Σήμερα στις 11πμ πραγματοποιείται η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν-Πιέρ Λακρουά. Η συνάντηση πραγματοποιείται στην οικία του Προέδρου στη Λεμεσό.
 

Ο κ.  Λακρουά έφτασε στην Κύπρο στις 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τις ειρηνευτικές αποστολές. Θα έχει συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και με τον Τ/κ ηγέτη Μουστάφα Ακιντζί.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχους του ΟΗΕ θα αναχωρήσει από το νησί στις 25 Ιουλίου. Επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή για επαφές με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψή του στον Λίβανο για επαφές με την ειρηνευτική αποστολή της UNIFIL.

Χθες ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα,  Farhan Haq, αναφέρθηκε στις επαφές Λακρουά λέγοντας ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων καθώς και με την Κοινωνία των Πολιτών και εκπροσώπους των κοινοτήτων.

Δήλωσε επίσης ότι θα έχει συναντήσεις με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού-Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και με το προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Επιπλέον, θα επισκεφθεί σημαντικές τοποθεσίες όπου η αποστολή του ΟΗΕ αναπτύσσεται κατά μήκος της νεκρής ζώνης.

Ερωτηθείς αν αναμένεται να συζητήσει το θέμα των παράνομων Τουρκικών γεωτρήσεων και την συνεχή εισροή Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα τα τελευταία χρόνια, ο κ. Haq δήλωσε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ των προτέρων πριν από τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Λακρουά.

Επεσήμανε ότι, όπως ανέφερε και προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί με την επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης με την οποία και θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ενώ θα έχει και άλλες συναντήσεις με άλλα διάφορα μέρη. Σημείωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες μετά το τέλος των συναντήσεων.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ