To Top
09:50 Παρασκευή
19 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Ρώσος Κροίσος που ξύπνησε... τον Σκορπιό
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑ Ο Ρώσος Κροίσος που ξύπνησε... τον Σκορπιό
Layout 1
  02 Ιουλίου 2017, 5:27 μμ  

Πώς η οικογένεια Ριμπολόβλεφ συνδέθηκε με τον παγκόσμιο θρύλο Αριστοτέλη Ωνάση- Προδημοσίευση από το βιβλίο του Αρνό Ραμσέ, που εξασφάλισε ο «Φ». 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω τώρα ανθρώπους με διάθεση να επενδύσουν και να δώσουν ζωή σ’ αυτή την ωραία κοιμωμένη» λέει για τον Σκορπιό ένας ντόπιος, μόλις γίνεται γνωστό ότι η οικογένεια Ριμπολόβλεφ έχει αγοράσει το μικρό νησί του Ιονίου το οποίο συνδέθηκε με έναν παγκόσμιο θρύλο: τον Αριστοτέλη Ωνάση. Αλλά ο Έλληνας Κροίσος, όπως και ο Ρώσος που τον διαδέχθηκε στον Σκορπιό, είχε συνδεθεί στενά και με το Μονακό, όπου εγκαταστάθηκε το 1952 και λίγο αργότερα αγόρασε την Εταιρεία Θαλάσσιων Λουτρών, τη ναυαρχίδα της οικονομίας του Πριγκιπάτου.

Σκορπιός, Μονακό, δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα, καθώς και ένα γιοτ που φέρει το όνομα της κόρης του… Οι συμπτώσεις ανάμεσα στον Ωνάση και τον Ριμπολόβλεφ είναι πολλές. Αλλά είναι τυχαίες ή ηθελημένες; Ο 50χρονος Ρώσος μεγιστάνας, που επιλέγει τη διακριτικότητα –σε πλήρη αντίθεση με τον Έλληνα, που λάτρευε την επίδειξη–, απορρίπτει κατηγορηματικά την υπόθεση: «Βεβαίως ο Σκορπιός είναι ένας τόπος φορτωμένος ιστορία… Αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να “εγγραφώ” στους διαδόχους ή τους απογόνους του Ωνάση. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι και στο Μονακό μένω σε ένα μέρος όπου αυτός σύχναζε άλλοτε». Παρά το ότι, λοιπόν, οι βίοι των δύο ανδρών δεν εμπλέκονται, υποφώσκουν κάποιες ομοιότητες, τρεφόμενες με θρύλους. 

Στίγμα της συγγραφής της αξιόλογης έκδοσης, με τίτλο: «Δημήτρη Ριμπολόβλεφ: ο Ρώσος “Ωνάσης” του Σκορπιού» αποτυπώνεται σε αποσπάσματα προδημοσίευσης που εξασφάλισε ο «Φ». Συγγραφέας του βιβλίου που κυκλοφορεί σύντομα είναι ο Arnaud Ramsay, παλιός αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος της France-Soir.

Ένα παραδεισένιο νησί 

«Εκεί, που όλα έχουν τάξη και ομορφιά / χλιδή, ηρεμία και ηδονή». Αυτοί οι στίχοι, από το ποίημα «Πρόσκληση σε ταξίδι» του Σαρλ Μποντλέρ, που περιλαμβάνονται στην περίφημη ποιητική του συλλογή Τα Άνθη του Κακού, ταιριάζουν μια χαρά με την περίσταση. Το επιβλητικό λευκό γιοτ με τις καθαρές γραμμές λικνίζεται στα διάφανα νερά του ιδιωτικού νησιού Σκορπιός – που ονομάστηκε έτσι επειδή, ιδωμένο από ψηλά, το σχήμα του θυμίζει σκορπιό. Ρίχνουμε άγκυρα. Μόλις περάσουμε την αποβάθρα, ακούμε το χαρούμενο τραγούδι των τζιτζικιών. Έρχεται μέσα από την πλούσια βλάστηση αυτού του πολύτιμου μικρού κομματιού γης που θαρρείς και ζει έξω από τον χρόνο, πνιγμένο σε λεμονιές και αιωνόβιες ελιές, τις οποίες διακόπτουν μονοπάτια περιστοιχισμένα από ευκαλύπτους και κυπαρίσσια. 

Ο Σκορπιός, αυτό το μικρό νησί της δυτικής Ελλάδας, μέσα στο γαλάζιο του Ιονίου, είναι το αγαπημένο καταφύγιο του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ. Εκεί, αυτός ο λάτρης του σέρφινγκ, του τζετ σκι και του wakeboard, τις περισσότερες φορές συνοδευόμενος από τη σύντροφό του, τους γονείς του και τις δύο του κόρες, αρέσκεται να τριγυρίζει και να «γεμίζει τις μπαταρίες του», αφήνοντας απ’ έξω κάθε έγνοια της καθημερινότητας. 

Από τα μέσα Απριλίου του 2013, ο Σκορπιός δεν ανήκει πλέον στην αμαζόνα Αθηνά Ωνάση-Ρουσέλ, 32 ετών σήμερα (2017), με πατέρα Γάλλο, η οποία μεγάλωσε στην Ελβετία μετά τον θάνατο της μητέρας της, που συνέβη όταν η Αθηνά ήταν 3 ετών. Η ίδια ποτέ δεν παθιάστηκε με αυτή τη βαριά «κληρονομιά» με τη δαπανηρή συντήρηση. Ως προς αυτό, η νεαρή γυναίκα διαφέρει από τον παππού της, τον Αριστοτέλη, ο οποίος αγόρασε το νησί το 1962 και παντρεύτηκε σε αυτό, έξι χρόνια αργότερα, την Τζάκι Κένεντι. 

Η Αθηνά, η οποία είχε εγκατασταθεί στη Βραζιλία από το 2005 ώς το 2016, όσο δηλαδή κράτησε ο γάμος της με τον πρωταθλητή ιππασίας Άλβαρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο (δύο χάλκινα μετάλλια στο ομαδικό υπερπήδησης εμποδίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 και του 2000), δεν μιλούσε Ελληνικά και είχε ήδη αποχωριστεί κάποια περιουσιακά στοιχεία που είχε στην Ελλάδα. Παρόλο που είχε βαπτιστεί στον Σκορπιό, δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως στο νησί εδώ και εννέα χρόνια. 

Η Εκατερίνα Ντιμιτρίεβνα Ριμπολόβλεβα, αμαζόνα και αυτή και ιδιοκτήτρια έξι αλόγων (Uropo, Cherubin van de Helle, Lucky the Man, Obelix du Thot, Celesto Z και Eole Perruques), είχε ήδη την ευκαιρία να διασταυρωθεί με την τελευταία εν ζωή απόγονο των Ωνάσηδων σε κάποιους αγώνες ιππασίας. Τότε η Ρωσίδα τής είπε εμπιστευτικά ότι, αν ποτέ αποφάσιζε να πουλήσει το νησί, αυτή θα ενδιαφερόταν. Έτσι και έγινε, με τη μεσολάβηση βέβαια μιας στρατιάς δικηγόρων. Όπως ανακοινώθηκε, «μια εταιρεία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα οριστικοποίησε την εξαγορά ενός ομίλου εταιρειών που ανήκαν μέχρι τώρα στην Αθηνά Ωνάση». Διευκρινιζόταν ότι επρόκειτο για μια «μακροπρόθεσμη χρηματοοικονομική επένδυση», που στόχευε στην ανάπτυξη των υποδομών του Σκορπιού «με τη βοήθεια τεχνολογιών που σέβονται το περιβάλλον». Μαζί με τον Σκορπιό, στην ιδιοκτησία της Εκατερίνα πέρασε και το γειτονικό νησί Σπάρτη. Το συνολικό ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Τελικά στον Σκορπιό, στις 30 Ιουνίου του 2015, ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, χαλαρός, συγκατατέθηκε να μου μιλήσει. Τρεις ώρες οι δυο μας, χωρίς διακοπή, σαρώνοντας κάθε πτυχή της ζωής του, τόσο που θα ξεχνούσε και το μάθημα των Αγγλικών που είχε προγραμματισμένο· o καθηγητής με τα ξανθά μαλλιά δεν θα τολμούσε να μας διακόψει και θα έμενε σιωπηλός στο κατώφλι της πόρτας. 

Η συνάντησή μας έγινε στο γιοτ του, μέσα στο λιτά διακοσμημένο γραφείο του: μια θρησκευτική εικόνα, βιντεοκασέτες και DVD, βιβλία και μικρά μπουκάλια με νερό. Υπολογίστε δέκα λεπτά με το Zodiac από το Νυδρί, το παραθαλάσσιο θέρετρο της Λευκάδας, στην απέναντι ακτή. Εκεί όπου, όπως διαβεβαιώνει ένας μύθος, γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά της Ομορφιάς.

Μαζί με την Κέρκυρα, τους Παξούς, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα, η Λευκάδα σχηματίζει το αρχιπέλαγος των Επτανήσων ή Ιόνιων νησιών. Χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα για να φτάσεις σ’ αυτό το παραθαλάσσιο μέρος της δυτικής ακτής. Το ταξίδι γίνεται σαφώς πιο σύντομο από τα όχι και τόσο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Πρέβεζας (Ακτίου) ή των Ιωαννίνων. Ο Ριμπολόβλεφ όταν θέλει να πάει στον Σκορπιό ανεβαίνει στο ιδιωτικό του αεροπλάνο από τη Νίκαια και φτάνει στο Άκτιο μέσα σε δύο ώρες. Άλλα επτά λεπτουλάκια με ελικόπτερο μέχρι στην οροφή του γιοτ. Μόλις αποβιβάζεται σ’ αυτό το νησάκι, γίνεται άλλος άνθρωπος. 

Με μεγάλη άνεση στην Ελλάδα

«Είναι φυσικό ο Ριμπολόβλεφ να νιώθει τόσο άνετα στην Ελλάδα, καθώς αφθονούν οι γέφυρες επικοινωνίας της χώρας με τη Ρωσία: πέρα από τις πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις, υπάρχει το κυριλλικό αλφάβητο, που είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό, αλλά και μια δυσπιστία απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά το πιο ουσιαστικό κοινό σημείο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η ορθόδοξη πίστη, με τις δύο Εκκλησίες, Ελληνική και Ρωσική, να βρίσκονται πολύ κοντά. Δεν είναι ασήμαντο το ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ ήταν να κάνει αγιασμό στο νησί, ενώ το ίδιο είχε κάνει και στο διαμέρισμά του στο Μονακό, καλώντας έναν Ορθόδοξο ιερέα της Νίκαιας. Και ούτε εκπλήσσει το ότι πήγε πολλές φορές για προσκύνημα στο Άγιο Όρος, έναν τόπο εκτός χρόνου, όπου η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά μόνο σε εκατό Ορθοδόξους και δέκα μη Ορθοδόξους. 

Στο μυαλό του Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ το όρος Άθως συνδέεται με τον καθεδρικό ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, στη Μονή Zachatievsky, έναν χώρο λατρείας που πάλλεται στην καρδιά της Μόσχας. Κτισμένος το 1360, έκλεισε από τους μπολσεβίκους το 1918 και δεν ξανάνοιξε παρά στις αρχές της δεκαετίας 1990.

Η τελευταία του ανακαίνιση χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο -κυρίως ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου. Αυτή η δωρεά των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ το 2010, που επέτρεψε την ανακατασκευή του, είχε ως αποτέλεσμα να τιμηθεί ο Ριμπολόβλεφ με το παράσημο πρώτης τάξεως του τάγματος του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ από τον Πατριάρχη Κύριλλο Α΄, τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, που συγκεντρώνει πάνω από 100 εκατομμύρια πιστούς. 

Ο Πατριάρχης Κύριλλος βλέπει επίσης με καλό μάτι τη χρηματοδότηση από τον Ριμπολόβλεφ της ανέγερσης του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, τη Λεμεσό. Μια ρωσική εκκλησία που πήρε το imprimatur από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας του νησιού».

«Στον Σκορπιό, ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ ακολουθεί τα ίχνη του Αριστοτέλη Σωκράτους Ωνάση, ενός από τους πιο διάσημους Έλληνες, που ήταν όχι μόνο ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά και μια πασίγνωστη προσωπικότητα του διεθνούς τζετ σετ. 

»Σκορπιός, Μονακό, δαιμόνιο επιχειρηματικό πνεύμα, καθώς και ένα γιοτ που φέρει το όνομα της κόρης του… Οι συμπτώσεις ανάμεσα στον Ωνάση και τον Ριμπολόβλεφ είναι πολλές. Αλλά είναι τυχαίες ή ηθελημένες; Ο Ρώσος, που επιλέγει τη διακριτικότητα –σε πλήρη αντίθεση με τον Έλληνα, που λάτρευε την επίδειξη– απορρίπτει κατηγορηματικά την υπόθεση: “Βεβαίως ο Σκορπιός είναι ένα τόπος φορτωμένος ιστορία, μια ιστορία που γνωρίζω: αυτήν του Ωνάση. Αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να εγγραφώ στους διαδόχους ή τους απογόνους του”. Ωστόσο ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ φιλοδοξεί να του ξαναδώσει την αλλοτινή του αίγλη». 

Ποιος είναι ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ
Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Περμ της Ρωσίας και σπούδασε ιατρική. Από νωρίς στράφηκε επαγγελματικά στον τομέα των επιχειρήσεων. Τη δεκαετία του ’90, το ταλέντο του στη διοίκηση επιχειρήσεων τον οδήγησε σε μια σειρά άκρως επιτυχημένων αγορών, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο που σύντομα άρχισε να αποδίδει. Η καλύτερη επένδυσή του αποδείχθηκε αυτή στην κρατική βιομηχανία λιπασμάτων Uralkali, η οποία όταν κατόρθωσε να μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου έβαλε τον Ριμπολόβλεφ στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 επένδυσε στην Κύπρο, προχωρώντας στην αγορά του 9,7% μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Αυτή την επένδυση ακολούθησε μια επιχειρηματική και προσωπική σχέση με το νησί, η οποία περιέλαβε και τη δωρεά για την κατασκευή ιερού ναού της Ρώσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λεμεσό.  Η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013 είχε ως συνέπεια να μειωθούν οι μετοχές του Ριμπολόβλεφ στην τράπεζα. Οι δεσμοί του όμως με το νησί παραμένουν δυνατοί αφού το επισκέπτεται συχνά και απολαμβάνει τις ομορφιές του. 

Ο Ριμπολόβλεφ κατοικεί μόνιμα από το 2011 στο Μόντε Κάρλο, ενώ είναι ιδιοκτήτης της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό και του θρυλικού ελληνικού νησιού Σκορπιός, το οποίο ανήκε στην οικογένεια Ωνάση.
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.