To Top
04:13 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Εποπτεία και πολιτική, δύο αντίθετες πλευρές
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ Εποπτεία και πολιτική, δύο αντίθετες πλευρές
  12 Δεκεμβρίου 2017, 11:49 πμ  

H λογική των πολιτικών είναι τελείως διαφορετική από αυτή των εποπτών και ειδικά αν αυτοί είναι Ευρωπαίοι και όχι οι εγχώριοι. Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρει ότι οι επόπτες πρέπει να κρατήσουν ισορροπία στις εποπτικές απαιτήσεις για να μην απειληθεί η ανάπτυξη. Πρόσφατα στη Βουλή η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ανέφερε ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός «δεν έχει υπομονή και θέλει να λαμβάνονται μέτρα εδώ και τώρα». Η δουλειά των πολιτικών είναι να παράγουν πολιτική και δουλειά των εποπτών είναι οι πολιτικές τους να προστατεύουν τα χρήματα των καταθετών και όχι των δανειζόμενων. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά, ακόμη και λόγω των δανειοδοτήσεων, αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζονται θέσεις εργασίας, γίνονται πληρωμές δανείων. Τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγάλο πρόβλημα. Ακόμη και αν η οικονομία αναπτυχθεί ικανοποιητικά, δεν σημαίνει ότι τα προβληματικά δάνεια θα μειωθούν ομοιόμορφα. Οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, που έχουν χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, σίγουρα δεν θα βλέπουν με καλό μάτι τα προβληματικά δάνεια που υπάρχουν στην Κύπρο και την αργή μείωση που υπάρχει. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Κεντρική Τράπεζα λειτουργούσε και με πολιτικά κριτήρια πέρα από τα εποπτικά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα και στο τέλος κουρεύτηκαν οι καταθέτες. Ποιος δεν θυμάται πριν από μερικά χρόνια το αυστηρό πλαίσιο στις δανειοδοτήσεις που ήθελε να επιβάλλει η Κεντρική Τράπεζα και ξεσηκώθηκαν επιχειρηματίες και πολιτικοί, με αποτέλεσμα η εποπτική Αρχή να τραβήξει πίσω. Και εδώ είναι η διαφορά. Αλίμονο αν η Κεντρική και ο κάθε διοικητής σε κάθε πολιτική πίεση ή γκρίνια των τραπεζικών διοικήσεων θα πρέπει να κάνει πίσω στις αποφάσεις που έχει πάρει. Οι δανειοδοτήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προέρχονται από τα χρήματα των καταθετών. Και θεματοφύλακας είναι η Κεντρική Τράπεζα. 
Την εποχή της τραπεζικής φούσκας, την περίοδο 2008 και μετέπειτα που τα επιτόκια καταθέσεων φθάνανε και μέχρι το 7% με ανάλογο αντίκτυπο στα δανειστικά επιτόκια, δεν έγινε κάτι. Οι καταθέτες απολάμβαναν τόκους και οι δανειζόμενοι πλήρωναν ψηλές δόσεις. Κανείς όμως τότε δεν προειδοποίησε τους καταθέτες ότι το ψηλό επιτόκιο που προσφέρουν πιστωτικά ιδρύματα εμπεριέχουν το ρίσκο της τράπεζας. Ούτε και η Κεντρική Τράπεζα έκανε κάτι που είχε να αντιμετωπίσει την εγχώρια κρίση αλλά και την εισαγόμενη που ήταν ελληνική εκείνη την περίοδο.  Φυσικά τώρα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο ρόλος του τοπικού επόπτη έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο Ευρωπαίος επόπτης λειτουργεί με τελείως διαφορετικά κριτήρια πέρα από τα τοπικά που έχει κάθε οικονομία. Το μότο του Ευρωπαίου επόπτη στηρίζεται σε δύο άξονες. Κεφάλαια και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κάτι που θα έπρεπε να ήταν το «ευαγγέλιο» της Κεντρικής Τράπεζας όταν οι πιστώσεις στην οικονομία ήταν πολλαπλάσιες από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ήταν τότε που η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να κάνει πολιτική βλέποντας τις επιπτώσεις για την επόμενη μέρα τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο για τους δανειζόμενους και την οικονομία. Δηλαδή αν η Κεντρική Τράπεζα ζητούσε από το 2008, ανάλογα με το ρίσκο της κάθε τράπεζας, να διατηρεί επαρκή κεφάλαια δεν θα φθάναμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Σήμερα η εποπτεία έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά και κάθε χρόνο βγαίνουν νέα δεδομένα στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι στην Ευρωζώνη βρίσκονται συνεχώς ενώπιον προκλήσεων, τόσο για τον χρόνο απόδοσης της επένδυσής τους όσο και αν χρειαστεί να στηρίξουν με κεφάλαια αν οι απαιτήσεις των εποπτών είναι ακόμη πιο αυστηρές. Από το ένα άκρο περάσαμε στο άλλο.

theano.theiopoulou@phileleftheros.com

 

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.