Με μπηχτές αλλά και σοβαρές πληροφορίες για το παρασκήνιο των τελευταίων δέκα μηνών γύρω από το ΓεΣΥ, έθεσε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Θωμάς Αντωνίου.

«Δεν φανταζόμουν μετά από όλα αυτά, ότι θα έβλεπα να στοχοποιείται και η οικογένεια μου και να γίνεται συστηματική προσπάθεια να λοιδορηθεί το όνομα μου, από όλους αυτούς που απεργάστηκαν όλα τα μέσα για να εμποδίσουν αρχικά, να διαβρώσουν και να αποσταθεροποιήσουν στη συνέχεια το Σύστημα Υγείας της χώρας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον Νίκο Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, το ζήτημα δεν είναι νομικό αλλά εξόχως πολιτικό. Και για αυτό το λόγο θεωρώ πως το να θέσω την παραίτησή μου στη διάθεσή σας, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι δέον γενέσθαι, αποτελεί τη μόνη υπεύθυνη στάση που μου επιβάλλει η αίσθηση μου περί αξιοπρέπειας αλλά και πολιτικής τάξης». 

«Από την ημέρα του διορισμού μου ως προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας έχω ταχθεί να υπηρετήσω την ιδέα του ΓεΣΥ με όλες μου τις δυνάμεις. Το γεγονός αυτό από μόνο του με κατέστησε πολλές φορές στόχο επιθέσεων από διάφορους εξωθεσμικούς κύκλους. Οι ανοίκειες αυτές επιθέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εκπορεύονται δυστυχώς και από θεσμικούς φορείς και κύκλους που αντιπαρατάχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, έχουν ξεπεράσει το όριο που οι στοιχειώδεις κανόνες κοσμιότητας, ευθυκρισίας και αξιοπρέπειας επιβάλλουν, αφού επεκτάθηκαν πλέον και σε μέλη της οικογένειάς μου», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές, «από μόνες τους και το γεγονός ότι καταλήγουν σε σημαντικό προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό κόστος δεν με πτοούν. Επειδή όμως ενέχουν μια σαφή πολιτική διάσταση, εφόσον θεωρώ πως απώτερος τους στόχος είναι το ίδιο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας και επειδή πρόθεσή μου είναι να υποβοηθήσω και να διευκολύνω τις προσπάθειές σας για την πολιτική διαχείριση της κατάστασης για την υπεράσπιση του ΓεΣΥ, με την παρούσα επιστολή, επιθυμώ να θέσω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ήταν όλοι ενήμεροι τον Νοέμβριο του 2021

Αναφερόμενος στις καταγγελίες για πιθανό ασυμβίβαστο και τις έρευνες που έχουν ανακοινωθεί σε βάρος του, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως όταν προέκυψε αντίστοιχο θέμα το οποίο αφορούσε εκπρόσωπο του ΚΕΒΕ με την καταγγελία να είναι γνωστή στον υπουργό Υγείας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, δεν υπήρξε παρόμοια αντίδραση. 

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει:  

«Είναι κοινός τόπος ανάμεσα στους νομικούς πως το θέμα ασυμβίβαστου στον νόμο του ΓεΣΥ δεν επεκτείνεται σε συζύγους και άλλα συγγενικά πρόσωπα. Αυτή ήταν η αντίληψη στον πρώτο μου διορισμό και αυτή ήταν η αντίληψη και στον επαναδιορισμό μου από εσάς. Αυτή η αντίληψη επιβεβαιώθηκε και τον περασμένο Νοέμβριο όταν κατόπιν σχετικής καταγγελίας που έγινε προς τον Υπουργό Υγείας, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Γενικό Ελεγκτή και τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, και αφορούσε τον αγαπητό και εξαίρετο συνάδελφο στο δ.σ. του ΟΑΥ, Μάριο Τσιακκή, Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ, το νομικό τμήμα του ΟΑΥ έστειλε σχετική γνωμάτευση στον υπουργό Υγείας κατόπιν σχετικού αιτήματός του. Είναι πιστεύω σωστό και χρήσιμο να σας ενημερώσω και να υπογραμμίσω πως ούτε το υπουργείο Υγείας ούτε το ΚΕΒΕ φάνηκε να διαφωνούν ή να έχουν οποιεσδήποτε ενστάσεις και ερωτήματα σε σχέση με το περιεχόμενο της γνωμάτευσης, αφού καμιά άλλη επικοινωνία δεν είχαν έκτοτε με τον ΟΑΥ σε σχέση με το εν λόγω θέμα. Και ενώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η επιστολή του ΟΑΥ έφτασε στα χέρια του Γενικού Ελεγκτή, είναι βέβαιο πως κανένα αίτημα για τοποθέτηση ή έρευνα ή άλλη αντίδραση δεν ήρθε στον ΟΑΥ από την υπηρεσία του σε σχέση με τη συγκεκριμένη καταγγελία. Ούτε στους ετήσιους ελέγχους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εντοπίστηκε οποιοδήποτε θέμα ασυμβίβαστου. Έχω επίσης παρακολουθήσει προσεκτικά την απουσία αντίδρασης του Γενικού Ελεγκτή στην περίπτωση καταγγελιών για άλλους διορισμούς, όπως και τον υπερβάλλοντα ζήλο και τις κατεπείγον άμεσες ενέργειες που ακολούθησε για τη διερεύνηση πιθανού δικού μου ασυμβίβαστου». 

Θα περιμένει τα πορίσματα, λέει ο Πρόεδρος

Σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφέρει πως «πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μας ικανοποιεί, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σταθερότητα στο δ.σ. του ΟΑΥ, κάτι που συνέβαλε στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν κατά τα πρώτα στάδια της υλοποίησης μιας ιστορικής μεταρρύθμισης, αλλά και για να προωθηθούν αναβαθμίσεις στο ΓεΣΥ. Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω επιστολών που έχουν σταλεί πριν από λίγο, ζητά όπως λάβει τις επί του θέματος γνωματεύσεις και απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ασυμβίβαστου ως οι αρμόδιες Αρχές, προτού λάβει τις όποιες αποφάσεις του».    

Αναφερόμενος στη δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Θωμάς Αντωνίου, αρκέστηκε να αναφέρει ότι τις τελικές του αποφάσεις θα τις ανακοινώσει σύντομα. 

Οργανωμένες παρασκηνιακές ενέργειες 

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Θωμάς Αντωνίου αναφέρει απευθυνόμενος στον Πρόεδρο: Υπάρχουν όμως και άλλες οργανωμένες παρασκηνιακές και απροκάλυπτες ενέργειες από πολέμιους του ΓεΣΥ που πλέον, εντελώς ανέντιμα, δεν στοχεύουν μόνον εμένα αλλά και την οικογένειά μου. Θα επαρκούσε ίσως να αναφέρω πως συκοφαντώντας παρουσιάζουν τα €26.590 που κατατέθηκαν από το ΓεΣΥ στον λογαριασμό της συζύγου μου για το έτος 2021, ως €250.000, παραγράφοντας από την άλλη τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενδεχόμενων αμοιβών που αρνήθηκα ή και δεν διεκδίκησα τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια».  

 

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Πήραν όλοι επιστολές

Ο Θωμάς Αντωνίου είχε αποστείλει την επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα της Τρίτης. Χθες λίγο πριν το μεσημέρι, υπήρξε αντίδραση από το Προεδρικό. Την ίδια ώρα τα μέλη του δ.σ. του ΟΑΥ παραλάμβαναν επιστολές από την Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο, καλούμενα να συμπληρώσουν συγκεκριμένα έντυπα και ερωτηματολόγια. Την ίδια επιστολή παρέλαβε και ο πρόεδρος του δ.σ. ο οποίος είχε συμπληρώσει τη σχετική αναφορά και κατά τον διορισμό του. 

Οι εξελίξεις γύρω από το ΓεΣΥ μάλλον θα συνεχίσουν να τρέχουν και το επόμενο διάστημα, καθώς απομένουν μερικοί μήνες μέχρι τις Προεδρικές εκλογές και κάποιοι βιάζονται να προλάβουν.