπουμε σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για την υλοποίησή τους. Πρόκειται για ένα μίγμα κινήτρων, τα οποία σαφώς ενθαρρύνουν περαιτέρω τις επενδύσεις και την ανάπτυξη (π.χ. τα πολεοδομικά κίνητρα), αλλά και που σκοπεύουν να εκσυγχρονίσουν το υφιστάμενο καθεστώς, στα πρότυπα άλλων διεθνών ανταγωνιστικών εκπαιδευτικών προορισμών, με απώτερο στόχο να μπορεί η χώρα να τους ανταγωνιστεί ως προορισμός για φοιτητές.

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι οι αλλαγές στη νομοθεσία, η οποία τώρα επιτρέπει σε ξένους φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου να εργάζονται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Κύπρο. Η εξέλιξη αυτή είναι θεμιτή, ωστόσο οι φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου εξακολουθούν να δικαιούνται να εργάζονται μόνο σε περιορισμένους κλάδους επαγγελμάτων, όπως σε πρατήρια βενζίνης, ως υπάλληλοι. Σε αντίθεση με εμάς, ένας φοιτητής προπτυχιακού επιπέδου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα να εργάζεται μέχρι και 27 ώρες την εβδομάδα και μέχρι δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Αυτό επιτρέπει στους ξένους φοιτητές να αποκτούν εργασιακή πείρα, ενώ αποσβένουν παράλληλα ένα μέρος του κόστους των σπουδών τους προτού επιστρέψουν στη χώρα τους. Επομένως, πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση στο νομικό πλαίσιο.

Είναι πολύ θετικό το ότι η κυβέρνηση είναι υποστηρικτική στην προσπάθεια για καθιέρωση της Κύπρου ως ελκυστικό εκπαιδευτικό κέντρο και προσβλέπουμε σε μία αγαστή συνεργασία, τόσο με αυτήν, όσο και με όλα τα πολιτικά κόμματα, για να επιτύχουμε μαζί αυτόν τον πολύ σημαντικό στόχο.

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κύπρου ως εκπαιδευτικού προορισμού, αν αναλογιστούμε πώς η απόσταση και η συνδεσιμότητα με άλλες χώρες είναι σοβαρά μειονεκτήματα; Ποια θεωρείτε πως είναι τα δικά σας συγκριτικά πλεονεκτήματα ως εκπαιδευτικό ίδρυμα; 
Δεν θεωρούμε ότι η συνδεσιμότητα της χώρας αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για τους φοιτητές, δεδομένου ότι η περίοδος διαμονής τους στην Κύπρο κάθε φορά που ταξιδεύουν εδώ διαρκεί τουλάχιστον τρεις με τέσσερις μήνες.

Πέρα από τα γνωστά πλεονεκτήματα της χώρας, οι ξένοι φοιτητές επιλέγουν την Κύπρο για την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που παρέχει, αλλά και για τη φοιτητική εμπειρία στο σύνολό της. Η ποιότητα της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο καθίσταται ακόμα πιο ελκυστική για ενδεχόμενους φοιτητές αν λάβει κανείς υπόψη του τα ιδιαίτερα προσιτά επίπεδα των διδάκτρων, σε σύγκριση με χώρες όπως οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες.

Ανάμεσα στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του πανεπιστημίου μας, είναι η αφοσίωση στη συνεχή ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης που προσφέρουμε, η λειτουργία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη χώρα, σε συνεργασία με το St George’s, University of London, τα κοινά προγράμματα σπουδών με κορυφαία Ελληνικά Πανεπιστήμια όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η ανάπτυξη μιας από τις πιο πετυχημένες πρωτοβουλίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στη Μεσόγειο και η παγκόσμια πρωτιά του σε θέματα Τεχνολογίας Blockchain και Ψηφιακού Νομίσματος.
Τα πλεονεκτήματα αυτά συνδυάζονται με τη διαχρονική μας προσήλωση στην περαιτέρω βελτίωση της φοιτητικής εμπειρίας, ακολουθώντας μια από τις κύριες τάσεις των πανεπιστημίων παγκοσμίως. Όλα αυτά, πιστεύω, ότι μας καθιστούν ελκυστικούς ως προορισμό για τους ξένους φοιτητές.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ επίσης στην πηγή των διεθνών φοιτητών μας. Όπως είναι αναμενόμενο, η Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή διεθνών φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τόσο σε διά ζώσης, όσο και σε εξ αποστάσεως προγράμματα. Μετά την Ελλάδα, κορυφαίες χώρες αποτελούν κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Λίβανος, το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νιγηρία και η Ρωσία, που διαθέτουν ορισμένους από τους πιο ανεπτυγμένους πανεπιστημιακούς τομείς στον κόσμο. Είναι επομένως ιδιαίτερα ικανοποιητικό το γεγονός ότι τόσοι φοιτητές από εκεί έχουν επιλέξει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 
 
ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση στην Ελλάδα αναγνωρίσει ως πανεπιστημιακού επιπέδου τους οργανισμούς τριτοβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης, πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος; Με δεδομένο ότι σήμερα στο νησί φοιτά ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης και επιτυχίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο τα τελευταία έτη προήλθε από τη μεγάλη αύξηση στις εγγραφές φοιτητών από την Ελλάδα. Τα κυπριακά πανεπιστήμια προσφέρουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο σπουδών για τους Ελλαδίτες φοιτητές, από την άποψη ότι, πέρα από τα καθιερωμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προσφέρουν προγράμματα στα Ελληνικά και μέσα σε ένα «οικείο» για τους φοιτητές περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, θα έρθουμε αντιμέτωποι με αυξημένη προσφορά προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι υπό κάθε περίσταση, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε μία ελκυστική και ανταγωνιστική επιλογή για τους Ελλαδίτες φοιτητές, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή ποιότητα ενός διεθνώς καταταγμένου πανεπιστημίου, με τη σημαντική στήριξη προς τους φοιτητές και το ιδιαίτερα διεθνοποιημένο πανεπιστημιακό περιβάλλον μας. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε. Είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν αλλαγές στο ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον και αν δεν παραμείνουμε ευέλικτοι και ευαίσθητοι σε αυτές, είναι δυνατό να προκύψουν αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη του σημαντικού αυτού τομέα για την Κύπρο.

Πέραν της Ελλάδας, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τη φοιτητική μας βάση, με φοιτητές από άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καταγράφουμε το μεγαλύτερο ποσοστό μη-Ελλαδιτών, μη-Κυπρίων φοιτητών απ’ όλα τα πανεπιστήμια της Κύπρου. Ωστόσο, παραμένει διαρκής πρόκληση το να αναπτυχθούμε περαιτέρω στο διεθνές πεδίο, δεδομένου του ανταγωνισμού για φοιτητές από άριστα πανεπιστήμια.

Όλοι βλέπουν ευκαιρίες από το Brexit. Τον δικό σας τομέα πώς μπορεί να τον επηρεάσει;
Διαθέτουμε συνεργασίες με πολλά Βρετανικά πανεπιστήμια, τόσο για την προσφορά ακαδημαϊκών προγραμμάτων, όσο και για σκοπούς έρευνας. Οι συνεργασίες αυτές έχουν αξία για εμάς και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά ακόμα και μετά το Brexit. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις του Brexit, είτε γενικότερα, είτε σε σχέση με τον πανεπιστημιακό τομέα ειδικότερα. Αρχικά, δεν είναι καν ξεκάθαρο κατά πόσο θα προκύψει και αν ναι, σε ποια μορφή. Δεδομένου αυτού, δεν είναι ούτε ξεκάθαρο ποιο ρυθμιστικό περιβάλλον θα επικρατήσει για τα Βρετανικά πανεπιστήμια σε μία μετά-Brexit εποχή, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους φοιτητές από τρίτες χώρες. Επομένως, ό,τι και να συζητάμε τώρα ενδέχεται να αλλάξει στη βάση των παραμέτρων της τελικής συμφωνίας.

Σήμερα, σχεδόν 10.000 Κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πιθανό ότι μετά το Brexit, τα δίδακτρα στα Βρετανικά πανεπιστήμια θα είναι πιο ψηλά για τους ξένους φοιτητές, επομένως αναμένουμε ότι ορισμένοι φοιτητές που τώρα σπουδάζουν εκεί θα αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές στην πατρίδα τους.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ 50 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Θεωρείτε πως όσο η χώρα εξέρχεται της κρίσης και μπαίνει σε μία περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης με βελτιωμένα εισοδήματα για το μέσο νοικοκυριό, θα αυξάνεται και το ενδιαφέρον για την ιδιωτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση;
Η οικονομική κρίση ήταν πολύ δύσκολη για τους φοιτητές μας και τους γονείς τους και απαιτούσε σημαντικές οικονομικές διευκολύνσεις  από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για να τους στηρίξουμε να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Καθώς πολλές οικογένειες είχαν μειωμένο εισόδημα κατά τη διάρκεια της κρίσης, προσφέραμε υποτροφίες και μειώσεις διδάκτρων συνολικού ύψους €50 εκατομμυρίων και επεκτείναμε τους όρους πληρωμής για επιπλέον €25 εκατομμύρια για να συνεχίσουν οι φοιτητές τις σπουδές τους. Ακόμα και σήμερα, ο μέσος Κύπριος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πληρώνει χαμηλότερα καθαρά δίδακτρα (μετά από υποτροφίες) από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, καθώς συνεχίζουμε να νιώθουμε τις συνέπειες της κρίσης. Αυτό που ελπίζουμε είναι η επιστροφή στην κανονικότητα με την πάροδο του χρόνου, που θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε στην ποιότητα και στην ανάπτυξη υποδομών.
Ελπίζουμε στο μεταξύ ότι η Πολιτεία θα μπορεί να προσφέρει αυξημένη υποστήριξη στις οικογένειες με οικονομικές ανάγκες των οποίων τα παιδιά σπουδάζουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τρόπο ώστε να έχουν ίση αντιμετώπιση από την Πολιτεία με τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων.  Ευελπιστούμε να φτάσουμε στο σημείο που κάθε απόφοιτος λυκείου με ενδιαφέρον και δεξιότητες για πανεπιστημιακές σπουδές θα μπορεί να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της επιλογής του, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνεργασίας των πανεπιστημίων, του κράτους, των φοιτητών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Η δημιουργία πανεπιστημιουπόλεων δημιουργεί σημαντικά παράπλευρα οφέλη για την οικονομία. Παραδοσιακά οι περιοχές που γειτνιάζουν με μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ακμάζουν. Μία τέτοια κατάσταση βλέπουμε να έχει δημιουργηθεί και πέριξ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχουν επενδυθεί πάνω από €100 εκατομμύρια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιούπολης, της UNIC CITY. Είναι γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή αναπτύσσεται με επίκεντρο τη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου, κάτι που έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και έχει δώσει γενικότερη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Έγκωμης. Μαζί με τα οικονομικά οφέλη για την οικονομία της Λευκωσίας, για εμάς ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσουμε λογικές τιμές και επαρκή διαθεσιμότητα για τη στέγαση των φοιτητών, εξού και η δημιουργία των UNIC Residences. Έχουν προσθέσει 850 κλίνες τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες προσφέρονται στους φοιτητές σε τιμές που ξεκινούν στα 115-120 ευρώ ανά εβδομάδα, για μία πλήρως inclusive εμπειρία, με στυλάτα δωμάτια, στα πρότυπα εστιών του Λονδίνου ή της Νέας Υόρκης.
 
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟΜΕΙΣ

Θεωρείτε πως το εργατικό δυναμικό στην Κύπρο είναι ορθά κατανεμημένο ή υπάρχουν τομείς που χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση; Ακούμε συχνά πως γεμίσαμε λογιστές και δικηγόρους.
Το εργατικό δυναμικό μιας χώρας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς προτεραιότητας που θέτει η πολιτεία. Για δεκαετίες, στην Κύπρο ο τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών αποτελούσε - και εξακολουθεί να αποτελεί- κορυφαίο τομέα προτεραιότητας, με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που εξηγεί τη «συσσώρευση» λογιστών και δικηγόρων.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρείται η ανάπτυξη αναδυόμενων τομέων, οι οποίοι δημιουργούν διαφορετικές ανάγκες. Τα πανεπιστήμια και οι επιλογές των φοιτητών προσαρμόζονται σε αυτά τα νέα δεδομένα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το γεγονός ότι βρίσκεται στο προσκήνιο της διδασκαλίας και έρευνας στους τομείς της τεχνολογίας Blockchain και των Ψηφιακών Νομισμάτων, από το 2013, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε σχετικούς τομείς και συναφείς τεχνολογίες.

Υπάρχει το φαινόμενο του λεγόμενου brain drain στην Κύπρο;
Ιστορικά, έχει υπάρξει κάποιου επιπέδου brain drain από την Κύπρο στο εξωτερικό, σε τομείς που δεν συνδέονται με την κυπριακή οικονομία. Με άλλα λόγια, σε τομείς που δεν σχετίζονται με τον τραπεζικό, λογιστικό, νομικό, τουριστικό τομέα και τον τομέα ναυτιλίας. Πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμια, με τους ποικίλους ακαδημαϊκούς τους πυλώνες και τις επενδύσεις τους σε έρευνα και καινοτομία, αποτελούν ίσως τον σημαντικότερο εξισορροπητικό παράγοντα του φαινομένου στην Κύπρο. Τα πανεπιστήμια στην χώρα εργοδοτούν πέραν των 5.000 ατόμων σε ακαδημαϊκές και διοικητικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένων και επαγγελματιών σε προηγμένα επιστημονικά και τεχνολογικά επαγγέλματα, που θα ήταν δύσκολο να στηριχθούν στη χώρα.

Σε ποιους τομείς επικεντρώνονται τα προγράμματα που προσφέρετε και ποια είναι αυτά που έχουν/θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας απαρτίζεται από τις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιστημών Αγωγής, Ανθρωπιστικών Σπουδών & Κοινωνικών Επιστημών, τη Νομική, την Ιατρική και τη Σχολή Επιστημών και Μηχανικής. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι κλάδοι της Ιατρικής, των Επιστημών Υγείας, του Blockchain, της Νομικής, της Λογιστικής, της Αρχιτεκτονικής,  της Εκπαίδευσης, της Πληροφορικής και της Μηχανικής. Εστιάζουμε γενικότερα στην ανάπτυξη προγραμμάτων με γνώμονα τις απαιτήσεις των εργοδοτών ανά το παγκόσμιο και τις ταχέως εξελισσόμενες αλλαγές στην τεχνολογία.
 
ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τόσο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όσο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, έχουν τύχει της εμπιστοσύνης ξένων επενδυτών. Υπάρχουν προοπτικές προσέλκυσης περαιτέρω ξένων επενδύσεων μέσω του τομέα; 
Είναι αλήθεια ότι τόσο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, όσο και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν προσελκύσει ξένες επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, οι οποίες ήταν σημαντικές για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Είναι επίσης γεγονός ότι θα υπάρξει ανάγκη για επιπλέον επενδυτικό κεφάλαιο ούτως ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο ανάπτυξης των ικανοτήτων και των υποδομών μας. Για να γίνει αυτό, πιστεύω ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πειστούν ότι η Κυπριακή Πολιτεία παραμένει αφοσιωμένη στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ιδιωτικού πανεπιστημιακού τομέα, σε μία ίση βάση. Θα πρέπει επίσης τα ίδια τα πανεπιστήμια να επιδείξουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να είναι επιτυχημένα στην προσπάθειά τους για προσέλκυση ξένων φοιτητών.
 
Από το περιοδικό Insider (τεύχος Οκτωβρίου)
  Αντώνης Αντωνίου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...