Κεφαλαιοποίηση της κρίσης που μεθόδευσε στην Ελλάδα, με την προώθηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, με πρόσκληση της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να ξετυλίξει τις πτυχές ενός νέου παζαριού, στο οποίο φέρεται πρόθυμη να συμμετάσχει η Ε.Ε.
 
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το τουρκικό ΥΠΕΞ απέστειλε έγγραφο οδηγιών προς τις τουρκικές πρεσβείες, στα κράτη της Ε.Ε., ζητώντας να θέσουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε λίφτινγκ της ευρωτουρκικής Δήλωσης (σ.σ. συμφωνίας) του 2016 και αφορούν ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε., επενδύοντας παράλληλα σε επικαιροποίηση των διεκδικήσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, για ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων αλλά και για επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της χώρας, κάτι που προϋποθέτει ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. 
Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν «τέσταρε καταρχάς την «ελαστικότητα» της Ε.Ε. στην πρωτοφανή προώθηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα, και αφού διαπίστωσε ότι κανείς δεν του τραβάει το αυτί και ότι η Ε.Ε. εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία ως την αποκλειστική συνταγή για λύση του μεταναστευτικού, προχωρά πλέον σε κεφαλαιοποίηση της κρίσης που ο ίδιος προκάλεσε…
 
Άλλωστε, η Ε.Ε. όχι μόνο δεν τόλμησε να «καταδικάσει» την οργανωμένη προώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς συζητά πλέον ουσιαστικά την παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Τουρκία, κάτι που αξιώνει η Γερμανία και προωθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προφανώς δεν έχει ακόμη αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος της Κομισιόν και όχι ΥΠΑΜ της Κυβέρνησης Μέρκελ, θέση που κατείχε προηγουμένως… Στην ίδια γραμμή και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος όπως πληροφορούμαστε μεθόδευσε την αυριανή, μονοήμερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες (βλέπε άλλη στήλη), σε συνεννόηση με τους γνωστούς κύκλους της Κομισιόν, που είναι σε ανοικτή γραμμή με το Βερολίνο…
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», το εσωτερικό έγγραφο του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ζητά από τις πρεσβείες της χώρας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., να καταστήσουν σαφείς τις εξής θέσεις της Άγκυρας:
 
H Τουρκία βρίσκεται «στα όριά της» και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στους τεράστιους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενεί στο έδαφός της, ισχυρίζεται το έγγραφο, αναπτύσσοντας την τουρκική επιχειρηματολογία και προλειαίνοντας το έδαφος των απαιτήσεων που ακολουθούν. Έχει δαπανήσει 40 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ για τη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός της, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού εγγράφου. 
 
Η Ε.Ε. δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στην Τουρκία οικονομική βοήθεια 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δύο ισόποσα πακέτα στήριξης, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, έκαστο. Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, η Ε.Ε. δεν έχει καν διαθέσει το ήμισυ των κονδυλίων επί των οποίων δεσμεύτηκε προς την Άγκυρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι απαιτείται νέο «ουσιαστικό πακέτο» στήριξης της προσπάθειας φιλοξενίας των προσφύγων, φωτογραφίζοντας ποσά πολύ υψηλότερα των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αριθμούς. 
 
Η Ε.Ε. οφείλει –σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο– να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, του Μαρτίου 2016 σε τρία κυρίως επίπεδα:
 
1. Σημειώνει εν προκειμένω, την «υποχρέωση» που έχει αναλάβει η Ε.Ε. προς την Τουρκία για «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής της διαδικασίας, με το ξεπάγωμα «σε πρώτη φάση» πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Πρόκειται για πέντε από τα έξι διαπραγματευτικά κεφάλαια που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αίτημα της Τουρκίας προσκρούει σε ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. που κατέστησε σαφές ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, υπό το φως της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποψήφια χώρα.
 
2. Επίσης στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής Δήλωσης του Μαρτίου 2016, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει τη θετική υποδοχή των εργασιών για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της υποψήφιας χώρας, κάτι που όπως λέει οφείλει να προωθήσει η Ε.Ε., άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι η προώθηση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας αποτελεί κόκκινο πανί για τη Λευκωσία, καθώς η Άγκυρα διατηρεί κλειστά τα λιμάνια της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και συνεπώς δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση, στη βασική της μορφή έναντι όλων των κρατών-μελών, ως οφείλει. 
 
3. Επιπροσθέτως, ζητείται η άρση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους, με «πολιτική απόφαση» της Ε.Ε. και με αφετηρία το πρότυπο που ακολουθήθηκε στη συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για παροχή διευκολύνσεων σε επιχειρηματίες. Πηγές, μάλιστα, στις Βρυξέλλες ανέφεραν στον «Φ» ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βλέπει με θετικό φακό μια τέτοια εξέλιξη, για παροχή διευκολύνσεων σε Τούρκους επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την πλήρη ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους πολίτες, η Ε.Ε. έθεσε οδικό χάρτη προς την Τουρκία, ο οποίος περιλαμβάνει 72 προϋποθέσεις, 6 εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Στις εν λόγω ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Τουρκίας περιλαμβάνονται η άρνησή της να συνεργαστεί στον δικαστικό τομέα με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παράτυπων Μεταναστών… που η ίδια στέλνει στην Κύπρο. 
 
Πέραν των πιο πάνω ευρωπαϊκών αιτημάτων της, η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε. και στήριξη στο ζήτημα της Συρίας. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Γερμανία άσκησε πιέσεις για να εκδοθεί ένα λεκτικό «αλληλεγγύης» από την Ε.Ε., προς την Τουρκία, για το Ιντίλπ. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό από αριθμό κρατών-μελών περιλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι «27» σε επίπεδο ΥΠΕΞ, συμβιβάστηκαν με αναφορά διά της οποίας «το Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της επίθεσης στο Ιντίλπ και των συνεπειών της». Παράλληλα, επισήμαναν ότι «η συνεχιζόμενη επίθεση του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης», αποφεύγοντας να αναφέρουν και την τεράστια ευθύνη της Τουρκίας επί του εν λόγω ζητήματος.
 
Προς νέο ευρω-πακέτο
 
Η στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας είναι τουλάχιστον τραγική, καθώς δείχνει επιρρεπής στο παιγνίδι που έστησε η Άγκυρα προκαλώντας κρίση στα ελληνικά σύνορα και επιχειρώντας εν συνεχεία να την κεφαλαιοποιήσει. 
 
1. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, επεχείρησε να δελεάσει τον Ταγίπ Ερντογάν προσφέροντας ποσό από 500 εκατομμύρια μέχρι 1 δισεκατομμύριο ευρώ, άμεσα, πέραν του τρίτου πακέτου που φέρεται να προωθεί, κατόπιν εντολών του Βερολίνου και το οποίο όπως λένε τουρκικοί κύκλοι συζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς με τις τουρκικές Αρχές. Ο Τούρκος Πρόεδρος «ξεμπρόστιασε» μάλιστα την Ε.Ε. λέγοντας δημοσίως ότι «υποσχέθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν εκταμίευσαν. Τώρα λένε ότι θα δώσουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Σε ποιους λέτε ψέματα, δεν θέλουμε αυτά τα λεφτά πλέον, θα βρούμε μόνοι μας χρήματα», είπε ο Ερντογάν έχοντας δίπλα του τον ηγέτη της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και παίζοντας σκληρό πόκερ, με προφανή στόχο να ανεβάσει τα ποσά που έχουν κατά νου να προσφέρουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν έχει εξασφαλίσει όρους εντολής από τα κράτη-μέλη για νέο πακέτο στήριξης της Τουρκίας. Το θέμα ήγειρε η Γερμανία στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ (Γκίμνιχ), χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει αναφορά προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένων των διαφωνιών αρκετών κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, διά του Νίκου Χριστοδουλίδη.
 
2. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με παρέμβαση της Γερμανίας, δεν καταδίκασαν την Τουρκία για τη συμπεριφορά της. Τα δύο αρχικά προσχέδια της έκτακτης Συνόδου των ΥΠΕΣ έκαναν λόγο για «έντονη καταδίκη» και «καταδίκη» της Τουρκίας, αλλά η Γερμανία «γείωσε» κυριολεκτικά την προσπάθεια για έκδοση ισχυρού λεκτικού. Το κείμενο που επέβαλε το Βερολίνο και εγκρίθηκε, παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου για καταδίκη της Τουρκίας, «απορρίπτει έντονα (strongly rejects) τη χρήση από την Τουρκία των προσφυγικών πιέσεων για πολιτικούς λόγους», χωρίς όμως να την καταδικάζει…
 
3. Η Ε.Ε. εξακολουθεί να μην διαπιστώνει παραβίαση της ευρωτουρκικής Δήλωσης του 2016 από την Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι όχι μόνο δεν συγκράτησε τις μεταναστευτικές ροές, ως όφειλε, αλλά τις οργάνωσε και τις κατεύθυνε στα ελληνικά σύνορα. Θα ανέμενε κανείς από την ηγεσία της Ε.Ε. να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της για το μεταναστευτικό και να τερματίσει την πρακτική εναπόθεσης της πολιτικής της και μαζί των ελπίδων της για διευθέτηση του ζητήματος στον Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή, Γκι Φέρχοφσταντ, είχε αντιδράσει στην ευρωτουρκική συμφωνία του 2016 και είχε ερωτήσει τα κράτη-μέλη πώς αισθάνονται που έδωσαν το κλειδί της Ευρώπης για το μεταναστευτικό, στον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έλαβε απάντηση… 
 
Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. παρείχε 700 εκατομμύρια ευρώ προς την Ελλάδα (εκ των οποίων μόνο τα 350 εκατομμύρια θα διατεθούν άμεσα), θεωρώντας ότι έκανε το καθήκον της. Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Έλληνας Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό προνόμιο τη συμμετοχή» του στην «πρωτοφανή κίνηση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», όπως χαρακτήρισε το σόου της ηγεσίας της Κομισιόν στον Έβρο…