To Top
03:18 Πέμπτη
19 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τσακαλώτος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το 5ετές ομόλογο
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΑΔΑ Τσακαλώτος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες το 5ετές ομόλογο
  25 Ιουλίου 2017, 7:10 μμ  

 Τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπέρασε το αποτέλεσμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος, με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ` αυτό που περιμέναμε».

Ειδικότερα, σε δήλωση του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου στις αγορές με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375% που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ` την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».

 Ο κ. Τσακαλώτος στηλίτευσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στη σημερινή εξέλιξη, σημειώνοντας ότι διαψεύδονται. Σχολίασε σκωπτικά πως απ` ό,τι κατάλαβε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, τα κόμματα, είπε, κατάλαβαν ότι δεν έχει σημασία ότι ο Moody`s μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε ότι πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

 Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε σήμερα, δεν είναι το τέλος αλλά μια αρχή «που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο».

Τόνισε ότι «από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ` ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές».
"Θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησης μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί".
 
Η Ελλάδα διέθεσε σήμερα πενταετή κρατικά ομόλογα αξίας 3 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 4,625% στην πρώτη της έξοδο στις κεφαλαιαγορές από το 2014.

 Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντρίκ Γκαμπιζόν, ο οποίος χειρίστηκε τη διαδικασία της έκδοσης για λογαριασμό της τράπεζας HSBC, η ζήτηση για τα ομόλογα σε αυτή την έκδοση, που συνδύασε τόσο τη δημοπράτηση νέων τίτλων όσο και την ανταλλαγή πενταετών τίτλων που είχαν εκδοθεί το 2014, ανήλθε συνολικά στα 6,5 δισεκ. Ευρώ. Αυτή η έκδοση έγινε στο πλαίσιο της σύναψης ενός κοινοπρακτικού δανείου. Αντίθετα με μια κλασική δημοπράτηση ομολόγων, που παίρνει τη μορφή ενός συστήματος δημοπράτησης, η έκδοση μέσω κοινοπρακτικού δανείου είναι πιο ευέλικτη.

Τη διαδικασία χειρίστηκαν πολλές τράπεζες που ήλθαν σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Εκτός της HSBC, η οποία καθοδήγησε τη διαδικασία, συμμετείχαν επίσης οι τράπεζες BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και Goldman Sachs.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε νωρίτερα σήμερα "πεπεισμένος" ότι η Αθήνα μπορεί να αρχίσει να αντλεί ξανά ανεξάρτητα χρηματοδότηση από τις αγορές με "λογικό" επιτόκιο. Η σημερινή πώληση ομολόγων αποτελεί "ορόσημο", έκρινε ακόμη ο Μοσκοβισί, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και άλλους αξιωματούχους.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.