Δύο προτάσεις νόμου που αφορούν την μην επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή και την επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ψήφισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρία της την Πέμπτη.

Η πρόταση νόμου για τη μην επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή, η οποία τροποποιεί τον περί φόρου προστιθέμενης αξίας νόμο, κατατέθηκε από τον Στέφανο Στεφάνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ. Υπέρ ψήφισαν 31 βουλευτές και κατά 15.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πλάνο της ΕΕ για εξοικονόμηση ενέργειας φέτος τον χειμώνα

Σκοπός της άλλης πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε από τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύση Παντελίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και στην οποία προστέθηκε εισηγητής η ΔΗΠΑ, είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε η αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, να υπόκειται προσωρινά, μέχρι το τέλος του έτους 2022, στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. 

Υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές και κατά 15.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο τερματισμός του ΦΠΑ στον φόρο κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή είναι ένας προσωρινό μέτρο μέχρι το τέλος του χρόνου και το δημοσιονομικό κόστος είναι 35-40 εκατομμύρια και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν ήθελε να μπει στην λογική των αποσπασματικών μέτρων αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από την Κυβέρνηση.

Ανέφερε επίσης ότι ειδικά για τα καύσιμα είναι ένα κρίσιμο θέμα για όλες τις χώρες και ειδικά για την Κύπρο τα κυπριακά με βάση τους δείκτες της ΕΕ έχουν πιο ψηλό μέσο όρο για δαπάνες για καύσιμο από ότι στην Ευρώπη για πολλούς λόγους όπως η μη ύπαρξη δημόσιων συγκοινωνιών.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι λόγω των αυξημένων τιμών το κράτος έχει αυξημένα έσοδα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση βλέποντας τα αυξημένα έσοδα έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της προς τα πάνω κατά 1 δισ. ευρώ».

«Επομένως υπάρχουν οι δυνατότητες να κάνουμε αυτό το προσωρινό μέτρο», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ προτιμά τα στοχευμένα μέτρα αλλά «είναι τέτοια η κατάσταση στην κοινωνία που δεν μπορούμε να πάμε στα στοχευμένα μέτρα».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου αναφέρθηκε σε κρίση ακρίβειας και αύξησης του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξαλείψουμε τον πληθωρισμό και την ακρίβεια με μια μονοκονδυλιά».

Ανέφερε ότι η κάθε χώρα προσπαθεί να προωθεί ανακουφιστικά μέτρα «για να μειώνει την δυσμενή επίπτωση στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που πραγματικά επηρεάζονται στον μέγιστο βαθμό» και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση προώθησε δύο δέσμες μέτρων με την πρώτη να είναι ύψους 193 εκ. ευρώ σε σχέση με οριζόντια μέτρα (μείωση ΦΠΑ για τους ευάλωτους στο 5% και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη και πετρέλαιο), ενώ προχώρησε στην στόχευση για να στηρίξει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η κ. Ορφανίδου είπε ότι λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες ότι δεν είναι ανεξάντλητα τα δημόσια οικονομικά και «πρέπει να είμαστε συνετοί» γιατί δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο δεύτερος πυλώνας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά το ΦΠΑ.

Ανέφερε ότι οι συμπολίτες μας περνούν πολύ δύσκολα και τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να τα χειριζόμαστε συνετά και πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει τις προτάσεις που «δεν συμβάλουν στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και δεν οδηγούν εκεί που θα θέλαμε να οδηγήσουν».

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστίνα Ερωτοκρίτου είπε ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει και τις δύο προτάσεις και πρόσθεσε ότι η πρόταση ΔΗΚΟ – ΔΗΠΑ είναι μια πρόταση κοστολογημένη, εφικτή και μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους.

Η κ. Ερωτοκρίτου διερωτήθηκε αν η Κυβέρνηση ιεραρχεί την δυσκολία και την δυσπραγία του κυπριακού λαού στην σωστή της θέση και πρόσθεσε ότι όταν «η Κυβέρνηση ιεραρχεί την αγορά πολυτελών κτιρίων» για να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες στα 21 και 22 εκ. ευρώ «κατά την άποψη μας τα 44 εκ. που κοστολογούμε την πρόταση μας για να βοηθήσουμε τον κόσμο είναι απολύτως εφικτά και στα πλαίσια που μπορεί το κράτος να αντέξει».

Ανέφερε επίσης ότι άλλες προτάσεις του ΔΗΚΟ και άλλων κομμάτων για μείωση του ΦΠΑ στο 9%, από 19%, μόλις συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην Επιτροπή Οικονομικών «είχαμε κατακεραυνωθεί από το ΥΠΟΙΚ και είμαστε σχεδόν ανεύθυνοι» και πρόσθεσε ότι μέσα σε 48 ώρες ήρθε η σύμφωνη γνώμη από την Επιτροπή ΦΠΑ στις Βρυξέλλες».

Είπε ακόμη ότι αν η Κυβέρνηση δεν ιεραρχεί την υποβοήθηση του κόσμου να αντέξει το αυξημένο κόστος της ενέργειας ως προτεραιότητα της τότε ο τρόπος δεν θα βρεθεί.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαραλάμπος Θεοπέμπτου είπε ότι φθάσαμε στο σημείο να πληρώνουμε 100 και 200 εκ. ευρώ ρίπους της ΑΗΚ και «δεν έκαναν τίποτε τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε ότι δεν έκαναν γιατί εισπράττουν.

Ανέφερε ότι απέτυχαν οι ΑΠΕ τον στόχο τους στις Μεταφορές και «του χρόνου υποσχεθήκαμε ότι θα φέρουν επιπλέον φορολογία στα καύσιμα» και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει πρόβλημα και δεν γίνεται να προσποιούμαστε ότι όλα πάνε καλά».

Ανέφερε επίσης ότι θα επιβληθεί ακόμη 22% αύξηση στον ηλεκτρισμό σε λίγες ημέρες και πρόσθεσε πως καύσιμα και ηλεκτρισμός είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που όλοι έπρεπε να αναζητήσουμε λύση και πρόσθεσε πως το Κίνημα θα υποστηρίξει και τις δύο προτάσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε απευθυνόμενος στον ΔΗΣΥ ότι «δεν γίνεται όλες οι δικές μας προτάσεις να είναι λαϊκίστικές και οι προτάσεις από το Υπουργείο να είναι σωστές» και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια καλπάζει και «οφείλουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα».

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι μόνιμα αρνητική η απάντηση από το ΥΠΟΙΚ και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ψηφιστούν και άλλες προτάσεις πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι καμία Κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θέλει να είναι αυξημένες οι τιμές της ενέργειας και έφερε ως παράδειγμα τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ να μειώσει τις τιμές ενέργειας.

Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι υπέρ της μείωσης των φορολογιών και προχώρησε σε μειώσεις αλλά με ένα βιώσιμο, όπως είπε, σωστό τρόπο και πρόσθεσε πως υπήρξαν και μόνιμες μειώσεις φορολογιών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο κ. Κουλλά είπε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να ανακουφίσουμε εκείνους που πρέπει από τις συνέπειες της ακρίβειας και πρόσθεσε ότι «όλοι πλήττονται από την ακρίβεια αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη».

«Επειδή ο στόχος είναι να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και όχι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας πρέπει να διοχετεύσουμε τους πόρους μας με πολύ μεγάλη προσοχή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι περισσότερος υπέρμαχος υπέρ των μόνιμων μέτρων, όπως είναι η χορηγία που δίδεται στα ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 4.250 ευρώ για φωτοβολταϊκά για να απαλλαγούν από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. 

ΚΥΠΕ