Μετά τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας μία βαθιά ανάσα ανακούφισης κατέκλυσε την αγορά και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Το νέο πακέτο στήριξης προνοούσε τρία σχέδια άντλησης ρευστότητας ύψους 1.7 δις με την αξιοποίηση νέων και υφιστάμενων ευρωπαϊκών δομών για στήριξη των επιχειρήσεων με έμφαση στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εισάγοντας την ίδια ώρα σε όλα ρήτρες προστασίας για τους εργαζομένους.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει το επιτόκιο για όσα δάνεια συνήφθησαν από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2020 με 3,5% κατά τα πρώτα 2 έτη και μεταξύ 2%-1,5% κατά το 3ο και 4ο έτος. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει το επιτόκιο για ιδιοκατοίκηση για δάνεια που συνήφθησαν ή που θα συναφθούν για την ίδια περίοδο ύψους μέχρι και 300.000 ευρώ με ποσοστό 1,5%.
Στο νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται επιπλέον εφάπαξ ποσά για κάλυψη των άμεσων αναγκών για αυτοτελώς εργαζομένους και μικρές επιχειρήσεις τα οποία ξεκινούν από 1.200 ευρώ για ένα άτομο και φτάνουν μέχρι και τις 6.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μεταξύ 10-50 άτομα προσωπικό. Επίσης, για όλα τα αναπτυξιακά έργα επισπεύδονται οι διαδικασίες προσφοροδότησής τους και ο τουρισμός παίρνει μια γερή ένεση με μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα από 9% στο 5% και σε συνδυασμό με επιπλέον 6,3 εκ επιπλέον επένδυση σε αυτό.
Όλα τα πιο πάνω σε συνδυασμό με την επέκταση των μέτρων στήριξης εκεί και όπου χρειάζονται μέχρι και τον Οκτώβριο, τη μείωση του ηλεκτρικού κατά 10%, την αναστολή των εκποιήσεων, τα φορολογικά κίνητρα μείωσης των τιμών των ενοικίων κ.λπ διασφαλίζουν στην οικονομία μας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για την επανεκκίνησή της. Ήδη κινήσεις όπως η συμφωνία με την WIZZ-air τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, η οποία από την περασμένη εβδομάδα έθεσε βάση στη Λάρνακα οι προοπτικές που διανοίγονται για γρήγορη ανάκαμψη και συγκράτηση ενός σημαντικού ποσοστού του τουριστικού μεριδίου είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικές.
Όλα τα πιο πάνω έγιναν κατορθωτά πρώτα και κύρια επειδή οι Κύπριοι για άλλη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο και τη δυσκολία, έγιναν μια γροθιά. Πειθάρχησαν στα αυστηρά μέτρα περιορισμού με ιώβεια επιμονή και υπομονή. Έκαναν θυσίες και έδειξαν αλληλεγγύη προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Επιπλέον, οι προηγούμενες θυσίες και η νουνεχής πολιτική διαχείριση της παρούσας διακυβέρνησης έδωσαν την ευκαιρία στο Υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει τα απαραίτητα οικονομικά αποθέματα για να στηρίξει την ώρα της έκτακτης ανάγκης τους εργαζομένους συγχρηματοδοτώντας μισθούς και υποστηρίζοντας ευπαθείς ομάδες και γονιούς. 
Οπότε άριστα σε κοινωνία και κυβέρνηση! Ανεξεταστέα δυστυχώς έμεινε μόνο η αντιπολίτευση. Η οποία ενώ στην αρχή έδειξε να κατανοεί το βάρος της ευθύνης και την κρισιμότητα των στιγμών, μόλις βγήκαμε από τα καταφύγιά μας για να επιστρέψουμε στις νέες κανονικές μας ζωές, η αντιπολίτευση συνειδητά αποφάσισε να μπει στα χαρακώματα και να αποδοθεί σε μία άγονη αντιπαράθεση για τα πάντα.
Έτσι μετά την αδιέξοδη συζήτηση για το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων, η αντιπολίτευση δεν βρήκε μισή καλή κουβέντα να πει ούτε για το νέο πακέτο στήριξης που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το οποίο εν πάση περιπτώσει στηρίχθηκε σε εισηγήσεις των φορέων της βιομηχανίας, των συντεχνιών, των εργοδοτών και βιομηχάνων, καθώς βεβαίως και σε εισηγήσεις που κατέθεσαν τα ίδια τα κόμματα. 
Σε κάθε περίπτωση αυτό που τώρα προέχει είναι να αποκατασταθεί πλήρως η κανονικότητα, να διατηρηθεί ο δείκτης παρακολούθησης των κρουσμάτων στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και να αισθανθούν οι πολίτες της χώρας ασφάλεια και προοπτική.
 
* Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας