Πολλοί εκθειάζουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει στους δημότες. Οι περισσότεροι όμως και κυρίως οι ηγέτες της τοπικής αυτοδιοίκησης τη διαχωρίζουν από την κατάργηση αριθμού δήμων. Ακόμα και οι εισηγητές της μεταρρύθμισης, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών, δεν καταργεί κανένα δήμο, αλλά τους μετονομάζει σε δημοτικά διαμερίσματα με τον δικό τους ηγέτη, που τον ονομάζει αντιδήμαρχο. Και η πίτα σωστή και το σκυλί χορτάτο.
Επιτέλους όμως διάβασα και τα άρθρα κάποιων, που τους θεωρώ ειδικούς στο θέμα της μεταρρύθμισης. Είναι ο πολύ πετυχημένος, πρώην δήμαρχος Στροβόλου, ο κ. Σάββας Ηλιοφώτου, και ο πρώην Γ.Γ. της Ένωσης Δήμων, Άθως Γερμανός, οι οποίοι παραθέτουν με πειστικότητα και ρεαλισμό τις απόψεις τους και με πολύ σωστή επιχειρηματολογία. Τα άρθρα τους μου ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή μου για τις απόψεις που έχω για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να έχω μεγάλο λάθος, αφού οι απόψεις τους με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Ενθαρρυμένος από αυτούς θέλω να διατυπώσω κι εγώ κάποιες δικές μου απόψεις.
Η αποκέντρωση της διοίκησης στην Κύπρο δεν λειτουργεί υπέρ των πολιτών και της άμεσης δημοκρατίας. Απλώς αποκεντρώνει το ρουσφέτι και την επήρεια των κομμάτων σε τοπικό επίπεδο. Ενδυναμώνει τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες, που ενεργούν με κεντρική κομματική καθοδήγηση. Ενδυναμώνει την πελατειακή σχέση εξουσίας και πολίτη και καθιστά τον δημότη περισσότερο εξαρτώμενο από αυτή τη σχέση και τους κομματικούς δημοτικούς άρχοντες, απόλυτα εξαρτώμενους από τα κόμματά.
Η συνένωση δήμων και η μετατροπή μερικών σε δημοτικά διαμερίσματα δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά οπισθοδρόμηση. Μεταρρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο με κατάργηση όλων των δήμων και δημιουργία νέων δήμων, μητροπολιτικών και περιφερειακών. Οι νέοι δήμοι πρέπει να έχουν ως κέντρα τις τέσσερις ελεύθερες πόλεις και την Αμμόχωστο, που προσωρινά το κέντρο της είναι το Παραλίμνι. Οι κατεχόμενοι δήμοι θα διατηρηθούν και θα έχουν ως κύριο έργο τους τη διατήρηση του δημοτολογίου των εκτοπισμένων δημοτών τους και των απογόνων τους και με όσες υπηρεσίες θα εξυπηρετούν τους εκτοπισμένους. Παράλληλα θα είναι και το σύμβολο της απόφασης για επιστροφή.
Θα είναι παράλογο Λάρνακα και Αραδίππου, ή Πάφος και Γεροσκήπου, ή Λευκωσία και Στρόβολος να είναι ξεχωριστοί δήμοι και η Αθηένου να είναι δημοτικό διαμέρισμα της Αραδίππου. Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη την Κύπρο και είναι δημιουργήματα της προσπάθειας να ικανοποιηθούν κόμματα και κομματικά στελέχη. Η καλύτερη μεταρρύθμιση θα είναι δημιουργηθούν νέοι δήμοι από την αρχή. Στους μητροπολιτικούς δήμους πρέπει να ενωθούν όλες οι περιοχές ή προάστια που έχουν ενωθεί οι οικιστικές τους περιοχές και δεν έχουν ορατές διαχωριστικές γραμμές. 
Βασική προϋπόθεση θα είναι ο διορισμός γενικού ελεγκτού δήμων, που να ελέγχει όλες τις αποφάσεις, ενέργειες και δαπάνες των δήμων, ώστε να είναι συμβατές με τους νόμους και να εξετάζει κάθε καταγγελία οποιουδήποτε δημότη. Διαφορετικά, οι τοπικοί άρχοντες θα είναι ανεξέλεγκτοι και θα περιορίζονται μόνο από τον ανταγωνισμό, που θα υπάρχει ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα. Και η θεραπεία θα είναι η διαπλοκή και το μοίρασμα των ατασθαλιών ανάμεσα σε διαμερίσματα και κομματικές κλίκες. Τις άδειες οικοδομής και οι πολεοδομικές πρέπει να εκδίδει επαρχιακή τοπική αρχή και όχι τοπικές αρχές, όπως τις σημερινές.
Η κεντρική κυβέρνηση να δώσει εξουσίες, αρμοδιότητες και πόρους στους δήμους, αλλά και να θεσμοθετήσει θεσμούς που θα ελέγχουν τη νομιμότητα, να ελέγχουν τις δαπάνες, να περιορίζουν τις κομματικές παρεμβάσεις και να κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στους διορισμούς και τις προαγωγές.
΄Εχουμε αρκετά φέουδα και φεουδάρχες. Δεν χρειαζόμαστε άλλους και μάλιστα με προϋποθέσεις για ανταγωνισμό και αλληλοϋπόσκαψη. Μπορεί άραγε η κυβέρνηση και τα κόμματα να θεσμοθετήσουν πρόνοιες που να καταργούν την κομματοκρατία, την εξυπηρέτηση των ημετέρων και να προάγουν τη διαφάνεια;
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αλλά ποιο κόμμα θα συγκατατεθεί να παραδώσει το μεγαλύτερο όπλο ψηφοθηρίας που έχει στο κομματικό οπλοστάσιο; Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν θα γίνει. Κάποιες ανεπαίσθητες συμπλεγματοποιήσεις μπορεί να γίνουν. Ας μην τα θέλουμε όλα. Και όπως ήταν ο τίτλος παλιάς τηλεοπτικής σειράς «και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», έτσι «και οι δήμαρχοι έχουν ψυχή» ή καλύτερα τα κόμματα έχουν τις ανάγκες τους
Κύριε υπουργέ, για να κάμετε την ομελέτα της μεταρρύθμισης πρέπει να σπάσετε αβγά. Όχι να τα βράσετε ή να τα θερμάνετε, για κομματικούς λόγους. Γιατί τότε θα σας μείνουν στα χέρια καυτά αβγά, αλλά μόνο βραστά ή μελάτα και σίγουρα κλούβια.