Αργά αλλά σταθερά άρχισαν να εξοικειώνονται οι επαγγελματίες υγείας του ιδιωτικού τομέα με τα δεδομένα αλλά και το λογισμικό του Γενικού Συστήματος Υγείας παρά το γεγονός ότι διάφορα τεχνικά προβλήματα έχουν εντοπιστεί από γιατρούς, κλινικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα και έχουν ήδη τεθεί στο μικροσκόπιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Στο ΓεΣΥ είχαν εγγραφεί μέχρι χθες το μεσημέρι γύρω στις 570.000 δικαιούχοι ενώ ο αριθμός των ειδικών γιατρών έφθασε τους 480 (105 ιδιώτες), εκκρεμούσε η υπογραφή άλλων 30 περίπου συμβολαίων από ιδιώτες ειδικούς γιατρούς και άλλοι περίπου 50 ιδιώτες γιατροί είχαν εγγραφεί στο ΓεΣΥ αλλά ακόμα δεν κλήθηκαν για να υπογράψουν το συμβόλαιό τους. 
 
 
Πληγή για το ΓεΣΥ η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να «κλείσει», αποτελεί το δημόσιο καθώς μια σειρά από προβλήματα, σχετικά και άσχετα με το Γενικό Σύστημα Υγείας προκαλούν αναστάτωση τόσο στο προσωπικό των νοσοκομείων όσο και στους πολίτες οι οποίοι, όμως, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι γιατροί, επιδεικνύουν ιδιαίτερη υπομονή και κατανόηση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του Κλάδου των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθοκλή Χριστοφίδη, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, «εκείνο που μας δίνει θάρρος είναι η μάλλον θετική στάση των ασθενών. Στα πρόσωπά τους, μπορώ να πω ότι διακρίνουμε τώρα κάποιο χαμόγελο». 
 
Στα σχετικά με το ΓεΣΥ προβλήματα, τα οποία δεν σχετίζονται με αυτό καθαυτό το σύστημα αλλά προκαλούν αναστάτωση και ταλαιπωρία, περιλαμβάνονται:  
– Tα τεχνικά ζητήματα που έχουν προκύψει και αφορούν την εξυπηρέτηση των ασθενών που κατέχουν παραπεμπτικά εκτός ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, όλα τα παραπεμπτικά που είχαν εκδοθεί πριν από την 1η Ιουνίου για ραντεβού σε ειδικό γιατρό, εργαστηριακές αναλύσεις για διαγνωστικές εξετάσεις και έχουν ημερομηνία μέχρι και την 31η Αυγούστου θα εκτελούνται χωρίς να χρειάζεται παραπεμπτικό από προσωπικό ή άλλο γιατρό του ΓεΣΥ. Το λογισμικό όμως του ΓεΣΥ κατά την καταχώρηση του ασθενούς από τον γιατρό, δεν εντοπίζει το παραπεμπτικό και έτσι απαιτεί την καταβολή από τον δικαιούχο €25 για απευθείας πρόσβαση. Το γεγονός προκάλεσε ήδη αρκετή αναστάτωση και σε κάποια νοσηλευτήρια του δημοσίου, οι ασθενείς καλούνται να επανέλθουν για το ραντεβού τους την ερχόμενη εβδομάδα μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα. Σε άλλες περιπτώσεις εξυπηρετούνται με το «παλιό» σύστημα του δημοσίου για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους.
 
 
– Η καθυστέρηση στην εγγραφή των γιατρών του δημοσίου στο ΓεΣΥ. Για το θέμα αυτό, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών επιρρίπτει ευθύνες στον ΟΚΥπΥ, ο Οργανισμός όμως αποδίδει μέρος της ευθύνης στη Συντεχνία. Το πρόβλημα άρχισε να επιλύεται και ο αριθμός των γιατρών του δημοσίου που είναι πλέον εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ ξεπέρασε χθες τους 380. Άλλοι όμως 300 και πλέον γιατροί παραμένουν εκτός συστήματος και προς το παρόν εξυπηρετούν τους ασθενείς τους βάσει των παλιών διαδικασιών. 
 
– Η καθυστέρηση στην εγγραφή στο Σύστημα γιατρών των ακτινολογικών τμημάτων ή των μικροβιολογικών εργαστηρίων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», σε κάποια νοσοκομεία δεν έχουν δοθεί ακόμα στους γιατρούς από τον ΟΚΥπΥ οι κωδικοί πρόσβασης. 
 
 
– Η μη εξοικείωση των γιατρών του δημοσίου με το λογισμικό του ΓεΣΥ. 
 
Προβλήματα που δεν σχετίζονται με το ΓεΣΥ: 
 
 – Η έλλειψη τόσο ενδονοσοκομειακών όσο και εξωνοσοκομειακών φαρμάκων. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ελλείψεις παρατηρούνται σε αρκετά φάρμακα και στα κρατικά φαρμακεία. Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στις διαδικασίες του τμήματος αγορών και προμηθειών του υπουργείου Υγείας. Συνδέονται σε κάποιο βαθμό και με το γεγονός ότι τα κρατικά φαρμακεία θα ανέστελλαν τη λειτουργία τους την 1η Ιουνίου και παρά το γεγονός ότι υπήρχε πρόθεση εδώ και μήνες να δοθεί παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν προωθήθηκαν στην ώρα τους οι προσφορές για την προμήθειά τους. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 
 
– Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με γιατρούς. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων, ωστόσο δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί όλοι οι γιατροί στις θέσεις τους. 
 
– Η πρόσληψη γραμματειακού προσωπικού που έγινε μόλις το περασμένο Σάββατο. 
 
– Η καθυστέρηση στην πρόσληψη νοσηλευτών. 
 
– Η πρόσληψη μόλις 24 φροντιστών υγείας ενώ απαιτούνται συνολικά 170. 
 
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Αλέκος Σταμάτης, παραδεχόμενος τα προβλήματα, είπε πως «είναι πρακτικής φύσεως ζητήματα που έχουν να κάμουν με το πώς λειτουργούσε το παλιό σύστημα, πώς λειτουργεί το νέο, τι γίνεται στη μεταβατική περίοδο. Πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάμουν με τους ασθενείς και τα προβλήματα εξοικείωσης με το λογισμικό».
Ανέφερε δε, ότι «εκεί που υπάρχει ασάφεια όσον αφορά το τι ισχύει σε σχέση με το νέο σύστημα και το παλιό στέλνονται νέες διευκρινιστικές οδηγίες στα νοσηλευτήρια». 
 
Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, δηλαδή, το Κράτος, θα αναλάβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ευρωπαίων πολιτών και των πολιτών τρίτων χωρών που βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο, οι οποίοι εξαιτίας των διαδικασιών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης δεν μπορούν για τεχνικούς λόγους να εγγραφούν προς το παρόν στο ΓεΣΥ. 
 
Χθες, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετική πρόταση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου βάσει της οποίας τα άτομα αυτά, που αριθμούν αρκετές χιλιάδες, θα καλύπτονται προσωρινά από τις υπηρεσίες του δημοσίου. 
 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, κάτοχοι κάρτας νοσηλείας χωρίς υπηκοότητα δηλαδή:
 
– Πρόσωπα, μεγάλη μερίδα εκ των οποίων είναι υπερήλικες, είναι κάτοχοι κάρτας νοσηλείας, κατέχουν κυπριακή ταυτότητα χωρίς κυπριακή υπηκοότητα, αλλά δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ διότι η ταυτότητά τους θεωρείται από το Αρχείο Πληθυσμού ως άκυρη.
 
– Νεογέννητα και παιδιά κάτοχοι καρτών νοσηλείας χωρίς κυπριακή υπηκοότητα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Κύπρο από αλλοδαπούς γονείς και έχουν πιστοποιητικό γέννησης από τις Αρχές της Δημοκρατίας, αλλά δεν κατέχουν τις απαραίτητες άδειες διαμονής.
 
– Πολίτες, κυρίως Ευρωπαίοι, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι της Κύπρου, έχουν κάρτα νοσηλείας, για τους οποίους όμως εκκρεμεί η έκδοση του Δελτίου Μόνιμης Διαμονής στη Δημοκρατία.
 
Για τις ομάδες αυτές το Υπουργικό αποφάσισε όπως «την κάλυψη του κόστους για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ θα καλύπτει ο ΟΚΥπΥ για την περίοδο από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Αυγούστου 2019 και μέχρι την ολοκλήρωση της εγγραφής τους στο Σύστημα.
 
Για το στρατιωτικό προσωπικό εξ Ελλάδος (αξιωματικοί, μέλη των οικογενειών τους και οπλίτες), που υπηρετεί στην ΕΛΔΥΚ, αποφασίστηκε ότι το κράτος θα αναλάβει την περίθαλψή τους για όσο διάστημα απαιτείται. 
 
Τέλος, για τους πολίτες τρίτων χωρών «που εισέρχονται στη Δημοκρατία με σκοπό την απασχόληση αλλά δεν είναι δυνατή η εγγραφή στο ΓεΣΥ επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια παραμονής» αποφασίστηκε όπως και πάλι την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης θα αναλάβει ο ΟΚΥπΥ «για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να διευθετηθεί η άδεια διαμονής τους».
 
Άρχισαν και τα παρατράγουδα 
 
Από τις πρώτες κιόλας ημέρες εφαρμογής του ΓεΣΥ άρχισαν να καταγράφονται και παρατράγουδα αφού κάποιοι γιατροί, συγκεκριμένοι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι έμειναν εκτός συστήματος, εξυπηρετούν τους ασθενείς τους, που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ και στη συνέχεια τους παραπέμπουν σε προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του Συστήματος για να τους εκδώσουν συνταγές για φάρμακα μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας. 
 
Κάποιοι από τους γιατρούς του ΓεΣΥ έχουν ήδη αντιδράσει έντονα και αποτάθηκαν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ζητώντας βοήθεια, αφού διαφωνούν με την τακτική που ακολουθούν οι συνάδελφοί τους. Όπως πληροφορούμαστε το θέμα αυτό απασχολεί ήδη τόσο τον ΟΑΥ όσο και το υπουργείο Υγείας και δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πρακτικών κατάχρησης των υπηρεσιών του ΓεΣΥ.