To Top
21:14 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα βρώμικα λεφτά της Ρωσίας λερώνουν την τραπεζική ελίτ της Ευρώπης
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑBLOOMBERG VIEW Τα βρώμικα λεφτά της Ρωσίας λερώνουν την τραπεζική ελίτ της...
  07 Μαρτίου 2019, 8:34 πμ  

Ακόμη και για όσους δεν παρακολουθούν στενά τα σκαμπανεβάσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, το τελευταίο κύμα καταγγελιών για ξέπλυμα χρημάτων που θα πλήξει ορισμένες τράπεζες της περιοχής αποτελεί λόγο να αποστρέψουν το βλέμμα με απόγνωση.

Τράπεζες από την Swedbank AB έως και τη Raiffeisen Bank International φέρονται να έχουν χειριστεί ένα ευρύ φάσμα ύποπτων συναλλαγών που περιλαμβάνουν ρωσικά χρήματα. Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι και χρόνια, για τους ρυθμιστές και τους φορείς επιβολής του νόμου να καθορίσουν ποιες, αν υπάρχουν, από τις αξιώσεις είναι πραγματικές. Αλλά μια τράπεζα ξεχωρίζει:  η Danske Bank A/S. Είναι ήδη αντικείμενο ποινικών ερευνών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τον χειρισμό ύποπτων συναλλαγών ύψους 230 δισ. δολαρίων, με το τεράστιο μέγεθος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει η δανέζικη τράπεζα να την τοποθετούν σε μία κατηγορία από μόνη της. Το κατά πόσον αυτές οι πιο πρόσφατες υποθέσεις βρίσκονται στην ίδια κατηγορία μένει να φανεί.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι προβληματικές στο να εντοπίζουν τη διακίνηση των παράνομων κεφαλαίων και αναμφίβολα αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος συμμόρφωσής τους. Η απουσία ενός ενιαίου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει επιδεινώσει την ανεπάρκεια της κατακερματισμένης εποπτείας. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ έχουν πιέσει τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις πιο σκληρά για την ποιότητα των συστημάτων και των ελέγχων και όχι μόνο για τους ισολογισμούς τους.

Προς το παρόν, οι επενδυτές δεν περιμένουν πριν πατήσουν το "κουμπί” της πώλησης. Πρέπει όμως να κάνουν μία παύση και να εξετάσουν το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και τα πλεονεκτήματα κάθε περίπτωσης.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις, οι τράπεζες στην Ευρώπη λειτουργούν συνήθως υπό πολλαπλές δικαιοδοσίες. Το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτές συνδέονται ξαφνικά με αμφισβητούμενες συναλλαγές αντικατοπτρίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν όταν χτίζουν πλατφόρμες και χειρίζονται κεφάλαια σε απομακρυσμένες χώρες, όπου οι γλωσσικές διαφορές, για παράδειγμα, περιπλέκουν την εποπτεία. Οι επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές φαίνεται να έχουν εφησυχαστεί για έναν κίνδυνο που υπάρχει πάντα σε κάθε επιχείρηση που εργάζεται διασυνοριακά.

Επιπλέον, εδώ και χρόνια, οι διαχειριστές κεφαλαίων ευνόησαν τις τράπεζες στις βόρειες οικονομίες της Ευρώπης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των αποτιμήσεών τους. Η Swedbank και η Nordea διαπραγματεύονται και οι δύο με premium επί της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων τους, ενώ ανταγωνιστές όπως η Deutsche Bank AG και η UniCredit SpA υποφέρουν από το μεγάλο discount. Το ξεκαθάρισμα που ακολούθησε μετά τα πακέτα διάσωσης στη Σκανδιναβία από τη δεκαετία του 1990 επέτρεψε στις τράπεζες της περιοχής να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση από μια θέση ισχύος. Το φαινομενικά απλό και σταθερό εμπορικό τραπεζικό μοντέλο τους, τους εξασφάλισε τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, καθώς οι ομολόγοι τους στη Νότια Ευρώπη αγωνίστηκαν με πληθώρα από κρίσεις που διακινδύνευσαν ακόμη και την ύπαρξή τους κατά την τελευταία δεκαετία.

Η συνειδητοποίηση ότι αυτές οι φαινομενικά εγκρατείς τράπεζες στη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία κυνηγούσαν την ανάπτυξη σε πιο ασταθή τμήματα της αγοράς, ενώ οι μονάδες τους στη Βαλτική ίσως λειτουργούσαν ως κόμβος για τους ρώσους εγκληματίες, ωθεί προς μια ευρεία αναθεώρηση. Οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν ότι, στον τραπεζικό τομέα, η ασφάλεια είναι ένα σχετικό πράγμα. Στην βιασύνη τους, διατρέχουν τον κίνδυνο να αγνοήσουν τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες.

Της Elisa Martinuzzi

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG VIEW

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.