To Top
21:33 Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Το ανέκδοτο των αποκρατικοποιήσεων
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Το ανέκδοτο των αποκρατικοποιήσεων
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Νοεμβρίου 2019, 4:29 μμ
Κληρονομιά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αφήσει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο διάδοχό του, ο οποίος πριν από το τέλος του χρόνου αποχωρεί από τα καθήκοντά του. Μιλώντας στην τελευταία του παρουσία στη Βουλή στο πλαίσιο της έναρξης της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2020, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο διάδοχός του. Στην πρώτη γραμμή της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες άρχισαν το 2013, χωρίς ακόμη αποτέλεσμα. Μάλιστα, έβγαλε από τα συρτάρια νομοσχέδια, όπως τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια στη Βουλή και δεν προχωρούν λόγω των αντιδράσεων κυρίως των εργαζομένων αλλά και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Στο επίκεντρο η Cyta, το ΧΑΚ και Κρατικό Λαχείο.

Για να θυμηθούμε λίγο το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε η απόφαση της Βουλής να αποκόψει όλα τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, που αφορούν μελέτες και υπηρεσίες για αποκρατικοποιήσεις δημόσιων και ημικρατικών οργανισμών. Υποχρέωσε το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε ακύρωση όλων των διαταγμάτων για τις αποκρατικοποιήσεις, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο χρονοντούλαπο όλους τους σχεδιασμούς του για το θέμα αυτό. 

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων κάποιων ημικρατικών οργανισμών έχει γίνει ως ανέκδοτο. Όταν η Κύπρος μπήκε στο μνημονιακό πρόγραμμα το 2013, δόθηκε από την κυβέρνηση ο οδικός χάρτης ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα υπήρξε και Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων. Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Δράσης περιλάμβανε μεταξύ άλλων την προοπτική αποκρατικοποίησης της Cyta και του ΧΑΚ. Η τρόικα ως δανειστής το έθετε ως προαπαιτούμενο αλλά ποτέ δεν πίεσε σοβαρά την Κύπρο για αυτό το θέμα, ακόμη και όταν είναι να προχωρήσει σε αξιολογήσεις που προϋπόθεταν την καταβολή της δόσης.

Το αν θα πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων οργανισμών αυτό θα το δείξει η πορεία και πόσο μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά στην αγορά. Για παράδειγμα, για την περίπτωση του Χρηματιστηρίου, ενός θεσμού που βρίσκεται σε παρακμή θα έπρεπε να ανοίξει  συζήτηση και να δώσει διέξοδο στις εταιρείες για άντληση κεφαλαίων. Την ώρα που υπάρχουν παράπονα για τη δυσκολία δανεισμού από τον τραπεζικό τομέα, ο ιδιωτικός τομέας χάνει ευκαιρίες άντλησης χρηματοδότησης από τις αγορές. Αν ρίξουμε μια ματιά τι γίνεται σε άλλες χώρες, θα δούμε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο η έκδοση εταιρικών ομολόγων. Χρήματα υπάρχουν αλλά θα πρέπει να υπάρξει και όραμα. Θα πρέπει το Χρηματιστήριο ως σύγχρονος οργανισμός να αναλάβει τον ρόλο που του αρμόζει. Υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες που έχουν κέρδη και προοπτική και μπορούν να «πουλήσουν» την ιστορία τους στο εξωτερικό. Τόσα χρόνια οι ξένοι επενδυτές αγόραζαν μετοχές μόνο από τις εισηγμένες τράπεζες και όχι από άλλες εταιρείες που παρουσίαζαν και εκείνες δυναμική και προοπτική. Ο ανταγωνισμός είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις. Θα μπορούσαν αυτές οι εταιρείες με την αρωγή του Χρηματιστηρίου να πάρουν μέρος σε παρουσιάσεις στο εξωτερικό και να «πουλήσουν» το success story της Κύπρου, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, τις προοπτικές που παρουσιάζει η οικονομία. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε. Μια ιστορία που έμεινε στα συρτάρια και δεν υπήρξε «εκμετάλλευση». Ας ελπίσουμε ότι το roadshow στην Αθήνα για παρουσίαση εισηγμένων εταιρειών του που διοργανώνει το ΧΑΚ στις 2 Δεκεμβρίου θα είναι η αρχή για τέτοιες παρουσιάσεις. Φυσικά δεν είναι μόνο το Χρηματιστήριο αλλά πρέπει και οι ίδιες οι εισηγμένες εταιρείες να ζητούν την προβολή τους εκτός των ορίων του ΧΑΚ.

Γενικά, το πρόβλημα της χώρας είναι δομικό και δεν λύνεται με περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στα απολύτως απαραίτητα. Θα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες ξεκάθαρα τι είναι αυτό που επιδιώκεται και πώς αυτό θα επιτευχθεί. Και στο τέλος όλα τα θέματα τα ρυθμίζουν οι νόμοι της αγοράς και ο ανταγωνισμός.
  Δήμητρα Λάντου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...