Παραμένει ελκυστική και σταθερή αξία η Κύπρος για το ελληνικό επιχειρείν λόγω των συγκριτικών φορολογικών πλεονεκτημάτων και της σταθερότητας που έχει η χώρα. Πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό, τόσο σε βαλκανικά κράτη όσο και στο νησί, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική ανάπτυξη, την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, το φορολογικό πλαίσιο και τη λιγότερη γραφειοκρατία.
 
Το ελληνικό επιχειρείν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην κυπριακή αγορά με γνωστά ονόματα από τον κλάδο των τροφίμων, της ένδυσης και υπόδησης, του λιανικού εμπορίου, του γενικού εμπορίου, εταιρειών πετρελαιοειδών, τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα. Στα πετρελαιοειδή υπάρχει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo στα παιχνίδια, ο ΟΠΑΠ, ενώ άλλες εξίσου μεγάλου βεληνεκούς εταιρείες έχουν αναπτυχθεί.
 
Μεταξύ άλλων παρουσία έχει  ο όμιλος Φουρλής, που διατηρεί στην Κύπρο τo ΙΚΕΑ και τα καταστήματα Intersport και από το 2011 το κατάστημα Leroy Merlyn. Υπάρχουν τα καταστήματα Public του ομίλου Γερμανός, η Kleeman, η Autohellas (2005: αναλαμβάνει το franchise της Hertz στην Κύπρο), η αλλαντοβιομηχανία Υφαντής (ίδρυσης της εταιρείας Ifantis Cyprus το 2012, έχοντας ως στόχο την εισαγωγή και τη διανομή προϊόντων Υφαντής στην τοπική αγορά), η Αλουμύλ, η Druckfarben, που ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, ελέγχεται κατά 100% από την Ντρουκφάρμπεν Ελλάς, ο όμιλος Βιοχάλκο, η ΕΛΓΕΚΑ, η Νάκας (μουσικά όργανα), ο όμιλος Σκλαβενίτη και αρκετές άλλες. Υπάρχουν, επίσης, και ελληνικές αλυσίδες καφέ και ταχυφαγεία όπως η καφετερία Mikel, τα εστιατόρια Derlicious και το Coffee Island.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών από το 2012 μέχρι το τετράμηνο του 2019, έχουν εγγραφεί στην Κύπρο 9.088 ελληνικές εταιρείες που έχουν μετόχους ή διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το 2012 οι εγγραφές ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο ήταν 1.033 και αποτελούσαν το 5,7% των νέων 17.999 εγγραφών που έγιναν. Το 2013 χρονιά που άρχισαν τα προβλήματα στην Κύπρο και ήταν η αρχή του μνημονίου για τη χώρα, οι εγγραφές ήταν μικρότερες. Εγράφησαν 661 ελληνικές εταιρείες και αποτελούσαν το 6,1% των 10.847 νέων εγγραφών. Το 2014, που η Κύπρος είναι υπό καθεστώς μνημονίου, έχουν εγγραφεί 678 ελληνικές εταιρείες, αποτελώντας το 6,1% των 11.269 νέων εγγραφών.
 
Η εικόνα αλλάζει το 2015, χρονιά που η Κύπρος είναι πιο κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής. Οι εγγραφές ελληνικών εταιρειών είναι 1.012, αποτελώντας το 9% των 11.270 νέων εγγραφών που έγιναν στην Κύπρο. Το 2016 έχουν  εγγραφεί 1.799  εταιρείες με μετόχους ή διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα. Το 2017 ο αριθμός των εγγραφών ελληνικών εταιρειών ήταν 1.779 και αποτελούσαν το 13% των νέων εταιρειών που εγράφησαν στην Κύπρο. Το 2018 έχουν εγγραφεί 1.649 εταιρείες με μετόχους ή διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα και αποτελούν το 11,3% των νέων εγγραφών.  Το 2019 (περίοδος 1/1/2019-30/4/2019)έχουν εγγραφεί 477 εταιρείες με μετόχους ή διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα και αποτελούν το 11,7% των νέων εγγραφών. 
Ένα από τα κίνητρα για να επιλέξει ένας επιχειρηματίας τόπο δραστηριοτήτων είναι τα φορολογικά πλεονεκτήματα. Ο συντελεστής φορολογίας εταιρικών κερδών είναι: 10% Βουλγαρία, 12,5% Κύπρος, 15% Αλβανία, 16% Ρουμανία, 20% Τουρκία. Στην Ελλάδα, η διανομή μερισμάτων φορολογείται πλέον με 15%, όταν η αντίστοιχη επιβάρυνση είναι 10% στη Βουλγαρία και 0% για τους μη Κυπρίους μετόχους που διαμένουν στην Κύπρο. Οι ναυτιλιακές εταιρείες φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τη χωρητικότητα (tonnage) των πλοίων ως εξής: οι πρώτοι 1.000 τόνοι με 0,365 ευρώ/τόνο, οι επόμενοι 9.000 με 0,3103 ευρώ/τόνο, οι επόμενοι 15.000 με 0,2008 ευρώ/τόνο, οι επόμενοι 15.000 με 0,1278 ευρώ/τόνο και κάθε τόνος επιπλέον των 40.000 με 0,073 ευρώ/τόνο.
Τι προσφέρει η Κύπρος
 
Για τη σύσταση μιας επιχείρησης στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει: Εγγραφή στο φορολογικό μητρώο, τήρηση λογιστικών αρχείων, σύνταξη φορολογικής δήλωσης για την εταιρεία. Καταβολή εταιρικού φόρου εντός της προθεσμίας. Ο προσωρινός φόρος καταβάλλεται σε δύο δόσεις, στις 31 Ιουλίου και στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και η αυτοφορολογία (υπόλοιπο φόρου από το προηγούμενο έτος) καταβάλλεται την 1η Αυγούστου (του επόμενου έτους). Υποβολή της φορολογικής δήλωσης της εταιρείας σας εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων είναι η 31η Μαρτίου – 15 μήνες μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους.
 
 
Τα φορολογητέα κέρδη περιλαμβάνουν τα κέρδη που πραγματοποιεί η εταιρεία ή η ένωση από την εκμίσθωση ή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 
Επιπλέον μια εταιρεία ή ένωση υπόκειται σε φόρο κεφαλαιουχικών κερδών με βάση τις διατάξεις του σχετικού νόμου για τα κέρδη από τη διάθεση: Ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στην Κύπρο, μετοχών εταιρειών οι οποίες κατέχουν, μεταξύ άλλων, ακίνητη περιουσία στην Κύπρο, μετοχών εταιρειών οι οποίες άμεσα ή έμμεσα συμμετέχουν σε εταιρεία ή εταιρείες των οποίων η ακίνητη περιουσία βρίσκεται στην Κύπρο και τουλάχιστον το 50% της αγοραίας αξίας των μετοχών αυτών προέρχεται από την εν λόγω ακίνητη περιουσία.
 
Κίνητρα για ίδρυση επιχείρησης
 
Εταιρικός φόρος εισοδήματος επί των καθαρών κερδών 12,5%, 0% φόρος επί των μερισμάτων ή των πληρωμών τόκων σε πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι της Κύπρου, 0% φορολόγηση των μερισμάτων και μη παρακράτηση φόρου για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (royalties) αναφορικά με τη χρήση των δικαιωμάτων εκτός Κύπρου, ευνοϊκή μεταχείριση των ζημιών, συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας (Σ.Α.Δ.Φ.) με πάνω από 46 χώρες, μη επιβολή φόρου επί των κερδών από αναδιοργανώσεις, αφορολόγητος επαναπατρισμός κερδών και κεφαλαίου, 100% έλεγχος και διακυβέρνηση από τον Έλληνα επιχειρηματία, χαμηλότερα νομικά, λογιστικά και ελεγκτικά έξοδα (ακόμη και κάτω του 50% συγκριτικά με τις ανάλογες ελληνικές υπηρεσίες), χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στην Ευρώπη (19%). Ισχύουν επίσης μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 9% και 5%, όπως και μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ πάνω σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες. Επίσης 0% φόρος κεφαλαιουχικών κερδών για την πώληση ακίνητης περιουσίας εκτός Κύπρου.
 
Eλληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο XAK
 
Tο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποτελεί μία διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά πρώτιστα να πάρουν τη σφραγίδα και το διαβατήριο που εξασφαλίζει σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό η ένταξή του σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά της Ευρωζώνης. Στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ διαπραγματεύονται ελληνικές εταιρείες όπως Επίλεκτος Ενεργειακή Α.Ε., Interlife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, Δ. & Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., Ενέργεια Ενεργειακή Α.Ε., Αθανάσιος Κουκουτάρης Α.Ε.Β.Ε., Κ. Κουιμτζής Α.Ε., First Advisory andvisory and Holdings Α.Σ.Σ.Ε.