Επείγουσα έκκληση προς τον Υπουργό Υγείας να βρει λύση με τη μη διάθεση του αντιοφικού ορού από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προς τους ιδιώτες κτηνιάτρους και κτηνιατρικές κλινικές, απηύθυνε χθες Πέμπτη το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα συχνά να χάνονται ζώα, κυρίως σκύλοι.  

Επικοινωνήσαμε με τον Αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Επαμεινώνδα, προκειμένου να μας περιγράψει την έκταση του προβλήματος που βιώνουν οι κτηνίατροι, όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά που χρήζουν χορήγησης αντιοφικού ορού. Όπως δήλωσε στο philenews ο κ. Επαμεινώνδα, υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Συλλόγου των κτηνιάτρων, να προχωρούν εκ μέρους των δεύτερων οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες σε αγορά 400 αντιοφικών ορών ετησίως και να τους τις προμηθεύουν. «Όμως από τη μια οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες καθυστερούν στην προμήθεια – για παράδειγμα ακόμα να λάβουμε την παρτίδα των ορών που ζητήσαμε από τον περασμένο Απρίλιο για την περασμένη χρονιά – και από την άλλη συνηθίζεται να μας παραδίδεται μειωμένος αριθμός από αυτόν που ζητάμε, συνήθως μας δίνουν το 1/3», ανάφερε.

«Το πρόβλημα αυτό έχει χρόνια που παρατηρείται, όμως πρέπει να γίνει κάτι, για να υπάρχει συνεχής προμήθεια αντιοφικών ορών από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προς τους ιδιώτες κτηνιάτρους και κτηνιατρικές κλινικές, γιατί, χάνονται ζωές ζώων, όταν θα μπορούσαν να σωθούν», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου ζητά να μην υπάρχει καθυστέρηση στην προμήθεια, γιατί, όπως εξηγεί, αν δεν έχουν τους ορούς στη διάθεση τους αυτή την περίοδο, που ξυπνούν τα φίδια από χειμερία νάρκη, και την περίοδο του κυνηγίου, δηλαδή τις δύο περιόδους έξαρσης δαγκώματος σκύλων από φίδια, δεν έχει νόημα αυτή η προσπάθεια απόκτησης ορών μέσω του Υπουργείου Υγείας.

 

Δυσεύρετοι οι οροί που παράγονται για το δηλητήριο της φίνας

Σύμφωνα με τον κ. Επαμεινώνδα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες δυσκολεύονται να προμηθευτούν αντιοφικούς ορούς, διότι αυτοί ανταποκρίνονται στο μόνο δηλητηριώδες είδος φιδιού που μπορεί να προκαλέσει θάνατο στην Κύπρο, την κυπριακή οχιά (φίνα), οπότε παρασκευάζονται μόνο σε ορισμένες χώρες που απαντάται το συγκεκριμένο είδος, όπως η Αίγυπτος, η Συρία, η Τουρκία και η Ελλάδα. Την ίδια ώρα είναι δύσκολη η προμήθειά τους από τους κτηνίατρους, διότι πρόκειται για φάρμακο που είναι εγκεκριμένο για τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίστοιχο εγκεκριμένο φάρμακο για τα ζώα. Σε μία τέτοια περίπτωση οι κτηνίατροι της Κύπρου θα μπορούσαν να το εξασφαλίσουν από τις εταιρείες που τους προμηθεύουν με κτηνιατρικά φάρμακα και δεν θα εξαρτιόνταν από την προμήθεια του Υπουργείου.