To Top
11:47 Πέμπτη
21 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Έχουν κοστολογηθεί τα προεκλογικά δώρα;
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ Έχουν κοστολογηθεί τα προεκλογικά δώρα;
  31 Δεκεμβρίου 2017, 12:43 μμ  

Υποσχέσεις για κούρεμα δανείων, αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών και των κατόχων αξιογράφων, προγράμματα στήριξης για τους συνταξιούχους και τους ανέργους αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού και της σύνταξης, μοιράζουν οι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.
Μάλιστα κάποιες από τις προεκλογικές εξαγγελίες, όπως λένε ειδικοί δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν καθώς θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Πολλοί πολίτες, κρέμονται από τα χείλη των υποψηφίων, καθώς ελπίζουν πως θα βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται. Το 2013, εν μια νυχτί η ζωή πολλών πολιτών άλλαξε δραματικά.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής, στο προεκλογικά του πρόγραμμα, παραθέτει τα επιτεύγματα της πενταετούς διακυβέρνησής του στην οικονομία και την επαναφορά της Κύπρου σε τροχιά ανάπτυξης.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη έχει ο τουρισμός με τη δημιουργία υφυπουργείου, αλλά και με την έναρξη λειτουργίας πολυθεματικού καζίνο που αναμένεται να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει το τουριστικό μας προϊόν.
Στόχος σύμφωνα με το πρόγραμμα Αναστασιάδη είναι η προσέλκυση μέχρι το 2030  μέχρι και 4,8 εκατ. ξένων ποιοτικών τουριστών ανά έτος.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος στηρίζεται από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων), μεταξύ άλλων προτείνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο τον διπλασιασμό των χαμηλότερων συντάξεων μέσα σε μια 10ετία, έτσι ώστε να υπάρχει μια αξιοπρεπής ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη.
Προτείνει και επέκταση του επιδόματος ανεργίας από τους 6 στους 9 μήνες για να ενισχυθούν οι μακροχρόνιοι άνεργοι.
Ο Σταύρος Μαλάς ο οποίος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, προτείνει επιμήκυνση της περιόδου παροχής του ανεργιακού επίδοματος καθώς και νομοθετική κατοχύρωση των ελάχιστων δεσμευτικών όρων απασχόλησης (κατώτατος μισθός πρόσληψης, καταβολή 13ου μισθού, υπερωριακή αποζημίωση, καθορισμός υποχρεωτικών αργιών) για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προτείνει κατώτατο μισθό για όλα τα επαγγέλματα ανάλογα με τη δυσκολία και τις απαιτήσεις του κάθε επαγγέλματος. Επίσης, εισηγείται η χαμηλότερη σύνταξη να είναι πάνω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή πάνω από 733 ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρήστος Χρήστου προτείνει την παραχώρηση σύνταξης στα 58 χρόνια για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Κύριοι, σταματάτε να δίνεται στον κόσμο ψεύτικες ελπίδες. Καλύτερα να τους προτείνετε λύσεις, οι οποίες είναι εφικτό να υλοποιηθούν. Για να πείσετε τους ψηφοφόρους να σας ψηφίσουν, θα πρέπει να είστε ειλικρινείς μαζί τους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η αδιαφορία που επέδειξε η πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων.
Μόλις 2.800 νέοι ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους από τις 40.000 που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις εκλογές. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε τακτική και νοοτροπία; Ο κόσμος ζητά από εσάς την αλήθεια.
 
epaizanou@phileleftheros.com
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.