Ένα από τα ισχυρότερα συνταξιοδοτικά συστήματα παγκοσμίως, αυτό της Ολλανδίας, κλονίζεται εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων δανεισμού στην Ευρώπη.
 
Τα δύο μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως, ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα το ενδεχόμενο περικοπών στις γενναιόδωρες συντάξεις των Ολλανδών από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι οι περικοπές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Πολλοί Ολλανδοί συνταξιούχοι απολαύουν αυτή τη στιγμή συντάξεων –αθροιστικά από ιδιωτικό και κρατικό φορέα– ισοδύναμων με τις αποδοχές που είχαν όσο εργάζονταν. Ακόμη και με τις περικοπές ύψους 8%, που αναμένεται να επιβληθούν από το 2020, οι συντάξεις τους θα παραμείνουν υψηλές σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. 
 
Ωστόσο, η ανάγκη της Ολλανδίας να καταφύγει σε περικοπές κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για συνταξιοδοτικά συστήματα αντίστοιχης λειτουργίας, όπως για παράδειγμα αυτά των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τον προηγούμενο μήνα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε τονίσει ότι η Κεντρική Τράπεζα «ανησυχεί πολύ» για τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά, ο Ντράγκι διατήρησε τη θέση του ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν χαμηλά, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία παραδοσιακά επενδύουν σε κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.
 
Εξαιτίας όμως των αρνητικών επιτοκίων που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη, τα ολλανδικά ταμεία δυσκολεύονται πλέον να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους, με τις οποίες και καλύπτουν μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους. Βάσει του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις στην Ολλανδία προκύπτει ότι για κάθε 1% μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ο λόγος ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία και στις υποχρεώσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων μειώνεται κατά περίπου 12%. Για τον υπολογισμό των συντάξεων λαμβάνονται υπόψη το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων καθώς και το ύψος της σύνταξης που ιδανικά θα τους αντιστοιχούσε. 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος