To Top
22:23 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Ένα σημαντικό γεγονός πριν από 35 χρόνια
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Ένα σημαντικό γεγονός πριν από 35 χρόνια
  17 Νοεμβρίου 2019, 9:00 πμ  
Αφορμή για αυτό που παραθέτω πιο κάτω ήταν το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο «Όμοδος, Ιστορία και Πολιτισμός» που οργανώθηκε πρόσφατα στο οινοποιείο  «ΟΙΝΟΥ ΓΗ» - ΚΤΗΜΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ από τον Δικηγόρο Οινοποιό, Χριστόδουλο Βασιλειάδη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ Πάφου.
Πριν 35 χρόνια ακριβώς, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1984 το Όμοδος φιλοξένησε 120 δημοσιογράφους τουρισμού από 29 χώρες που συμμετείχαν στο Κογκρέσο και την 27η Γενική Συνέλευση της FIJET της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο 17-22/9/1984. Οι εργασίες του Συνεδρίου έγιναν στη Λευκωσία στο «HILTON» και οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν διάφορα αξιοθέατα μεταξύ αυτών και το Όμοδος.
Εγώ τότε ήμουν Ανώτερος Τουριστικός Λειτουργός στον ΚΟΤ και Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού και είχα τη χαρά να οργανώνω και συντονίζω όλες τις εκδηλώσεις. Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να προτείνω το αποχαιρετιστήριο δείπνο (Gala Dinner) να γίνει αντί στα σαλόνια του «HILTON» με επισήμους, στην πλατεία του Ομόδους με τους χωριανούς. Είχαμε αντιδράσεις, εγώ επέμενα ότι θα το ρισκάρω και εάν πήγαιναν όλα καλά θα ήταν κάτι υπέροχο για την Κύπρο, για το Όμοδος.
Έτρεξα αμέσως στο Σύνδεσμο «Φίλοι του Ομόδους» στους φίλους Βάσο Παπαβασιλείου και Κώστα Κωνσταντινίδη και τους είπα πως φαντάζομαι την εκδήλωση αυτή. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και ακολούθησαν συσκέψεις με τον Κοινοτάρχη Άριστο Αρίστου και άλλους παράγοντες της κοινότητας, τον Φειδία του Υγειονομικού και τον Πανίκο τον Γεωπόνο. Σύντομα, είχαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με συμμετοχή όλων των συγχωριανών. Τελικά το τι έγινε στις 22/9/1984 στο Όμοδος, οι ξένοι μας το περιέγραψαν συγκλονιστικό.  Τα σπίτια άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τους ξένους με μερέχα και ροδόσταγμα και φυσικά ζιβανία, με τοπικά προϊόντα. Ακολούθησε στην πλατεία  ξεφάντωμα με φαγοπότι και χορό. Ντόπιοι και ξένοι έγιναν ένα και η βραδιά δεν είχε τέλος.
Ο Γάλλος πρόεδρος του Συνεδρίου, Remy Leroux, έλεγε πως μετά το Ματσουπίτσιου του Περού, ότι το Όμοδος ήταν το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο. Άλλοι έγραψαν «το γλυκύτατο Όμοδος», «το Θεοχώρι της Κύπρου», το «Θησαυροφυλάκιο Παράδοσης».
Το Όμοδος έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Ήταν ένα παγκοινοτικό ξεσήκωμα. Οι ξένοι τά 'χασαν για μια στιγμή. Δεν πίστευαν σ’ αυτά που έβλεπαν. Τους φάνηκε εξωπραγματικό. Πέρασε λίγη ώρα για να συνέλθουν και να αντιληφθούν πως αυτό που ζούσαν ήταν αληθινό και πως αυτό που έβλεπαν ήταν πραγματικότητα. 
Οι δημοσιογράφοι γύρισαν στις πατρίδες τους και ακολούθησε σωρεία άρθρων και δημοσιευμάτων που εκθείαζαν πρώτα το Όμοδος  και μετά την Κύπρο. Κάποιος έγραψε: «Εδώ ακόμα λειτουργεί το θαύμα.  Το θαύμα της αμόλευτης παραδοσιακής αρχοντιάς. Το  θαύμα του υπέρκαλλου φυσικού περιβάλλοντος, το θαύμα της αρχιτεκτονικής, το θαύμα της άδολης αγάπης και φιλοξενίας των ανθρώπων του».
Μετά από αυτή την εμπειρία, είχα την ευκαιρία, λίγα χρόνια μετά, να παρουσιάσω στην Ακαδημία του Graz της Αυστρίας σε ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα «Τουρισμός πόλεων και Κοινοτήτων», σαν case study, το Όμοδος και πως μια κοινότητα συνεργάζεται και προβάλλει τουριστικά τον προορισμό της.
Η εκδήλωση αυτή του Ομόδους έγινε αφορμή και πρότεινα το φιλμάκι του ΡΙΚ για την Eurovision να γυριστεί στο Όμοδος. Χρόνια μετά, από άλλη θέση στον Οργανισμό Louis, βραβεύσαμε το Όμοδος με το βραβείο Λούη Π. Λοϊζου.
Έτσι το Όμοδος τοποθετήθηκε στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη. Οι Ομοδίτες ας είναι περήφανοι και για το χωριό τους και για τους ανθρώπους τους. 
 
 * Προέδρου Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικού Τουρισμού.
 
  Γιώργος Μιχαηλίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...