Στην Περιβαλλοντική Αρχή για εξέταση κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη που περιλαμβάνει τα σχέδια και τους χάρτες για την όδευση του αυτοκινητόδρομου Ακάκι – Περιστερώνας – Αστρομερίτη. Το έργο αφορά στην κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Κοκκινοτριμιθιάς με τον υπό μελέτη αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη- Ευρύχου και θα διέρχεται νότια των χωριών Ακακίου, Περιστερώνας και Αστρομερίτη. Το όλο κόστος θα ξεπεράσει τα €130 εκατ. για κατασκευή του οδικού δικτύου (€97 εκατ. συν ΦΠΑ) και απαλλοτριώσεις (€36 εκατ. συν ΦΠΑ). 

Ο δρόμος θα ξεκινά από σημείο του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (A9) και με αλλαγή πορείας με νότια κατεύθυνση θα διασταυρώνει τον δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς-Ακακίου (Β9) στην περιοχή του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου, θα διέρχεται με δυτική κατεύθυνση μεταξύ των κοινοτήτων Ακακίου και Μενίκου, θα διασταυρώνει τον ποταμό του Ακακίου, θα διέρχεται μεταξύ των χωριών Περιστερώνας και Ορούντας, θα διασταυρώνει τον ποταμό της Περιστερώνας και θα τερματίζει στην περιοχή της διασταύρωσης των δρόμων Αστρομερίτη-Ευρύχου (Β9) και Αστρομερίτη-Βυζακιάς (Ε933), νότια του Αστρομερίτη. Το συνολικό μήκος του δρόμου υπολογίζεται να είναι 18 χλμ. περίπου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή βελτιωμένο χρονοδιάγραμμα για νέο δρόμο Λευκωσίας – Τροόδους 

Η μελέτη για την όδευση του αυτοκινητόδρομου ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΣ από το υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Το προτεινόμενο έργο θα κατασκευαστεί εντός των διοικητικών ορίων και νότια των κοινοτήτων Αστρομερίτη, Περιστερώνας, Ακακίου και Κοκκινοτριμιθιάς και θα διέρχεται εντός πολεοδομικών ζωνών Γ3 (ζώνη υπαίθρου), Δ1 (ζώνη στην οποία επιτρέπεται η ανέγερση υποστατικών για μαζική εκτροφή ζώων και πτηνών εξαιρουμένων των χοίρων) και Ζ3 (ζώνη προστασίας). Η προτεινόμενη όδευση θα διέρχεται από περίπου 600 τεμάχια που βρίσκονται εντός των Φ/Σχ 29/1, 29/2, 29/6, 29/9, 29/10, 29/11, 29/12, 29/13, 29/14, 20/54, 20/55 και 29/62. 

Σήμερα, η πρόσβαση στην περιοχή από τη Λευκωσία γίνεται μέσω του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Κοκκινοτριμιθιάς (Α9) και μετά μέσω του δρόμου Κοκκινοτριμιθιάς- Αστρομερίτη (Β9). Ο ίδιος δρόμος ενώνει τα τρία χωριά με τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους, μέσω του δρόμου Αστρομερίτη – Ευρύχου. Το παρόν οδικό δίκτυο, με μόνο δύο λωρίδες κίνησης, προκαλεί συχνά κυκλοφοριακά προβλήματα σε άτομα που ταξιδεύουν καθημερινά από και προς τη Λευκωσία για εργασία, αλλά και σε όσους επισκέπτονται τις ορεινές κοινότητες του Τροόδους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απαλλοτριώσεις για Περιμετρικό Λευκωσίας

Ο δρόμος θα συνδέεται με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο με κυκλοφοριακούς κόμβους, διαβάσεις και νέο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν κυκλοφοριακοί κόμβοι ως ακολούθως:

1) Κόμβος στην αρχή του έργου στην περιοχή Δένειας. 2) Κόμβος στη διασταύρωση με τον δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς-Ακακίου (Β9) παρά τον υφιστάμενο ισόπεδο κυκλικό κόμβο Ακακίου. 3) Κόμβος στη διασταύρωση με τον δρόμο Ακακίου – Μένικου. 4) Κόμβος στη διασταύρωση με τον δρόμο Περιστερώνας-Ορούντας (Ε906). 5) Κόμβος στην περιοχή της διασταύρωσης του μελλοντικού αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη- Ευρύχου και του δρόμου Αστρομερίτη- Βυζακιάς (Ε933).

Για τη σύνδεση και εξυπηρέτηση των περιοχών εκατέρωθεν του δρόμου θα υπάρχουν διαβάσεις και νέο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Στη θέση διασταύρωσης του έργου με τους ποταμούς Ακακίου και Περιστερώνας προβλέπεται να κατασκευαστούν μεγάλου μήκους κοιλαδογέφυρες και στις θέσεις διασταύρωσης μικρότερων ποταμών και ρυακιών γέφυρες ή/και οχετοί.

Αντιδράσεις από τις τοπικές κοινότητες 

Κατά την κατασκευή του έργου αναμένεται να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινότητες, όμως αυτές αναμένονται να είναι μικρής διάρκειας και θα σταματήσουν να υφίστανται με την ολοκλήρωση του προτεινόμενου έργου. Οι αναμενόμενες αρνητικές επιπτώσεις θα αφορούν στη δημιουργία σκόνης, την αποψίλωση φυσικής βλάστησης και καλλιεργειών, προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές (πιθανή μετακίνηση αγωγών και καλωδίων ΑΗΚ και ΤΑΥ), ενώ θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινότητες λόγω των απαλλοτριώσεων και τον επηρεασμό των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Οι κοινότητες επιθυμούσαν βόρεια χάραξη του αυτοκινητόδρομου διαμέσου της νεκρής ζώνης από τη Δένεια μέχρι Αστρομερίτη έτσι ώστε ο δρόμος να μη διέρχεται διαμέσου αρδεύσιμης γης με μόνιμες καλλιέργειες, περιοχές αναδασμού και αρκετές αδειούχες γεωργικές αποθήκες και περιφράξεις, καθώς και διαμέσου κτηνοτροφικής περιοχής στην οποία υφίστανται αδειούχα κτηνοτροφικά υποστατικά.

Αυτοκινητόδρομος 19 χιλιομέτρων με ταχύτητα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα

Η προτεινόμενη όδευση δεν θα περνά μέσα από οικιστικές περιοχές

Η προτεινόμενη όδευση θα αποτελεί αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με διαχωρισμένο οδόστρωμα και απρόσκοπτη κυκλοφορία που περιλαμβάνει σε όλο το μήκος του ανισόπεδους κόμβους, διαβάσεις και δευτερεύον οδικό δίκτυο. Το συνολικό μήκος του δρόμου θα είναι περίπου 19 χιλιόμετρα. Η συνολική διατομή του δρόμου είναι 25 μέτρα, και το πλάτος κάθε λωρίδας 3,5 μέτρα. Στη μέση του δρόμου θα υπάρχει στηθαίο ασφαλείας από σκυρόδεμα πλάτους 2,6 μέτρων και στις άκρες του οδοστρώματος θα υπάρχει επιφανειακό αυλάκι αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Η ταχύτητα μελέτης του αυτοκινητόδρομου είναι τα 100 km/hr και αυτή η ταχύτητα είναι εφικτή όσον αφορά στην επιλογή των ελάχιστων ακτινών των οριζόντιων καμπυλών, κατά μήκος κλίσεων και ελάχιστων ακτινών των κυρτών και κοίλων κατακόρυφων καμπυλών στον προτεινόμενο σχεδιασμό. Η μέγιστη κατά μήκος κλίση έχει περιοριστεί στο 5% (οριακή).
Όλοι οι κόμβοι κατά μήκος της προτεινόμενης όδευσης θα είναι ανισόπεδοι με τη σχεδίαση κατάλληλων λωρίδων επιβράδυνσης/επιτάχυνσης. Σύμφωνα με τους μελετητές, με τη λύση αυτή προσφέρεται μεγαλύτερη ασφάλεια και κυκλοφοριακή ικανότητα με την εξάλειψη όλων ή των πιο σημαντικών ισόπεδων διασταυρώσεων ρευμάτων.

Για ευκολότερη αναφορά η όδευση έχει χωριστεί σε τέσσερα επιμέρους τμήματα: α) Τμήμα Αστρομερίτης-Περιστερώνα/Ορούντα β) Τμήμα Περιστερώνα/Ορούντα-Ακάκι/Μένικο γ) Τμήμα Ακάκι/Μένικο-Ακάκι/Παλαιομέτοχο δ) Τμήμα Ακάκι/Παλαιομέτοχο-Δένεια/Κοκκινοτριμιθιά.

Το έργο θεωρείται αναγκαίο και για λόγους ασφαλείας, αφού, όπως αναφέρεται στη μελέτη, σε περίπτωση μη υλοποίησής του, θα διατηρηθεί το επίπεδο κινδύνου ατυχημάτων από την κυκλοφορία των οχημάτων στην υφιστάμενη όδευση, καθώς και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή, το οποία αναμένεται να ενταθούν στο εγγύς μέλλον με την αύξηση της κυκλοφορίας. Το υπάρχον οδικό δίκτυο περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα στο ενδιάμεσο και στα πλαϊνά του δρόμου, με την πιθανότητα ατυχημάτων να είναι πολύ μεγάλη.