Στην προώθηση των Κύπριων δημιουργών στο εξωτερικό στοχεύει το 1ο Showcase Χορογραφίας Κύπρου, λέει η Γεωργία Ντέτσερ, διευθύντρια του Ριάλτο που στηρίζει τον νέο θεσμό.
 
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες οι Κύπριοι δημιουργοί μας έχουν μυήσει σε σύγχρονες χορευτικές πρακτικές και αισθητικές. Κάνοντας μια αναδρομή στη δουλειά τους, η Γεωργία Ντέτσερ λέει πως ο σύγχρονος χορός έχει κάνει άλματα σε όλα τα επίπεδα, και αυτό μπορούμε εύκολα να το διαπιστώσουμε, συγκρίνοντας το σημερινό τοπίο του χόρου με αυτό που υπήρχε πριν από 20 χρόνια. «Σήμερα επικρατεί μια πολυμορφία θεσμών, δημιουργών και τάσεων. Θα έλεγα ότι η διαφορά είναι ανάλογη με αυτήν ανάμεσα σε ένα μαυρόασπρο και ένα έγχρωμο τοπίο». Ποιος είναι όμως ο στόχος της διοργάνωσης του 1ου Showcase Χορογραφίας Κύπρου; 
«Η πρώτη διοργάνωση του νέου αυτού θεσμού υπήρξε αποτέλεσμα έντονου προβληματισμού, τόσο των διοργανωτών όσο και της ευρύτερης χορευτικής κοινότητας στην Κύπρο, κατά πόσον η Πλατφόρμα Χορού που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια μπορούσε ακόμα ν’ ανταποκριθεί, αφενός στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του χορού και της χορογραφίας στον τόπο μας, και αφετέρου στην προβολή και προώθησή τους στο εξωτερικό», εξηγεί η κ. Ντέτσερ. 
 
Μετά από μια μεγάλη περίοδο έρευνας και συζητήσεων με όλα τα μέρη, κατέληξαν σε μια ανανεωμένη πια Πλατφόρμα, με επίκεντρο την ανάπτυξη και στήριξη της χορογραφίας και των νέων δημιουργών, αλλά και στη δημιουργία ενός καινούριου θεσμού, αυτού του Showcase Χορογραφίας Κύπρου. «Κεντρικός του στόχος, η επιλογή των καλύτερων χορογραφικών δημιουργιών σε βάθος διετίας και η οργανωμένη παρουσίασή τους σε επαγγελματίες του εξωτερικού, διοργανωτές, προγραμματιστές, καθώς και επιμελητές φεστιβάλ χορού, με στόχο, βέβαια, την πρόσκληση και συμπερίληψή τους σ’ αυτά. Και ενώ με τον νέο θεσμό κυρίως επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία σωστών μηχανισμών για τη μετάκληση χορογραφικών έργων στο εξωτερικό, ουδόλως αυτό περιορίζει τη σημασία της συγκέντρωσης επιλεγμένων παραγωγών χορογραφίας, δίνοντας την ευκαιρία σε ένα μεγαλύτερο αριθμό κοινού να παρακολουθήσει παραγωγές χορού που έχουν διακριθεί σε διάφορες διοργανώσεις».   
Απαντώντας στο ερώτημα «αν ο σύγχρονος χορός εκτιμάται στον τόπο μας όσο θα έπρεπε», εξηγεί: «Σε μια χώρα όπου ο πολιτισμός και η δημιουργία δεν εκτιμώνται όσο πρέπει, δεν πιστεύω ότι οι χορογράφοι βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα. Η «μειωμένη» εκτίμηση ισχύει, δυστυχώς, γενικά για τα γράμματα, τις  τέχνες, τον πολιτισμό και αποτελεί μια βαθύτερη  παθογένεια της κοινωνίας μας». Σ’ ό,τι αφορά τα κονδύλια που διατίθενται για τον χορό, υποστηρίζει πως καμιά μορφή τέχνης δεν στηρίζεται όσο πρέπει. «Χωρίς να γνωρίζω σε βάθος τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, θεωρώ, ωστόσο, ότι τα τελευταία χρόνια η στήριξη του χορού έχει αναβαθμιστεί μέσα από μια σειρά νέων θεσμών και δράσεων, τόσο του ιδιωτικού όσο και του κρατικού τομέα».
Στο 1ο Showcase θα παρουσιαστούν οκτώ έργα που χορογραφήθηκαν και διακρίθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, προσφέροντας στους φίλους του χορού μια δεύτερη ευκαιρία για να τα παρακολουθήσουν. 
Σάββατο 7 Μαρτίου: 
– 11:00  Φώτης Νικολάου: Τάματα, διάρκεια: 50’. Μόνοι και ηττημένοι, έξι άντρες αναζητούν την καινούργια τους πίστη. Σ’ ένα τοπίο άχρονο και μοναχικό, εκεί όπου η μνήμη γίνεται εφιάλτης και το παρόν μια βαθιά πληγή, παλεύουν για να ξανασυναντήσουν το σώμα τους, την αλήθεια τους… το φως. Χορευτές – ερμηνευτές: Αναστάσης Καραχανίδης, Ηλίας Μπαγέωργος, Φώτης Νικολάου, Γιάννης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Σπύρου. 
– 19:00 Αριάνα Μαρκουλίδου (bytheway productions): Loitering, διάρκεια: 40’. Loitering σημαίνει να στέκεσαι ή να περιμένεις κάπου χωρίς προφανή σκοπό. «Περιμένουμε να συμβεί κάτι. Περιμένουμε να αλλάξει κάτι. Το μόνο που κάνουμε είναι να περπατάμε προσμένοντας. Η γη είναι έτοιμη να εκραγεί…». Περφόρμερ: Ελεάνα Αλεξάνδρου, Αριάνα Μαρκουλίδου. 
– 20:00 Αλεξάνδρα Βάγιερσταλ: Venus Un/seen (Draft One), διάρκεια : 35’. Το σόλο εστιάζει στο αόρατο, το αισθητό και το απρόβλεπτο, μεταμορφώνοντάς το σε στάδια ανανέωσης, κουράγιου και υπέρβασης. Ερμηνεία: Karolina Szymura, Ήχος: HAUSCHKΑ. 
– 21:00 Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl (Ασώματες Δυνάμεις): Όρος (απόσπασμα), διάρκεια: 20’. Ένα έργο για την αντοχή, τη συμπόνια, την αναζήτηση. Ένα ταξίδι εσωτερικής ανάβασης που σηματοδοτεί τόσο την αναζήτηση νοήματος όσο και την επιθυμία του ανθρώπου να συναντήσει τον εαυτό του και τον άλλο… Χορεύουν/Συνδημιουργούν: Λοΐζος Κωνσταντίνου, Φούλη Στυλιανίδου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Κυριάκος Ιεροδιακόνου.  
 

Κυριακή 8 Μαρτίου: 
– 11:00 Παναγιώτης Τοφή: Through me, THEM–, διάρκεια: 20’. Ένα χορογραφικό έργο με σημείο εκκίνησης την κινησιολογική ανταπόκριση γυναικών μετά από ανοικτό κάλεσμα. Οι γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν, μοιράστηκαν, μέσω σωματικής κίνησης, την προσωπική τους εμπειρία όσον αφορά την ανδρική κυριαρχία, την απώλεια και την απομόνωση… Ερμηνεία: Παναγιώτης Τοφή.
– 12:00 Αριάννα Οικονόμου (Echo arts): Sketching a dance – Ο Κόσμος της Κύπρου με Γυναίκες, διάρκεια: 40’. Μια χορογραφική έρευνα με αφορμή το προσχέδιο «Ο Κόσμος της Κύπρου με Γυναίκες» του Αδαμάντιου Διαμαντή (1900-1994), που όμως ποτέ δεν εξελίχθηκε σε μνημειώδες έργο, όπως το γνωστό επιτυχημένο του έργο με λαδομπογιά «Ο Κόσμος της Κύπρου» με άντρες… Περφόμερ – χορευτές – δημιουργική συμμετοχή: Αριάνα Μαρκουλίδου, Γεωργία Κωνσταντίνου Κλαρκ, Κωνσταντίνα Σκαλιώντα, Βίκυ Κάλλα. Χορωδοί – περφόρμερ: Βασιλική Αναστασίου, Μυρτώ Αριστείδου, Αναστασία Προκόπη-Τάκη, Μαρία Αυξέντη, Ελίνα Ιωσηφίδου, Θεοφανώ Παπαχρίστου, Χριστίνα Παπαμιχαήλ.
– 19:00 Έλενα Αντωνίου: WISH, διάρκεια: 51’. Μετά από τις παραστάσεις της στο Φεστιβάλ Αθηνών και τη Στέγη Ωνάση στην Αθήνα, η Έλενα Αντωνίου συνεχίζει αμφισβητώντας τον χρόνο ως κατασκευή, την ελευθερία ως σύμβαση και την ατομικότητα ως προαπαιτούμενο… Ιδέα – χορογραφία: Έλενα Αντωνίου. Σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες: Έλενα Αγαθοκλέους, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Έλενα Γαβριήλ, Έλενα Καλλινίκου, Αριάνα Μαρκουλίδου.
– 20:15 Ρούλα Κλεοβούλου (Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε): humanland, διάρκεια: 21’. «Άκουσα τηλέφωνα, όπερα, αγαπημένες μελωδίες. / Είδα αγόρια, παιχνίδια, ηλεκτρικά σίδερα και τηλεοράσεις. / Το μυαλό μου πόνεσε. Σαν αποθήκη / δεν είχα καθόλου άδειο χώρο. / Έπρεπε να στριμώξω τόσα πολλά πράγματα / για να αποθηκεύσω τα πάντα εκεί….». David Bowie, «Five years». Χορεύουν: Αριάνα Μαρκουλίδου και Μιλένα Ούγκρεν Κούλα. 

* Το 1ο Showcase διοργανώνεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες  του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο. Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαρτίου στις 11:00 & 19:00. Πληροφορίες – κρατήσεις: 77 77 77 45. Εισιτήρια: €10 (ημερήσιο) €15 (για τις 2 μέρες), E-ticket: www.rialto.com.cy

 
Στην κύρια φωτό: Παναγιώτης Τοφή «Through me, THEM»
 
Φιλελεύθερα, 1.3.2020.