To Top
04:19 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι πολιτικοί να σκεφτούν ότι αδικούν τους συνεπείς
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ Οι πολιτικοί να σκεφτούν ότι αδικούν τους συνεπείς
  24 Δεκεμβρίου 2017, 10:51 πμ  

Το πρόβλημα είναι ότι εδώ και πολύ καιρό καλλιεργούνται προσδοκίες και ελπίδες ότι θα υπάρξει μια γενική διευθέτηση, κάποια οριζόντια ρύθμιση, που θα οδηγήσει σε κάποιου είδους μείωση των δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις και ιδιώτες. H προεκλογική περίοδος ευνοεί να δημιουργούνται προσδοκίες οι οποίες όμως πρέπει να έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Κάτι τέτοιο είναι όμως αδύνατο να συμβεί χωρίς να έχει σοβαρή επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Δηλαδή, τα λεφτά που θα χαθούν μέσω ενός γενικευμένου «κουρέματος» δανείων θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Αυτό που δεν γίνεται συχνά κατανοητό στον δημόσιο διάλογο, είναι ότι εκείνο που δεν θα πληρώσει κάποιος θα πρέπει να το πληρώσει κάποιος άλλος. Δηλαδή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κερδίζουν όλοι, αλλά συνήθως αυτοί που πάντα είναι οι πιο αδικημένοι είναι αυτοί που είναι συνεπείς πελάτες. Οι πολιτικοί να σκεφτούν όμως ότι αδικούν όλους εκείνους οι οποίοι με στερήσεις προσπαθούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. Να σκεφτούν ότι τους αδικούν και τους βάζουν στο δρόμο να γίνουν ασυνεπείς για να μπορούν να κερδίζουν οφέλη. Αν η τράπεζα γράψει μια έκτακτη ζημιά από διαγραφή δανείων, αυτή θα αναπληρωθεί είτε από τα κέρδη, δηλαδή υψηλότερα επιτόκια που θα επιβαρύνουν όλους όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είτε μέσω νέας ανακεφαλαιοποίησης. Έτσι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι πολλοί. Είτε αυτοί είναι οι μέτοχοι, είτε οι συνεπείς πελάτες. Και εδώ μπαίνει ένα κρίσιμο δίλημμα.  

Γιατί να πληρώσεις το δάνειό σου όταν τελικά θα μπορούσε να το πληρώσει κάποιος τρίτος. Ή, με άλλα λόγια, ο αποκαλούμενος ηθικός κίνδυνος, δηλαδή η τάση ενός ανθρώπου ή μιας επιχείρησης να κάνει απερίσκεπτες κινήσεις και να αναλαμβάνει υπερβολικούς κινδύνους ή υποχρεώσεις γνωρίζοντας ότι στο τέλος, όταν έρθουν τα δύσκολα, κάτι θα γίνει και κάποιος θα τον σώσει. Αλλά ακόμα και αν τα κεφάλαια επαρκούσαν για την ολική διαγραφή των «κόκκινων» δανείων, είναι εξαιρετικά απίθανο το 55% των δανειοληπτών, που μέχρι τώρα με ιδρώτα και αίμα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, να συνεχίσει να πληρώνει ανεπηρέαστο από το γεγονός ότι κάποιοι είδαν τις υποχρεώσεις τους να διαγράφονται. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τις επιχειρήσεις. Γιατί ένας επιχειρηματίας, που έχει υποστεί τα πάνδεινα την τελευταία 5ετία για να μείνει όρθιος και να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, να συνεχίσει, όταν ένας ανταγωνιστής, που απολαμβάνει μια εξαιρετικά καλή ζωή και διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό πετύχει μια μεγάλη διαγραφή οφειλών. Οι πολίτες  όπως και οι πολιτικοί πρέπει να κρατηθούν μακριά από πειρασμούς για «ειδικού τύπου διευθετήσεις». 

Δεν πρέπει στην αγορά να δημιουργούνται ανεκπλήρωτες ελπίδες.  Αντίστοιχα, το συναλλακτικό ήθος πρέπει να διαφυλαχθεί και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων να μην αποτελέσει ζήτημα μικροπολιτικής και ψηφοθηρίας. Η Πολιτεία πρέπει να διαμορφώσει το περιβάλλον, ώστε οι τράπεζες εν συνεχεία να κινηθούν με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το κρίσιμο είναι να γίνει  αποτελεσματικά ο διαχωρισμός μεταξύ βιώσιμων και μη επιχειρήσεων και όσες κριθούν βιώσιμες να ενισχυθούν με ρευστότητα και κεφάλαια, ώστε να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Αυτό απαιτεί τη συνεισφορά και των μετόχων - επιχειρηματιών, οι οποίοι θα πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα τις επιχειρήσεις τους. Όσοι δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμούν να εισφέρουν νέα κεφάλαια θα πρέπει να δώσουν τη σκυτάλη σε άλλους επενδυτές. Οι ιδιώτες που χρωστάνε και δεν μπορούν να πληρώσουν αλλά εξακολουθούν να διάγουν πολυτελή βίο να προσγειωθούν στη νέα πραγματικότητα. Μικρότερα σπίτια, μικρότερα αυτοκίνητα, λιγότερα ταξίδια και λιγότερες απερίσκεπτες κινήσεις. 

theano.theiopoulou@phileleftheros.com

  Θεανώ Θειοπούλου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.