To Top
04:15 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι εκποιήσεις απέτυχαν, τα δύσκολα το 2018
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ Οι εκποιήσεις απέτυχαν, τα δύσκολα το 2018
  03 Δεκεμβρίου 2017, 10:02 πμ  

Την τελευταία διετία οι τράπεζες δεν κατάφεραν να εκποιήσουν ούτε μία κύρια κατοικία ή διαμέρισμα, αφού ακόμα και αυτές που βρέθηκαν σε πλειστηριασμό έμειναν στα αζήτητα. Πέρα από την έλλειψη ενδιαφέροντος που υπάρχει σ’ ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και κινητοποιήσεις προς υπεράσπιση του οφειλέτη που με τις κινήσεις του πιστωτικού ιδρύματος θα μείνει στο δρόμο. Δηλαδή πέρα από την αποτυχία του θεσμού υπάρχει και η  διαμαρτυριών πολιτών και κομμάτων κατά των εκποιήσεων. Δεν εξετάζουν ποια είναι η κατάσταση των οφειλετών, γιατί δεν πληρώνουν δόσεις αλλά μόνο η λέξη εκποίηση αποτελεί κόκκινο πανί που παρασύρει σε διαμαρτυρίες ακόμη και αν το προφίλ του δανειζόμενου δεν είναι αυτό που θα πρέπει να προκαλεί κινητοποιήσεις. Την τελευταία διετία οι τράπεζες στέλνουν χιλιάδες επιστολές για εκποιήσεις, χωρίς όμως αντίκρισμα, αφού η όλη διαδικασία φαίνεται να είναι προβληματική. 
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία των εκποιήσεων μόλις 57 ακίνητα έχουν πωληθεί από τα 3.136 για τα οποία στάλθηκαν επιστολές από τις τράπεζες, δηλαδή μόλις το 1,8%. Αν και ορισμένες επιστολές και διαδικασίες εκποιήσεων είναι για πρώτες κατοικίες, μέχρι στιγμής δεν έχει εκποιηθεί καμία από τις 21 κύριες κατοικίες που πλειστηριάστηκαν. Το όλο πλαίσιο για εκποιήσεις προβληματίζει τις τράπεζες και τους επόπτες τους που καλούνται να διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια €23 δισ. χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να εισπράξουν το λαβείν τους. Η νομοθεσία προστατεύει από εκποιήσεις όλες τις πρώτες κατοικίες με εμβαδόν μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα. Παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν μια μικρή αισιοδοξία ότι ο θεσμός των εκποιήσεων θα έφερνε αποτελέσματα κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να φέρουν πιο κοντά τον οφειλέτη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για να βρεθεί μια λύση που θα βοηθήσει την κατάσταση. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε καλύτερους υπολογισμούς ως προς τον χρόνο των εκποιήσεων στην Κύπρο καθώς από την αρχή ακόμη και με την ψήφιση της νομοθεσίας, ο χρόνος υπολογιζότανε στα 6 με 7 έτη. Οι προσδοκίες τώρα μετατίθενται μετά τις εκλογές με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την τιτλοποίηση και πώληση χορηγήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Οι νόμοι θα συμβάλουν στην άμεση βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών, μέσω διάθεσης των πιο προβληματικών τους στοιχείων. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η δυνατότητα τιτλοποίησης και πώλησης δανείων θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν τα φιλόδοξα τους πλάνα για μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει στον ορίζοντα μια στασιμότητα. Μπορεί να φταίει το προεκλογικό περιβάλλον που ήδη είναι τεταμένο με δηλώσεις και αναφορές που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα ανέμενε κάποιος έστω και με μικρή ζημιά τα πιστωτικά ιδρύματα να θέλουν να πωλήσουν μέρος των προβληματικών δανείων, κίνηση που θα βοηθήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού τους και θα απελευθερώσει κεφάλαια. 
Προς το παρόν και οι κινήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι συντηρητικές. Το 2018 πιθανότατα και λόγω των εποπτικών πιέσεων οι διοικήσεις των τραπεζών να γίνουν πιο αυστηρές με τους προβληματικούς χρεώστες και ειδικά με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να αρχίσει να φαίνεται φως στον ορίζοντα. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν βρεθούν ριζοσπαστικές λύσεις το βαρίδι των προβληματικών δανείων θα παραμένει με όλα τα συνεπακόλουθα. Ο χρόνος θα δείξει και το 2018 είναι κοντά. Θα φανεί και κατά πόσο αναδιαρθρώσεις που έγιναν από το 2013 και μετά έχουν αντέξει στον χρόνο.  

theano.theiopoulou@phileleftheros.com
 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.