Τα φορολογικά έσοδα της Κύπρου διασφαλίζονται με δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια τα οποία συζητήθηκαν χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Πρόκειται για τα νομοσχέδια για την επιβολή φορολογίας σε επιχειρήσεις σε περίπτωση αποχώρησης τους από τη Δημοκρατία, για τη φορολόγηση υβριδικών μέσων και για τη νοητή έκπτωση τόκου.
 
Με τα νομοσχέδια θα μεταφερθούν στην κυπριακή νομοθεσία, ευρωπαϊκές οδηγίες. Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση εταιρειών κατά την έξοδό τους από την Κύπρο, προβλέπει τη νοητή πώληση όταν μια εταιρεία μεταβιβάζει τα περιουσιακά της στοιχεία από τη μια χώρα σε άλλη ή εάν μεταφέρει σε άλλη χώρα τη φορολογική της έδρα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση εξόδου νομικού προσώπου από την Κύπρο, τότε οι κυπριακές Αρχές επιβάλλουν σχετική φορολογία σχετικά με τη διαφορά της αγοραίας αξίας μεταξύ της νοητής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων και της φορολογικής τους αξίας.
 
 
Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, με το νομοσχέδιο η Δημοκρατία δεν θα έχει απώλεια εσόδων και παράλληλα διασφαλίζεται πως θα επιβληθεί η σχετική φορολογία. Εξάλλου, για τη φορολόγηση υβριδικών μέσων, σε περίπτωση που μια εταιρεία στην Κύπρο προχωρήσει σε πληρωμές σε άλλη εταιρεία κράτους-μέλους, τότε στην Κύπρο θεωρείται τόκος και σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος θεωρείται μέρισμα. Και στις δύο περιπτώσεις δεν θα επιβάλλεται φορολογία. Στο μεταξύ με το δεύτερο νομοσχέδιο συμμορφώνεται η Δημοκρατία με τον κώδικα Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του επιτοκίου αναφοράς σε σχέση με τη νοητή έκπτωση τόκου επί νέων κεφαλαίων στην εταιρεία. Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το 2015 η νοητή φορολογική έκπτωση υπολογιζόταν με επιτόκιο αναφοράς τις αποδόσεις του κυπριακού 10ετούς ομολόγου συν 3 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Είπε, επίσης πως το 2015 οι αποδόσεις των κυπριακών 10ετών ομολόγων βρισκόντουσαν πέριξ του 5%, ενώ τώρα βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αύξηση του περιθωρίου από τις 3 μονάδες στις 5. Με το συγκεκριμένο μέτρο το κράτος επέβαλε φορολογίες ύψους €39 εκατ. Εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, δήλωσε πως με την νοητή φορολογική έκπτωση διασφαλίζεται η απεξάρτηση των εταιρειών από τον δανεισμό.