To Top
12:27 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Πάλι τα ίδια με το γκολφ Αμμοχώστου;
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Πάλι τα ίδια με το γκολφ Αμμοχώστου;
  12 Νοεμβρίου 2019, 11:58 πμ  
Το αναμενόμενο προ 8 ετών γήπεδο γκολφ στην επαρχία Αμμοχώστου φαίνεται ότι μετά από τα χίλια-δυο εμπόδια, να έχει τώρα κάποιου είδους προοπτική για την εκτέλεση του (εάν ξεπεράσει τα εμπόδια που τώρα εμφανίζονται από διάφορους), τα έργα όμως δεν θα ξεκινήσουν προτού περάσουν 2-3 χρόνια, μετά την τελική απόφαση υλοποίησής του. Ένα μεγάλο μέρος της καθυστέρησης αναφέρεται στους ίδιους τους ντιβέλοπερ που υπέβαλαν την αίτηση οι οποίοι, όπως λένε και οι Γάλλοι, «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», αφού στην αρχική τους πρόταση για γήπεδο γκολφ μόνο, πρόσθεσαν και το αίτημα της κατασκευής κατοικιών προς πώληση κλπ για να συνάδουν με τα κίνητρα (και τις υποχρεώσεις, προσθέτουμε) με τα υπόλοιπα γήπεδα γκολφ.
Προς πίστη της, η παρούσα Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία αυτού του γηπέδου και βρέθηκε όμως να είναι αντιμέτωπη με το «πέρασμα των αποδημητικών πουλιών» και τώρα υπέδειξε άλλη τοποθεσία σε δασική περιοχή που θα έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Άρχισαν όμως τα όργανα των αντιδράσεων για πολλούς και διάφορους λόγους που, κατ’ εμάς, δεν υπερισχύουν της αναμενόμενης οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής Αμμοχώστου προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και της ευρύτερης οικονομίας της Κύπρου.
Αν και η πρόταση των ντιβέλοπερ δεν έχει τη συμπάθειά μας, εντούτοις θα πρέπει να αναλογιστούμε και τα οφέλη της τοπική οικονομίας και προς τούτου χρειάζεται μια μελέτη (cost/benefit analysis) για να διαπιστώσουμε τα υπέρ και τα κατά. Η περιοχή Αμμοχώστου φιλοξενεί το 40% του τουρισμού από ξένους και το 50% των ντόπιων και όμως έχει τη χαμηλότερη πληρότητα σε όλη την Κύπρο συγκρινόμενη ιδιαίτερα με εκείνη της Λεμεσού και Πάφου. Στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου σχεδόν όλα τα τοπικά ξενοδοχεία κλείνουν (όπως και τα κέντρα αναψυχής) και ταυτόχρονα αποθαρρύνονται και οι «μόνιμοι» κάτοικοι της περιοχής (κυρίως Λευκωσιάτες που έχουν σπίτια εξοχής – γύρω στους 10.000) για τη χρήση των ακινήτων τους κατά τη χειμερινή περίοδο. Είναι επίσης παραδεκτό ότι οι τοπικοί δήμοι με μπροστάρη εκείνο της Αγίας Νάπας προσφέρουν όλων των ειδών εκδηλώσεις για προσέλκυση επισκεπτών και από τα γνωστά γήπεδα ποδοσφαίρου της Αγίας Νάπας (ίδε ιδιαίτερα τους παιδικούς αγώνες με τεράστια επιτυχία) και επεκτείνονται από τοπικά πανηγύρια (από το κολοκάσι, φράουλα, εδέσματα με ψάρια κ.λπ) σε εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ διαφόρων τύπων (ίδε το Μεσαιωνικό), εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πάσχα (που προσελκύουν ξένους ιδιαίτερα Ρώσους και άλλους), βαφτίσια (για Κύπριους) και γάμους (κυρίως ξένους) κ.λπ.  Είναι επίσης προσεκτό το πάρκο αγαλμάτων και ενδημικών φυτών, το αναμενόμενο νέο αμφιθέατρο στην Αγία Νάπα κ.λπ. 
Το έργο εγκατάστασης καμερών ασφαλείας και πιο πρόσφατα τις δύο υπό ανέγερση μαρίνες, εκείνη της Αγίας Νάπας και του Παραλιμνίου (αναμένεται και ο Ποταμός Λιοπετρίου) είναι ό,τι το καλύτερο για την περιοχή. Υπάρχουν δηλαδή εκείνα τα έργα και η επιθυμία/ικανότητα των τοπικών Αρχών για επέκταση της τουριστικής περιόδου/επισκεψιμότητας της περιοχής. Το γήπεδο γκολφ θα προσφέρει τόσο στην εργοδότηση των ντόπιων, όσο και στην αύξηση των εισοδημάτων των ξενοδοχείων/τοπικών επιχειρήσεων και που, κατ’ επέκταση, θα καταστεί η περιοχή αυτή ως μια νέα Λευκωσία για τους πιο ηλικιωμένους, αλλά «νεαρούς» στην εξάσκηση.
Μεταξύ άλλων, εάν το έργο τελικά κατασκευαστεί, έχουμε να κερδίσουμε τα εξής:
* Η επέκταση της λειτουργίας των τοπικών ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων
* Τη μη διακοπή της εργοδότησης εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, η οποία αποτελεί μεγάλο αντικίνητρο, τόσο στην προσέλκυση νέων, όσο και σε εκείνες των συναφών επιχειρήσεων.
* Την αναβάθμιση του περιβάλλοντος με την αναδιαμόρφωση εκτεταμένων χώρων πρασίνου.
* Την πληρωμή €5 εκατ. από τους ντιβέλοπερ και την υποχρέωση από αυτούς (μια και που θα είναι στην ίδια βάση) κατασκευή αθλοπαιδιών με δικά τους έξοδα και συντήρηση.
*Μείωση της καταβολής ανεργιακού επιδόματος.
*  Στην εξέλιξη νέων τόπων εργασίας και επιχειρήσεων.
Η ζήτηση για την περιοχή είναι εκεί, τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους – ίδε και το υπό κατασκευή ξενοδοχείο Κινέζου επενδυτή, τη μεγάλη επιτυχία της αναμόρφωσης της εκκλησίας της Αγίας Θέκλας (παρά τις αντιδράσεις) που σήμερα είναι πολύ ελκυστική για γάμους, λουόμενους κ.λπ.
Όσον αφορά την ποιότητα των επισκεπτών που αρχικά είχε επικρατήσει ότι πρόκειται για τουρισμό χαμηλού κόστους και ψηλής εγκληματικότητας, η κατάσταση αυτή καλυτερεύει. Προς τούτο είναι προσεκτή και η πολύ ψηλή ζήτηση για ορισμένα κέντρα αναψυχής/εστιατόρια όπου οι κρατήσεις θα πρέπει να είναι 3-7 ημέρες πριν και σε τιμές πολύ πιο προσιτές από εκείνες της Λεμεσού. 
Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις, πιστεύουμε ότι η αναδιαμόρφωση των τοπικών Αρχών με τη νέα πρόταση της συγχώνευσης θα βοηθήσει τα μέγιστα. Οι τοπικές Αρχές όμως θα πρέπει να ξεπεράσουν και τη νοοτροπία των σχέσεων «κουμπάρων», διότι παρατηρούνται και πολλά περίεργα.
Έχει προοπτικές η περιοχή, καθώς θα είναι μια περιοχή με δύο μαρίνες και γήπεδο γκολφ κ.λπ. Επίσης η ύπαρξη των καλύτερων παραλιών της Κύπρου, η αναβάθμιση των ξενοδοχείων, ακόμη και αυτή η παρουσία του καζίνο στην Αγία Νάπα, είναι θετικά στοιχεία.
Αναμένουμε τη βύθιση σκαφών, το θαλάσσιο πάρκο με αγάλματα, την αξιοποίηση θαλάσσιων σπορ, όπως beach volley (ίδε επένδυση Κράτους στο Παραλίμνι του €1 εκατ. που φιλοξένησε διεθνείς αγώνες και μετά εγκαταλείφθηκε!), τη χρήση της περιοχής στη Λίμνη του Παραλιμνίου και τόσα άλλα.
Εισηγούμαστε στους τοπικούς άρχοντες της περιοχής να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά κάθε πρότασης, διότι πάντα θα υπάρχουν αντιδράσεις (συνήθως από τους καλά πληρωμένους, πρώην κυβερνητικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους και άλλους αργόσχολους).
  Αντώνης Λοΐζου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...