Γιατί απαγορεύεται η δημοσιοποίηση πολιτικών δημοσκοπήσεων μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές;

Επισήμως: Διότι μπορεί να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους και να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι δημοσκοπήσεις που γίνονται έναν ή δυο μήνες πριν από τις εκλογές δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους;

Ποιος είναι ο σκοπός των δημοσκοπήσεων;

Επισήμως: Για να δείξουν στα ενδιαφερόμενα κόμματα πώς σκέφτεται το εκλογικό Σώμα τη δεδομένη στιγμή. Γιατί τότε δεν τις δίνουν μόνο στα ενδιαφερόμενα κόμματα αλλά τις δημοσιοποιούν; Γιατί δεν απευθύνονται στους πολιτικούς σχηματισμούς αλλά στους ψηφοφόρους; Είναι αξιόπιστες αυτές οι (πολιτικές) δημοσκοπήσεις; Ανεξαρτήτως των προθέσεων των δημοσκόπων, μόνο ένας στους 10 ερωτώμενους αποδέχεται να απαντήσει.

Συνεπώς εξ υπαρχής υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας.

Ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων, το όλο τελετουργικό, η πρόσκληση και παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων ποιο σκοπό εξυπηρετούν; Αναμφίβολα η παρουσία προσωπικοτήτων και ιδιαίτερα κομματικών εκπροσώπων οι οποίοι ουσιαστικά αποδέχονται την ορθότητα της δημοσκόπησης είναι η κάλυψη του αντικειμενικού ελλείμματος αξιοπιστίας. Συνεπώς αποτελεί μέγα λάθος η άνευ όρων συμμετοχή στη συζήτηση η οποία εμπεδώνει αυτό που αντικειμενικά δεν υπάρχει, δηλ. την αξιοπιστία. 

Τι είναι οι οργανισμοί που διενεργούν δημοσκοπήσεις; Είναι εταιρείες, οικονομικοί οργανισμοί οι οποίοι ασχολούνται με τη μελέτη της αγοράς, με την έρευνα της αποδοχής συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την υποβοήθηση του επιχειρηματία για την ανάπτυξη συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας.

Τι σχέση λοιπόν μπορεί να έχουν οι δημοσιοποιούμενες πολιτικές δημοσκοπήσεις με τον χαρακτήρα και τους σκοπούς των οργανισμών αυτής της μορφής; Αν ο σκοπός τους είναι η επ’ αμοιβή παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, από πού πληρώνονται για τις δημοσιοποιούμενες δημοσκοπήσεις; 

Σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι αυτής της μορφής οι δημοσκοπήσεις μπορεί να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς: π.χ. τη χειραγώγηση της ψήφου των πολιτών; Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει ένα πολιτικο-οικονομικό κατεστημένο το οποίο αλληλοστηρίζεται και αλληλοσυντηρείται.

Πώς μπορεί κανείς να είναι βέβαιος ότι και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι προϊόντα διαπλοκής; Αντιγράφω από τον «Φιλελεύθερο» της Δευτέρας 5 Απριλίου, σελ. 5 σχετικό σημείωμα του «Φ» με τίτλο «Σωστότατος ο Ισίδωρος Κολώτας». «Στην επικοινωνία από το 2000 είδα και έζησα πολλά, τόση μαλακομπούρδα παπαρολογία που βλέπω τελευταία να “πουλάνε” διάφοροι “γκουρού” της επικοινωνίας σε εταιρείες-θύματα και φιλόδοξους πολιτικούς δεν έχω ξαναδεί, αλλά εδώ Κύπρος, «εγώ στραώνω τζιαι πουλώ και εσύ άμπλεπε τζιαι ‘γόραζε»… Προφανώς ο ειδικός αυτός πάνω στα θέματα επικοινωνίας δεν είναι και τόσο θετικός για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Το «εγώ στραώνω και πουλώ τζιαι εσύ άμπλεπε τζιαι ‘γόραζε» λέει πολλά. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι προ πολλού υπάρχει διαπλοκή πολιτικών, κομμάτων και προσώπων με το οικονομικό και το τραπεζικό κατεστημένο. Η τελευταία πράξη της διάλυσης του Συνεργατισμού είναι η απόκτηση του μεγαλύτερου πακέτου μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από τη Δήμητρα Επενδυτική. Τη θυμάται κανείς; Και, ναι, οι διαχειριστές της Δήμητρα είναι τραπεζίτες.  

*Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.