To Top
03:41 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Επιτέλους, φως στο θέμα των ενοικιαστών;
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Επιτέλους, φως στο θέμα των ενοικιαστών;
  18 Νοεμβρίου 2019, 9:43 πμ  
Έχουμε μελετήσει την πρόταση για την αλλαγή της νομοθεσίας για το ενοικιοστάσιο για τα ακίνητα εκείνα που αποπερατώθηκαν μέχρι τέλος του έτους 2009.
Η πρόταση που βγήκε στην επιφάνεια μετά από την πρόταση νόμου τον Ιούνιο του 2018 είναι, ως αρχή, ότι το καλύτερο. Αναμένεται η έγκριση της Βουλής στις 22/11/2019 και θα επανέλθουμε ανάλογα με τις αλλαγές που ίσως να διαφοροποιήσουν την πρόταση νόμου (προς τούτο η διαφοροποίηση του ΑΚΕΛ είναι μόνο περίεργη για να πούμε το λιγότερο).
Η έξωση κακοπληρωτών ενοικιαστών με κάποιες διαδικασίες που επιτυγχάνεται εντός 1 μηνός για τα οικιστικά και 2 μηνών για τα εμπορικά, είναι πολύ ορθή και θα απελευθερώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που ίσως και αυτοί να έχουν οικονομικές ανάγκες, χρέη κ.τ.λ. Σε πρόσφατο δημοσίευμα του BBC για κακοπληρωτές ενοικιαστές και παρόλο που εκεί στο Ην. Βασίλειο δεν υπάρχουν θέσμιοι ενοικιαστές, εντούτοις, οι νομικές διαδικασίες είναι τέτοιες που έχουν τον ίδιο μακροχρόνιο ορίζοντα για ανάκτηση κατοχής. Στο ρεπορτάζ του BBC, υποδεικνύεται ότι ιδιοκτήτες δυσπραγούν από τους κακοπληρωτές ενοικιαστές και στο τέλος καταλήγουν στην κατάσχεση και εκποίηση των ακινήτων τους. 
Πιστεύουμε ότι στους λόγους έξωσης θα πρέπει να περιληφθούν και τα πιο κάτω:
- Η μη πληρωμή κοινοχρήστων από τον ενοικιαστή, έστω και εάν πληρώνει το ενοίκιο, να είναι λόγος έξωσης, βάσει απόδειξης από την διαχειριστική επιτροπή για τις οφειλές του.
- Τυχόν ύπαρξη ζημιών από τον ενοικιαστή να είναι κι αυτός λόγος έξωσης βάσει της πρότασης, όπως και η κατοχή και χρήση του ακινήτου από τον ενοικιαστή χωρίς άδεια χρήσης. Πρόσφατο παράδειγμα ενοικίασης διαμερίσματος 3 υπνοδωματίων, χωρίς να πληρώνει ενοίκιο για ενάμιση χρόνο, ενοικιάζει τα υπνοδωμάτια με την μορφή Airbnb τριπλασιάζοντας το ενοίκιο που έπρεπε να πληρώνει. Άλλος ενοικιαστής ο οποίος δεν πλήρωνε ενοίκιο, απαγόρευε στον ιδιοκτήτη να εισέλθει στο διαμέρισμα κατά τον περιοδικό έλεγχο (βάσει του συμβολαίου). Όταν απόκτησε την κατοχή μετά από 2 χρόνια, διαπίστωσε ότι μέρος της μονάδας χρησιμοποιείτο για την καλλιέργεια μαριχουάνας. 
- Να υπάρχει πρόνοια όπου ο ενοικιαστής δεν μπορεί/δεν θέλει να πληρώσει τα οφειλόμενα, να δικαιούται ο ιδιοκτήτης να τοποθετήσει ΜΕΜΟ στην παρουσία του ενοικιαστή και των τυχών εγγυητών του, με ανάλογη ειδοποίηση στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις/πληρωμές του από το Κράτος προς τον ενοικιαστή και να του αποκόπτεται σταδιακά (νομοθεσία ΗΠΑ για εισπράξεις του ενοικιαστή).
- Στο τέλος–τέλος αυτή η προχωρημένη πρόταση γιατί να μην εφαρμόζεται και σε μη θέσμια ενοίκια; Προχωρημένο μεν κατά τα κυπριακά δεδομένα, αλλά χρήζει σκέψης πως θα πρέπει να προστατεύονται και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες (μη θέσμιοι).
- Ο υπολογισμός της ζημιάς εκ μέρους του ενοικιαστή, η ύπαρξη ή όχι άδειας να ανατεθεί στο ΕΤΕΚ ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, με επιστολή όμως εντός 30 ημερών να παραδίδει την απόφαση του στον ιδιοκτήτη/αιτητή.
Η είσπραξη ενοικίου είναι βασική αρχή στην ελεύθερη οικονομία όπου ο ιδιοκτήτης χρειάζεται/βασίζεται πάνω στην είσπραξη ενοικίου, ανεξάρτητα της οικονομικής του κατάστασης. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι ότι οι κακοπληρωτές επωφελούνται από τις μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες και στο τέλος ο ιδιοκτήτης χαρίζει πολλά οφειλόμενα ενοίκια, για να φύγει ο ενοικιαστής μια ώρα γρηγορότερα. Αυτό αποθαρρύνει επενδυτές ακινήτων για σκοπούς ενοικίασης, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό μονάδων να μην προσφέρονται για ενοικίαση και στο τέλος, έχουμε το φαινόμενο της έλλειψης μονάδων προς ενοικίαση και με την ανάλογη αύξηση των ενοικίων που πρόσφατα αυξήθηκαν γύρω στο 30% με 40%. Υπάρχει η πρόνοια για επιδότηση ενοικίων για τους δικαιούχους ενοικιαστές και έτσι σε κάποιο βαθμό και οι ενοικιαστές που βρίσκονται σε αδύνατη οικονομική θέση να βοηθούνται.
Υπάρχουν άλλες πρόνοιες στην πρόταση αυτού του νομοσχεδίου που χρήζουν εκτεταμένης συζήτησης (όπως το θέμα της ασφάλισης), ενώ η δημιουργία Συμβουλίου που θα μπορεί να δανείζει χρήματα στις διαχειριστικές επιτροπές για την συντήρηση οικοδομών (χρειάζονται ορισμένα εκατ. ευρώ), μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πώς αυτό θα επιτευχθεί μια και ποιος θα βάλει υποθήκη/εγγύηση, ποια τράπεζα θα δανείσει με τα υπαρχόντα αυστηρά κριτήρια κ.τ.λ.
Η πρόταση δεν διευκρινίζει πως υπολογίζονται τα κοινόχρηστα (μόνη αναφορά σε περίπτωση χρέωσης για θέρμανση αν και και αυτή είναι περίεργη) δεν ξεκαθαρίζει τι είναι κοινόχρηστα και τι δεν είναι.  Π.χ. η εξωτερική συντήρηση της πολυκατοικίας είναι κοινόχρηστα και άρα τα οφείλει ο ενοικιαστής, ή είναι συντήρηση οικοδομής και άρα είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη;
Το ότι μετά από χρόνια διαμαρτυριών άρχισε επιτέλους αυτό το καυτό θέμα να συζητείται, είναι πολύ θετικό εάν το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα από τα πολιτικά κόμματα συνεχιστεί, μόνο καλό θα είναι για την οικοδομική βιομηχανία, περιορίζοντας τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα μεταξύ των συγκατοίκων.
 
* F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης. Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης
www.aloizou.com.cy - info@aloizou.com.cy

 
  Αντώνης Λοΐζου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...