Έχω κληθεί επανειλημμένα από δημοσιογράφους να σχολιάσω την πολυσυλλεκτικότητα του ψηφοδελτίου του Κινήματος Οικολόγων σε αυτές τις εκλογές.

Κάποιοι μας λένε «αχταρμά», «μωσαϊκό», «ουράνιο τόξο» κλπ. Η κυπριακή κοινωνία είδε και τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς τόσα χρόνια, τους «μονολιθικούς, τους πειθαρχημένους, τους τσιμεντωμένους» κλπ. και τι μας έφεραν : Χρηματιστήριο, τραγωδία Μαρί, Σκάνδαλο Cyta – Μενεού, Κούρεμα καταθέσεων, Έγκλημα Αξιογράφων, Μνημόνιο και Τρόικα, Καταστροφή Συνεργατισμού, Χρυσά διαβατήρια κοκ και προπαντός το τσιμέντωμα της κατοχής.  Μα είναι φανερό ποιοι πολεμούν με μένος το Κίνημα, ειδικά τώρα που φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες φεύγουν από το κομματικό μαντρί και εμπιστεύονται την ασφάλεια ενός ικανού και πολυμορφικού ψηφοδελτίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στις φόρμουλες μιας κομματικής ελίτ.

Στο δικό μας ψηφοδέλτιο υπάρχει πλουραλισμός. Συνεργαζόμαστε, παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, με ανθρώπους ικανούς που έχουν αναμφισβήτητα προτερήματα και παρελθόν προσφοράς στην κοινωνία. Εμείς τολμούμε και εφαρμόζουμε εδώ και πολλά χρόνια τη λογική της οριζόντιας ψηφοφορίας, που η ίδια κοινωνία το απαιτεί. Εναπόκειται στους πολίτες να ψηφίσουν αυτούς που εκείνοι θεωρούν ως τους πλέον κατάλληλους και ικανούς για να τους εκπροσωπήσουν, πέραν από τις υποδείξεις των κομματικών ηγεσιών. Ως εκ τούτου προσωπικά υποστηρίζω τις αποφάσεις του κινήματος (που ξεκίνησαν με συνεδριακή απόφαση τον Δεκ. 2019).  

Θέλω να θυμίσω ότι πάντα υπήρχε πολυφωνία στο κίνημα. Απλά κανένας δεν ασχολήθηκε ποτέ στα σοβαρά με ένα  κίνημα που – κατά την άποψη αριστερού βουλευτή- ήταν «παρίας του πολιτικού συστήματος» (κάτι σαν παρείσακτο). Τώρα που βλέπουν τα νούμερα δημοσκοπικά να ανεβαίνουν και αρχίζουν να απειλούνται οι βουλευτικές έδρες, ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν το «αίπιν» της πολυφωνίας των Οικολόγων. Για 25 χρόνια πορευτήκαμε με αυτό το «αίπιν» και δεν διαλυθήκαμε όπως συνέβη με άλλα κόμματα ή κινήματα που τα δημιούργησαν πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας ή της Βουλής, πρώην και νυν βουλευτές, πρώην και νυν υπουργοί κλπ. κλπ.

Με το «αίπιν» της πολυφωνίας και της διαφορετικότητας ξεκινήσαμε από το απόλυτο μηδέν πριν από 25 χρόνια και φτάσαμε- σε κάποιες δημοσκοπήσεις – στο 4ον σε πρόθεση ψήφου πολιτικό κίνημα. Γιατί να μην δουλέψει η «διαφορετικότητα και η πολυφωνία» και τα επόμενα 25 χρόνια;

Γνωρίζω τι γίνεται, ιδιαίτερα στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν υποψήφιοι των Οικολόγων που βάλλονται από τους πληρωμένους λογαριασμούς και τα troll του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για να επηρεάσουν άλλους υποψηφίους μας και να μας δυσφημίσουν στο δικό τους ακροατήριο. Από την άλλη οι πληρωμένοι λογαριασμοί και τα troll των ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ στοχεύουν άλλη ομάδα υποψηφίων μας. Αυτές οι επιθέσεις επιβεβαιώνουν μια πραγματικότητα: η πολυσυλλεκτικότητα του δικού μας ψηφοδελτίου, τρομάζει  τις κομματικές ηγεσίες. Προσπαθούν να την χλευάσουν, να την υποσκάψουν, να την παρουσιάσουν ως κάτι αρνητικό. Ο σκοπός τους εμφανής: Αφού δεν μπορούν να μειώσουν τις απώλειες τους προς τους Οικολόγους στη βάση πολιτικών επιχειρημάτων, αφού δεν έχουν να μας κατηγορήσουν ουσιαστικά για τίποτα, αφού δεν έχουν να απαντήσουν κάτι για την δράση και την παρουσία του κινήματος τόσα χρόνια (που μόνο θετικά έφερε στο τόπο και στο λαό) προσπαθούν να σπιλώσουν τους υποψηφίους μας, και να μειώσουν την δυναμική μας.

Άνθρωποι με διαπιστωμένη κοινωνική δράση και αγώνες, επέλεξαν να διεκδικήσουν την εκλογή τους στη Βουλή, σε συνεργασία με το Κίνημα Οικολόγων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  δύο οργανωμένες ομάδες πολιτών με δράση και προσφορά, η «Πορεία Αλλαγής» (που συσπειρώνει κατόχους αξιογράφων , κουρεμένους καταθέτες κοκ) και ο Συνασπισμός Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτούμενων (ΣΥΜΕΑ) που συγκροτημένα ως ομάδες πολίτων συμμετέχουν στο κίνημα και στο ψηφοδέλτιο μας.

Όλους και όλες, μας ενώνει η κοινή απόφαση να αγωνιστούμε κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, για τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων κοκ. Όσα μας ενώνουν είναι πιο πολλά και πιο σοβαρά από όσα μας χωρίζουν. 

Η δυναμική του Κινήματος Οικολόγων, ιδιαίτερα μετά την πανηγυρική δικαίωση μας στο μέγα ζήτημα των χρυσών διαβατήριων αλλά και σε άλλες υποθέσεις  πχ Cypra, είναι μεγάλη. Ακόμα και οι πολίτικοί μας αντίπαλοι το αναγνωρίζουν. Αξίζει εδώ να θυμηθούμε ότι ακόμα και αυτοί που σήμερα αναγάγουν ως μείζον θέμα το σκάνδαλο των διαβατήριων πριν λίγα χρόνια «έκαναν την πάπια», σιωπώντας εγκληματικά. Είμασταν για χρόνια μόνοι όταν φωνάζαμε, καταγγέλλαμε και προειδοποιούσαμε. Κι όταν έγιναν οι αποκαλύψεις από το δίκτυο Al Jazeera, για αυτό ακριβώς το λόγο, βρεθήκαμε και κατηγορούμενοι από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, κ. Συλλούρη. Ακόμα και τότε, δεν στάθηκε κανένα κόμμα δίπλα μας (κάποια κόμματα-δεν ντρέπονται-κι ακόμα μας κατηγορούν) Αργότερα θυμήθηκαν τις έρευνες (και τα έγγραφα)  του Γενικού Ελεγκτή- έρευνες οι οποίες κατά δική του δημόσια και γραπτή ομολογία προέκυψαν από δικές μας καταγγελίες – για να παίξουν το χαρτί της αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά τα ξέρουν οι πολίτες. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατα, δεν τα έχουν ξεχάσει. Και δεν θα τα ξεχάσουν όταν στις 30 Μαΐου θα βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους: θα αφήσουν άραγε ατιμώρητη και ανεξέλεγκτη αυτή την συμμορία απατεώνων που μας κυβερνά; Τώρα δεν είναι ώρα για κομματική πειθαρχία, ούτε για στήριξη φωνών που δεν ξέρεις τι θα λένε και θα κάνουν αύριο (γιατί δεν έχουν χτες για να τους κρίνεις). Υπάρχει μια ασφαλισμένη (λόγω της ζωντανής ιστορίας της) και με εχέγγυα δράσης και παρουσίας πρόταση ανατροπής της διαφθοράς και της διαπλοκής και αυτή δεν είναι άλλη από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Φυσικά Οικολόγους, λοιπόν.