Τους τελευταίους επτά μήνες οι αρμόδιοι συσκέπτονται για μετακίνηση του εργοστασίου κατασκευής σκοπευτικών και κυνηγετικών φυσιγγίων και της αποθήκης πυρίτιδας που βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου σε άλλη περιοχή, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, ενώ δεν είναι ούτε σε θέση να δώσουν χρονοδιαγράμματα για το πότε θα προωθηθούν οι μετακινήσεις. Αποτέλεσμα οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι έχοντας στο πλευρό τους τον Δήμο Αραδίππου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς.

Για το θέμα ενημερώθηκε χθες η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και όπως διαφάνηκε οι αρμόδιοι αποφάσισαν: Πρώτο, να εγκριθεί η παραχώρηση δύο τεμαχίων (ενός τ/κ) στη βιομηχανική περιοχή Κόσιης στο οποίο θα ανεγερθεί η αποθήκη το κόστος της οποίας θα καλυφθεί από το κράτος ώστε να μεταφερθεί η πυρίτιδα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας Προκόπης Γαβριηλίδης Λτδ, με κάλυψη του κόστους μεταφοράς της από το κράτος. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουλή: Εξελίξεις στο θέμα υποστατικού με πυρίτιδα στην Αραδίππου

Δεύτερο, η μετακίνηση του εργοστασίου από την υφιστάμενη τοποθεσία στη Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου (περιοχή Κρασά) χαρακτηρισμένη ως Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου, με ποσότητα αποθηκευμένης πυρίτιδας στις εγκαταστάσεις μέχρι 5 τόνους, ώστε να μειωθεί η κλίμακα των επιπτώσεων σε περιοχή ατυχήματος.

Ενημερώνοντας τη Βουλή, ο Έπαρχος Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων, ανέφερε ότι προχώρησαν οι αιτήσεις για εκμίσθωση του τεμαχίου που κρίθηκε ως καταλληλότερο, καθώς και γειτονικό τ/κ τεμάχιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος της υποχρεωτικής ζώνης ασφαλείας της αποθήκης. Επιπλέον, υποβλήθηκε αίτηση εκμίσθωσης δύο τεμαχίων στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου, χαμηλού βαθμού οχληρίας (Κατηγορίας Β), ενώ το εργοστάσιο κατασκευής φυσιγγίων πρόκειται για ανάπτυξη ψηλού βαθμού οχληρίας (Κατηγορίας Α). Εξήγησε ότι θα γίνει δημόσια διαβούλευση για το θέμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αραδίππου: Διαμαρτυρία για υποστατικό που αποθηκεύει πυρίτιδα

Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε σε προσωρινή μεταφορά ποσότητας πυρίτιδας από την αποθήκη του εργοστασίου της σε δύο άλλες ενδεδειγμένες αποθήκες, ώστε η ποσότητα που θα διατηρεί εντός του εργοστασίου της, να μην υπερβαίνει τους οκτώ τόνους, παρά το γεγονός ότι η μονάδα είναι αδειοδοτημένη για την αποθήκευση 30 τόνους πυρίτιδας. 

Σύμφωνα με τον Έπαρχο Λάρνακας, σήμερα στο εργοστάσιο υπάρχει αποθηκευμένη πυρίτιδα βάρους 5.840 κιλών, η οποία χρησιμοποιείται για την κάλυψη της παραγωγής του εργοστασίου. Σημειώνεται ότι η ζώνη του εργοστασίου στην Αραδίππου δεν θα αποχαρακτηριστεί από Seveso, λόγω της ισχύος των όρων της άδειας της εταιρείας για αποθήκευση μέχρι 30 τόνους. 

Ο Έπαρχος Λάρνακας χωρίς να προσδιορίσει σαφή χρονοδιαγράμματα ανέφερε ότι «σύντομα θα είναι παρελθόν οι μονάδες από το σημείο που βρίσκονται σήμερα». Εξήγησε ότι σήμερα το εργοστάσιο απέχει 20 μέτρα από κατοικίες, ενώ με τη μετακίνησή του στην περιοχή Κρασά η οικιστική περιοχή απέχει 1.600 μέτρα. 

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μεταλλείων ανέφερε ότι το εργοστάσιο είναι αδειοδοτημένο για να αποθηκεύει ποσότητα πυρίτιδας μέχρι 30 τόνους από το 1979. 

Από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρεται ότι εξετάζεται το αίτημα για εκμίσθωση δύο τεμαχίων γης για κατασκευή νέου εργοστασίου στην πρώην Ελευθέρα Ζώνη Εμπορίου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι κυβερνώντες βρήκαν λύση για το εργοστάσιο πυρίτιδας

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας των επηρεαζόμενων κατοίκων, Πανίκος Αβραάμ, είπε ότι το Σάββατο 2 Νοεμβρίου «θα κατέβουμε στους δρόμους και επειδή σε περίπτωση που γίνει έκρηξη θα επηρεαστούν και οι κάτοικοι της Λάρνακας, τους καλούμε να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία». Ανέφερε ότι «σε περίπτωση έκρηξης, με βάση την απάντηση που πήραμε από αρμοδίους θα πεθάνουμε όσοι είμαστε πλησίον του εργοστασίου». Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ανέφερε σχετικά ότι σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο σενάριο, το 50% του πληθυσμού που γειτνιάζει με το εργοστάσιο πιθανό να πεθάνει. 

Δήμαρχος Αραδίππου: Στο ίδιο έργο θεατές 

Ο δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως το υποστατικό με την πυρίτιδα είναι χωροθετημένο στην περιοχή εντός των δημοτικών ορίων Αραδίππου σε ζώνη Β’, ενώ αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε ζώνη Α’. Αναφερόμενος στις εξελίξεις επί του θέματος, είπε πως παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές. Ανέφερε πως ο σχεδιασμός είναι να χωροθετηθεί στην περιοχή Κρασά παρά τον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού και πρόσθεσε πως δεν έχει δοθεί και δεν πρόκειται να δοθεί άδεια από τον Δήμο Αραδίππου για τη χωροθέτηση στην περιοχή αυτή, καθώς και αυτή είναι περιοχή κατηγορίας Β’. Συνεχίζοντας είπε ότι οι κάτοικοι άρχισαν να αντιδρούν και ότι επιβάλλεται να γίνουν ορθοί σχεδιασμοί. Πρόσθεσε πως μπορεί να μεταφερθεί στην Κόσιη, που υπάρχει περιοχή Α’, το εργοστάσιο μαζί με την αποθήκη.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι πολίτες κίνησαν αγωγή στο κράτος και κέρδισαν τη δίκη στην περίπτωση της χωροθέτησης εγκατάστασης υποστήριξης υδρογονανθράκων στη βιομηχανική περιοχή κατηγορίας Β’, ενώ η ανάπτυξη ήταν υψηλής οχληρίας κατηγορίας Α’.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας υπέδειξε ότι η προσφυγή πέτυχε από τη στιγμή που το Τμήμα Περιβάλλοντος δεν αιτιολόγησε επαρκώς την απόφασή του, αφού δεν ζήτησε τη διενέργεια πλήρους περιβαλλοντικής μελέτης. Σημειώνεται ωστόσο ότι μπορεί η εγκατάσταση βαριάς οχληρίας σε ζώνη χαμηλού βαθμού οχληρίας να μη συνιστά ακυρωτικό λόγο, ωστόσο περιλαμβάνεται στην έκθεση γεγονότων της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, ημερομηνίας 28/1/2019.

Από το 1979 το εργοστάσιο στην περιοχή

Εκ μέρους της εταιρείας Προκόπης Γαβριηλίδης μίλησε ο δικηγόρος Βίκτωρ Ακάμας, ο οποίος ανέφερε ότι το κλίμα συνεργασίας με τον Δήμο Αραδίππου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως θετικό. Πρόσθεσε ότι πολλοί δημότες έχουν την εντύπωση ότι το εργοστάσιο ταυτίζεται με την έκρηξη στο Μαρί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προς την εξεύρεση τελικής και μόνιμης λύσης και πρόσθεσε ότι το εργοστάσιο βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή από το 1979 και πληροί όλες τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.