Πραγματοποιείται, ως είθισται, η 74η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετέχουν οι αρχηγοί και εκπρόσωποι 193 κρατών. Η Σύνοδος αποτελεί την έναρξη της νέας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την κορυφαία στιγμή για τον Οργανισμό, αφού σε αυτήν συζητούνται τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της διεθνούς κοινότητας. 
Η Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για τη διεθνή κοινότητα, η οποία παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα και κυρίως στη Μέση Ανατολή, ειδικά μετά τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για τα οποία οι ΗΠΑ επιρρίπτουν ευθύνη στο Ιράν. Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε στην έναρξη της Συνόδου ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό ενδεχόμενο να υπάρξει πολεμική σύρραξη στον Κόλπο, τις συνέπειες της οποίας ο κόσμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.
Ταυτόχρονα, η Σύνοδος πραγματοποιείται λίγες μέρες μόνο μετά που εκατομμύρια νέων και ακτιβιστών πραγματοποίησαν εκδηλώσεις σε χιλιάδες πόλεις του κόσμου, ζητώντας την ανάληψη περισσότερων δράσεων από τη διεθνή κοινότητα σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, ζήτημα το οποίο αποτελεί και κεντρικό θέμα στην ατζέντα της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ήδη δηλώσει στην έναρξη της Συνόδου ότι οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν ένα από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, τονίζοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Γενική Συνέλευση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. 
Στα πλαίσια της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν 534 εκδηλώσεις με διαφορετικές θεματικές, περιλαμβανομένων συζητήσεων για το κλίμα και το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαχείριση πληροφοριών και την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία, τη συμμετοχή και τον ρόλο των γυναικών και τη νεολαία. 
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί το παγκόσμιο και οικουμενικό εκείνο βήμα στη βάση του οποίου μπορούμε να χτίσουμε τις απαραίτητες συνέργειες για το κοινό συμφέρον όλων των ανθρώπων του πλανήτη μας. Παρά τις εγγενείς δυσκολίες για την ανάπτυξη του ΟΗΕ σε ένα διεθνή οργανισμό που να καθορίζει και να εφαρμόζει παγκόσμιες πολιτικές, ο Οργανισμός παραμένει αυτό το μοναδικό βήμα που με τα μέσα που διαθέτει μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για ένα καλύτερο αύριο. Οι ηγέτες των κρατών θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ζούμε στον ίδιο πλανήτη και αντιμετωπίζουμε όλοι τους ίδιους κινδύνους και να ενεργήσουν ούτως ώστε η παρακαταθήκη του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ όπως εμείς οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε τις ερχόμενες γενεές, να διακηρύξουμε την πίστη μας στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη και ανάπτυξη, επιτέλους να πραγματοποιηθεί. 

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.