Ένα ισχυρό πακέτο μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, που συνδυάζει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και τις αγορές τίτλων (QE), παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2016, ανακοινώνοντας ότι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης παραμένουν αμετάβλητα στα υφιστάμενα επίπεδα του 0,00% και 0,25%.

Το Δ.Σ. περιμένει πλέον ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να διαπιστώσει ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού συγκλίνουν σθεναρά σε ένα επίπεδο επαρκώς κοντά, αλλά κάτω, του 2%.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι μηνιαίες αγορές θα ξαναξεκινήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με μηνιαίο ρυθμό τα 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου.

“Το Δ.Σ. περιμένει να συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο ώστε να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων και να τερματιστεί λίγο πριν ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα.

Πηγή: Capital.gr