To Top
forbes
Επόμενο
Προηγούμενο
Συγκρίνοντας τις προβλέψεις του Trump με αυτές του CBO
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑFORBES Συγκρίνοντας τις προβλέψεις του Trump με αυτές του CBO
  14 Μαρτίου 2019, 4:10 μμ  
Ο προϋπολογισμός του Προέδρου Trump για το 2020 βασίζεται σε μια εξαιρετικά αισιόδοξη εικόνα για το οικονομικό μέλλον του έθνους. Η πρόβλεψη του Λευκού Οίκου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή που δημοσίευσε πριν από μόλις δύο μήνες το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), το οποίο αναμένει μια πολύ πιο αργή ανάπτυξη.  

Το δημοσιονομικό σχέδιο του Trump προβλέπει ότι η οικονομία θα "τρέξει" φέτος με ρυθμό  3,2% (μετά την προσαρμογή στον πληθωρισμό), τουλάχιστον με ρυθμό 3% ετησίως έως το 2024 και με ρυθμό 2,8% από το 2026 έως το 2029. Αντίθετα, το CBO προβλέπει πραγματική οικονομική ανάπτυξη περίπου 2,7% φέτος, που θα υποχωρήσει στο 1,9% το 2020, ενώ στη συνέχεια θα κυμανθεί από 1,6% έως 1,8% τα επόμενα οκτώ χρόνια. Κατά μέσο όρο, το CBO σε σχέση με τον Trump προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό βραδύτερο κατά περίπου μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα την επόμενη δεκαετία.    

Η απόκλιση μεγαλώνει. Αθροιστικά, ο Trump προβλέπει ότι η οικονομία θα παραγάγει αγαθά και υπηρεσίες αξίας 307 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία. Αντίθετα, το CBO εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στα 284 τρισ. δολάρια, περίπου 17% χαμηλότερα.  Ένα ρόδινο μέλλον  Μόνο το 2029, ο Trump προβλέπει ότι η συνολική αμερικανική παραγωγή θα υπερβεί τα 35 τρισ. δολάρια, ενώ το CBO υπολογίζει περίπου 31 τρισ. δολάρια -περίπου 11% χαμηλότερο. Ακόμη και για την Ουάσιγκτον, ένα ποσό 4 τρισ. δολαρίων μέσα σε ένα μόνο έτος, είναι πολλά χρήματα.   

Οι ισχυρές εκτιμήσεις ανάπτυξης του Trump όχι μόνο του επιτρέπουν να προβάλει ένα ρόδινο οικονομικό μέλλον για τη χώρα αλλά τον βοηθούν επίσης να "ζωγραφίζει" μια πολύ βελτιωμένη δημοσιονομική εικόνα. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι το δημοσιονομικό του πλάνο θα μειώσει τον λόγο του χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ από περίπου 78% σήμερα σε περίπου 71% το 2029. Μέρος αυτής της μείωσης θα προέλθει από τις προτεινόμενες (αν και πολιτικά απίθανες) μειώσεις των εγχώριων δαπανών.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής πρόβλεψης της κυβέρνησης για την ανάπτυξη που συνεπάγεται υψηλότερα φορολογικά έσοδα από την ενίσχυση της απασχόλησης και του κεφαλαιουχικού εισοδήματος, καθώς και από κάποιες χαμηλότερες δαπάνες για ευάλωτες στις οικονομικές συνθήκες ασφαλιστικά προγράμματα όπως το Medicaid ή τα επιδόματα ανεργίας.  

Η αρμόδια Επιτροπή για έναν υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό υπολόγισε πώς οι διαφορετικές παραδοχές ανάπτυξης επηρεάζουν τις προβλέψεις για το χρέος. Το 2029, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον ισχύοντα νόμο, το CBO υπολογίζει ότι ο δείκτης χρέους / ΑΕΠ θα φθάσει το 93%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Trump, αλλά με τις παραδοχές ανάπτυξης του CBO, ο δείκτης χρέους / ΑΕΠ θα ανέλθει σε 87% (ακόμη και με τις μεγάλες αλλά απίθανες περικοπές δαπανών) αντί να μειωθεί στο 71%.  

Ένα ασυνήθιστο "χάσμα"  

Φυσικά, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν το CBO ή ο πρόεδρος θα αποδειχθεί σωστός. Αλλά πολλοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι μπορεί να ευστοχήσει το CBO: Η οικονομία είναι ήδη κοντά στην πλήρη απασχόληση και η γήρανση του πληθυσμού και ο περιορισμός της μετανάστευσης σημαίνουν ότι το εργατικό δυναμικό πιθανότατα θα αυξηθεί πολύ αργά.

Ενδεχόμενη μελλοντική έκρηξη παραγωγικότητας θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις προκλήσεις του εργατικού δυναμικού, αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αν ή πότε θα συμβεί αυτό. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις του CBO ακολουθούν πιο στενά τις εκτιμήσεις των περισσότερων ιδιωτικών φορέων καθώς και του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής ή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.  

Τα ρόδινα οικονομικά σενάρια του Λευκού Οίκου δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά το χάσμα μεταξύ αυτού του σεναρίου και των περισσότερων mainstream προβλέψεων είναι ασυνήθιστα μεγάλο.

Του Howard Gleckman  
ΠΗΓΗ: Forbes


Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.