To πρωτότυπο οικογενειακό δράμα του Ιτάι Σέγκαλ «Αυτόν που αγαπά η ψυχή μου» παρουσιάζει στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, το Εθνικό Θέατρο του Ισραήλ «Χαμπίμα», την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Πρωταγωνιστεί ο Αμίτ Ραχάβ, που έγινε γνωστός από τη μίνι σειρά του Netflix «Unorthodox».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Χαμπίμα, Μοσέ Κέπτεν, σκηνοθετεί το τελευταίο έργο που ανατέθηκε στον Σέγκαλ και βασίζεται στη φονική τρομοκρατική ενέργεια αγνώστουσε γκέι μπαρ τον Αύγουστο του 2009 στο Τελ Αβίβ. Το έργο εξερευνά σχετικά και ευαίσθητα ζητήματα όπως η θεραπεία μετατροπής, η ομοφοβία και τα εγκλήματα μίσους.

Ο Αμίτ Ραχάβ υποδύεται τον Γιονατάν, τον ομοφυλόφιλο γιο μιας υπερορθόδοξης οικογένειας, που μοιάζει αγαπημένη. Μιας οικογένειας, όμως, με μυστικά και πληγές από το παρελθόν, αγωνίες και καταστροφικές προκαταλήψεις.  Ο Γιονατάν, μετά την άγρια επίθεση βρίσκεται αναίσθητος στο νοσοκομείο και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει στη μητέρα του τι έκανε ο μονάκριβος γιος της σ’ ένα γκέι μπαρ. 

Η υπόθεση 

Αργά ένα βράδυ, η Ντβόρι Μπάουμ καλείται σε νοσοκομείο στο κεντρικό Ισραήλ. Εκεί βρίσκεται ο γιος της, βαριά τραυματισμένος από τους άγριους πυροβολισμούς στο Bar Noar. Ένας μασκοφόρος ένας μασκοφόρος είχε εισβάλει στο στέκι αυτό της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πυροβολώντας αδιακρίτως, αφήνοντας πίσω του νεκρούς τον 26χρονο Νιρ Κατζ και τη 17χρονη Λιζ Τρομπίσι και τραυματίζοντας περισσότερα από 12 άτομα ακόμη.

Ο Γιονατάν είναι αναίσθητος και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει στην Ντβόρι τι συνέβη και τι έκανε ο μονάκριβος γιος της σ’ ένα μπαρ για γκέι και λεσβίες. Έτσι ξεκινά το οδυνηρό οικογενειακό δράμα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ένα θρησκευόμενο 17χρονο αγόρι, που αναγκάζεται απροσδόκητα να αποκαλύψει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό στην υπερορθόδοξη οικογένειά του λίγες ώρες αφότου σώθηκε από θαύμα η ζωή του. Σύντομα θα αναγκαστεί να υποβληθεί σε θεραπεία μετατροπής.

Η παράσταση παρουσιάζεται στα εβραϊκά με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. 

Η ανάπτυξη του έργου έγινε με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας «Τhe Future of Theater» που προωθεί η δημοτική αρχή του Τελ Αβίβ- Γιάφα για την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων έργων για τα θέατρα της πόλης. 

* Ο τίτλος αναφέρεται στον γνωστό στίχο από το σολομώντειο «Άσμα ασμάτων»: «Στο κρεβάτι μου τις νύχτες, ζήτησα αυτόν που αγαπάει η ψυχή μου· τον ζήτησα και δεν τον βρήκα».

Παράσταση

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, 8.30μ.μ. SoldOutTickets

Συντελεστές 

  • Σκηνοθεσία: Μοσέ Κέπτεν
  • Δραματουργία: Μοσέ Κέπτεν, Σαχάρ Πίνκας
  • Μουσική: Λίορ Ρόνεν
  • Σκηνογραφία: Εράν Ατζμόν
  • Φωτισμός: Άβι Γιόνα Μπουένο (Bambi)
  • Ενδυματολογία: Ορέν Νταρ
  • Παίζουν: Αμίτ Ραχάβ (Γιονατάν), Όρλι Ζίλμπερζατς (Ντβόρι), Γιγκάλ Σαντέ (Ααρόν), Νάγια Μπιενστόκ (Ταμάρ), Ούρι Χόχμαν (ραββίνος), Άμος Μπουαρόν (αστυνομικός), Γιαντίν Γκέλμαν, Αμίτ Ζιτούν, Ναντάβ Σάμα, Γιογκέβ Ατίας.