Η Κύπρος τον τελευταίο καιρό κατάφερε να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές για υλοποίηση μεγάλων έργων, με την εμφάνιση του αμερικάνικου στοιχείου να είναι έντονη σε διάφορους τομείς δραστηριοποίησης. Πλέον το μοντέλο υπηρεσιών της Κύπρου έχει αλλάξει δραστικά και η Κύπρος χρησιμοποιείται όχι μόνο ως βάση μέσω της οποίας γίνονται επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά και για άμεσες επενδύσεις στη χώρα.
Οι αμερικανικές εταιρείες ExxonMobil και Noble Energy συμμετέχουν πλέον δυναμικά στα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, με την παρουσία τους να φέρνει και αμερικανικές εταιρείες υποστηρικτικού χαρακτήρα στον ενεργειακό τομέα, όπως την Halliburton. Τον περασμένο μήνα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ, προσφωνώντας το επιχειρηματικό δείπνο του Aμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, καθώς το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα θα εξελίσσεται και άλλες αμερικανικές εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο στον τομέα της ενέργειας.
Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αμερικανικά επενδυτικά ταμεία, μέσω της Invel, απόκτησαν το ξενοδοχείο Aphrodite Hills. Επίσης, το τουριστικό θέρετρο Beau Rivage εξαγοράστηκε από την NCH Capital, η οποία δραστηριοποιείται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στον τραπεζικό τομέα, Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές υπό τον Wilbur Ross επένδυσαν το 2014 περίπου €400 εκ. στην Τράπεζα Κύπρου, με το γεγονός αυτό να αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις μεγαλύτερες εισροές ξένου κεφαλαίου στην Κύπρο. Στην Ελληνική Τράπεζα επενδύθηκαν περίπου €40 εκ. από το αμερικάνικο ταμείο Third Point. Το επενδυτικό ταμείο Apollo εισήλθε σε συμφωνία για την εξαγορά του πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων και περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου ύψους €2,8 δισ.
Στις υπηρεσίες παρουσιάστηκε σημαντικό ενδιαφέρον στον τομέα της υγείας, όπου το αμερικανικό ταμείο CVC Capital Partners, που κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα, ενδιαφέρθηκε να επεκτείνει την παρουσία του και στην Κύπρο. Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνεται και η εξαγορά της Fileminders από την Ιron Mountain, την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στις υπηρεσίες διαχείρισης πληροφοριών. Στον τομέα της εκπαίδευσης, το Galileo Global Education μέσω του Providence Equity, ενός διεθνούς ταμείου με έδρα τις ΗΠΑ, εξαγόρασε το 2018 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, είδαμε να υλοποιούνται στο νησί αμερικανικές επενδύσεις στον οπτικοακουστικό τομέα, με τον βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό ηθοποιό Nicolas Cage να πρωταγωνιστεί στην ταινία «Jiu Jitsu», η οποία έχει κινηματογραφηθεί εξ ολοκλήρου στην Κύπρο. Ειδικότερα για την οπτικοακουστική, η Κύπρος διαθέτει ιδανική γεωγραφική θέση και φυσικά τοπία, τα οποία θα ήταν εξαιρετικές επιλογές για συγκεκριμένες παραγωγές, ενώ το κόστος παραγωγής και τα οικονομικά κίνητρα είναι αρκετά ανταγωνιστικά.
 
Ήδη γίνεται μεγάλη προσπάθεια προώθησης του συγκεκριμένου τομέα μέσω σχετικών οικονομικών κινήτρων και εισαγωγής νόμων από τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι έχουν ενώπιον τους και εξετάζουν ήδη ενδιαφέρουσες αιτήσεις από μεγάλες διεθνείς εταιρείες. Γι’ αυτό το λόγο, η Κύπρος θα συμμετάσχει τον ερχόμενο Νοέμβριο στη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση κινηματογράφου στον κόσμο που διεξάγεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Η Κύπρος αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για διαχειριστές επενδυτικών ταμείων, με υψηλού επιπέδου παρόχους υπηρεσιών. Το ισχυρό, ανταγωνιστικό, αξιόπιστο και ταυτόχρονα ευέλικτο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Κύπρου, την καθιστά ως σοβαρή επιλογή για Αμερικανούς διαχειριστές κεφαλαίων και ταμείων που θα ενδιαφέρονταν να την χρησιμοποιήσουν ως βάση για δραστηριοποίησή τους στην ΕΕ.
Η Κύπρος θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει την επιχειρηματική έδρα αρκετών αμερικανικών ομίλων, αφού σήμερα με την τεχνολογική εξέλιξη και την ενοποίηση των συστημάτων, η αλλαγή της έδρας ενός ομίλου καθίσταται ευκολότερη. Ήδη εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, όπως η IBM, Microsoft, NCR, Oracle, και TSYS διατηρούν σοβαρή παρουσία στην Κύπρο και αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα, τα οποία αναμένουμε να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.
Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών μας, όπως στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, η άμεση βελτίωση της αεροπορικής μας συνδεσιμότητας με τα κυριότερα διεθνή εμπορικά κέντρα, η περαιτέρω ενδυνάμωση του τραπεζικού τομέα αλλά και των δημοσιονομικών μας, θα δημιουργήσουν το προβλεπτό και σταθερό περιβάλλον που οι Αμερικανοί επενδυτές πάντα αναζητούν για να επενδύουν τα κεφάλαιά τους.
 
* Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Aμερικανικού Επιμελητηρίου Κύπρου