Ο Σίμος Ιωάννου είναι ο νικητής της αναπληρωματικής εκλογής που διεξήχθη σήμερα για την ανάδειξη νέου δημάρχου Αμμοχώστου μετά τον αδόκητο θάνατο του Αλέξη Γαλανού. Την υποψηφιότητά του στήριξαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών και η Δημοκρατική Παράταξη, ενώ κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Αξίζει να αναφερθεί ότι χαρακτηριστικό στοιχείο της σημερινής εκλογικής διαδικασίας ήταν η μεγάλη αποχή των Αμμοχωστιανών, καθώς προσήλθε στις κάλπες μόλις το 30,36% των ψηφοφόρων.
 
Ανακοινώνοντας τα τελικά αποτελέσματα, ο Έφορος Αναπληρωματικής Εκλογής, Γεώργιος Χρυσαφίνης ανέφερε ότι ο Σίμος Ιωάννου έλαβε ποσοστό 48,94% ή 4.697 ψήφους, ο Νίκος Κάρουλλας 26,23% ή 2.518 ψήφους, ο Ανδρέας Λόρδος 16,24% ή 1.559 ψήφους, ο Λίνος Παπαγιάννης 6,22% ή 597 ψήφους και ο Γεώργιος Σταυρή 2,37% ή 227 ψήφους.
 
Επί συνόλου 31.584 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 9.707 ψηφοφόροι ή ποσοστό 30,73%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν στις 9.598 (98,88%), τα άκυρα στα 59 (0,61%) και τα λευκά στα 50 (0,52%).  Η αποχή ανήλθε σε 21.877 ψηφοφόρους ή 69,27%. Με ειδική εξουσιοδότηση ψήφισαν 250 ψηφοφόροι.
 
Η ανακήρυξη του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.
 
Η πρώτη τοποθέτηση του δημάρχου

 
 
Σε δηλώσεις του μετά τα επίσημα αποτελέσματα, ο νέος δήμαρχος ανέφερε ότι είναι μεγάλο το καθήκον που αναλαμβάνει μετά τον αδόκητο χάμο του κ. Γαλανού. Ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες, όλα τα κόμματα που τον υποστήριξαν, τους ανθυποψήφιούς του.  Πρόσθεσε ότι «σίγουρα το ποσοστό προσέλευσης δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά υπάρχουν και κάποιες ιδιάζουσες συνθήκες, δηλαδή οι καλοκαιρινές διακοπές και η μεγάλη ζέστη. Ωστόσο ως Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο θα δούμε αυτό το θέμα και θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε οι Αμμοχωστιανοί να έρθουν πιο κοντά στην πόλη τους και στο Δημαρχείο».
 
Έστειλε ακόμη το μήνυμα ότι για να ανατρέψουμε τα σχέδια της Τουρκίας πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. «Θα συνεχίσουμε τον μεγάλο αγώνα του Αλέξη Γαλανού και θα δώσουμε και το δικό μας στίγμα» ανέφερε καταληκτικά.
 
Συγχαρητήρια δημάρχου από τον ΔΗΣΥ
 
«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρουμε τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. Θα έχει τη στήριξή μας στη συνέχιση του αγώνα και της διεκδίκησης της επιστροφής της Αμμοχώστου» αναφέρει σε ανακοινωσή του ο ΔΗΣΥ.
 
Συνεχίζει πως: «Αυτή την ώρα χρειάζεται όλοι μας να ενισχύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια για επανέναρξη του διαλόγου για συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για αποτροπή των απαράδεκτων επιδιώξεων της τουρκικής πλευράς για την πόλη της Αμμοχώστου».
 
Συγχαρητήρια από το ΔΗΚΟ
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα συγχαίρει τον νέο Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου.
 
«Η προεκλογική στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Ιωάννου, θα συνεχιστεί και μετεκλογικά.
Θα στηρίξουμε τον νέο Δήμαρχο Αμμοχώστου στο δύσκολο έργο που του έχουν αναθέσει οι δημότες Αμμοχώστου με τη ψήφο τους.
Στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η απελευθέρωση της Αμμοχώστου και ολόκληρης της κατεχόμενης Κύπρου, μέσα από μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού» αναφέρει το ΔΗΚΟ.
 

Μεγάλη η αποχή – Στο 30,36% των ψηφοφόρων η προσέλευση

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας ήταν η μεγάλη αποχή των Αμμοχωστιανών, καθώς προσήλθε στις κάλπες μόλις το 30,36% των ψηφοφόρων.

Όπως ανέφερε ο Έφορος Αναπληρωματικής Εκλογής, Γεώργιος Χρυσαφίνης, «η διαδικασία των εκλογών εξελίχθηκε ομαλά και μέχρι τις έξι το απόγευμα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το 30,36%, δηλαδή 9.587 άτομα. Συνολικά οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ανέρχονται στις 31.589».
 
Πρόσθεσε ότι μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 15,9% δηλαδή 5.023 άτομα και πως λειτούργησαν συνολικά 44 εκλογικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο.
 

Πηγή: philenews