Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει η μορφή και το ύψος της κρατικής στήριξης που θα δοθεί στους εργαζομένους από την 13η Ιουνίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά τη λήξη των κυβερνητικών σχεδίων. Παράλληλα, θα αποφασιστούν και οι επαγγελματικοί κλάδοι που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη από το κράτος.
 
Δεδομένη είναι η στήριξη των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, η οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έχει υποστεί πολλές μεγάλες επιπτώσεις. Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας καθώς και των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η υπουργός Εργασία Ζέτα Αιμιλιανίδου αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης θα παραθέσει στοιχεία σε σχέση με τα κονδύλια που θα διατεθούν γι’ αυτόν τον σκοπό.
 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 13 Ιουνίου η κρατική στήριξη θα είναι στοχευμένη και θα είναι σε συνάρτηση με το ποσοστό ανάκαμψης της επιχείρησης, κάτι το όποιο τονίσθηκε και κατά τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου που διεξάγει το αρμόδιο υπουργείο με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα ποσά που θα διατεθούν από τα κρατικά ταμεία θα είναι μειωμένα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, είναι η επιδότηση μέρους των απολαβών των εργαζόμενων, η οποία μάλιστα θα είναι ανάλογη με την επανεκκίνηση της επιχείρησης. Άλλο ένα σενάριο που μελετάται είναι η κάλυψη μέρους του μισθού των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν στα καθήκοντα τους λόγω της μείωσης εργασιών της επιχείρησης.
 
Στη σύσκεψη της Παρασκευής οι κοινωνικοί εταίροι θα ζητήσουν να εφαρμοστούν ομοιόμορφα κριτήρια για όλες τις επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα θα απαιτήσουν όπως η συνέχιση της κρατικής στήριξης δεν θα περιοριστεί μόνο στον τουριστικό τομέα αλλά να επεκταθεί και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους που έχουν επηρεαστεί.