Μικρή αύξηση και συγκεκριμένα της τάξης του μόλις 2% σημειώθηκε την ακαδημαϊκή χρονιά 2020 – 2021, σε σύγκριση με το 2019 – 2020, όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των φοιτητών που σπούδαζαν στα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη χαρτογράφηση του εκπαιδευτικού πεδίου της Ανώτερης Εκπαίδευσης για το έτος 2020 – 2021 από τη Διεύθυνση Ανώτερης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των φοιτητών ανήλθε στις 54.235, εκ των οποίων οι 42.519 (το 78%) φοιτούσαν σε Πανεπιστήμια και οι υπόλοιποι 11.716 (22%) σε Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Σε σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία των φοιτητών, τα ηνία στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση συνέχισαν να κρατούν οι γυναίκες καθώς το 54% του φοιτητικού πληθυσμού ήταν φοιτήτριες και το 46% άνδρες. Επίσης, οι χώρες από τις οποίες προέρχονταν οι φοιτητές/φοιτήτριες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: 

>> Την Κύπρο

>> Τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

>> Τις Τρίτες Χώρες

Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το 44% των φοιτητών ήταν Κύπριοι πολίτες, το 40% ήταν πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο 16% ήταν πολίτες Τρίτων Χωρών. Κατά το έτος το οποίο χαρτογραφήθηκε, στην Κύπρο λειτούργησαν συνολικά εννέα Πανεπιστήμια (τρία δημόσια και έξι ιδιωτικά) και 50 Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (πέντε δημόσιες και 45 ιδιωτικές). 

Η πλειονότητα του φοιτητικού πληθυσμού φοιτούσε σε ιδιωτικά ιδρύματα και σε επίπεδο σπουδών για πτυχίο (49%), ενώ το 41% φοιτούσε σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πέραν όμως από τους πιο πάνω αριθμούς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι κλάδοι σπουδών των φοιτητών. Όπως προκύπτει με βάση τα στοιχεία της ακαδημαϊκής χρονιάς 2020 – 2021, η πλειονότητα που φοιτούσε σε Πανεπιστήμια ήταν σε προγράμματα σπουδών που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Νομικής (28%), Εκπαίδευσης (24%) και Επιστημών Υγείας (15%). Στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η πλειονότητα των φοιτητών/φοιτητριών φοιτούσε σε προγράμματα σπουδών που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Νομικής (64%), Παροχής Υπηρεσιών (19%) και Μηχανικής και Κατασκευών (6%).  

Σε σχέση με το είδος φοίτησης η πλειονότητα των φοιτητών/φοιτητριών στα Πανεπιστήμια φοιτούσε με καθεστώς πλήρους φοίτησης (76%). Στα δημόσια Πανεπιστήμια το ποσοστό πλήρους φοίτησης ανερχόταν στο 67% του φοιτητικού πληθυσμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ανερχόταν στο 80%. 

Αναφορικά με τη μεθοδολογία διδασκαλίας η πλειονότητα των φοιτητών/φοιτητριών στα δημόσια Πανεπιστήμια (76%) φοιτούσε σε προγράμματα σπουδών με διά ζώσης διδασκαλία, ενώ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια η πλειονότητα και συγκεκριμένα το 52% φοιτούσε σε προγράμματα σπουδών με εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, οι φοιτητές/φοιτήτριες με αναπηρίες στα Πανεπιστήμια της Κύπρου ανέρχονταν στους 776 (ποσοστό της τάξης του 2%). Σε σχέση με δημογραφικές μεταβλητές, ποσοστό 53% ήταν άνδρες και 47% γυναίκες. Σε σχέση με την κατηγορία χώρας προέλευσης η μεγάλη πλειονότητα (68%) των φοιτητών και φοιτητριών με αναπηρίες προερχόταν από την Κύπρο και ένα μεγάλο ποσοστό από χώρες της ΕΕ (30%). 

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα του φοιτητικού πληθυσμού με αναπηρίες φοιτούσε σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια (63%), με καθεστώς πλήρους φοίτησης και σε προγράμματα σπουδών που υιοθετούν διά ζώσης διδασκαλία (88%). Σε σχέση με το επιστημονικό πεδίο σπουδών τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών με αναπηρίες συγκεντρώνονται στα επιστημονικά πεδία σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Νομικής (23%) και Επιστημών Υγείας (21%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν στα επιστημονικά πεδία σπουδών των Φυσικών Επιστημών, Μαθηματικών και Στατιστικής (5%) και Παροχής Υπηρεσιών (3%).

Όσον αφορά στον αριθμό των νεοεισερχόμενων φοιτητών στην Ανώτερη  Εκπαίδευση, συλλέχθηκαν δεδομένα τα οποία αφορούν μόνο τα Πανεπιστήμια. Από αυτά προέκυψε ότι συνολικά, 22.369 φοιτητές/φοιτήτριες (53%) ξεκίνησαν τις σπουδές τους το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.