Με την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου 1989 η παγκόσμια κοινότητα ανέδειξε το όραμα μιας κοινωνίας που επενδύει στα παιδιά και προασπίζεται τα δικαιώματά τους, σφραγίζοντας συνάμα τη δέσμευση των Κρατών απέναντι στο παιδί ως φορέα δικαιωμάτων, αναφέρει σε μήνυμά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου.

Στο μήνυμά της αναφέρει ότι σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, που η ανθρωπότητα ταλανίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις και διλήμματα, όπου αναζητούνται απαντήσεις και λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, είναι η ώρα να απαλλαγούμε από το «εγώ» και να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μας. 

“Είναι η ώρα να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική μέρα ανακαλύπτοντας τις αξίες που περιμένουν να αναδυθούν μέσα από την επιμονή της ανθρωπότητας να διατηρηθεί ζωντανή, να απαλλαγεί από τα βαρίδια που την βυθίζουν, να αναδείξει τους κρυμμένους θησαυρούς της ανθρώπινης φύσης και τις θεμελιώδεις Αρχές που προσδίδουν αξία και νόημα στον Άνθρωπο και τον αγώνα του”, αναφέρει.

Η Επίτροπος Μιχαηλίδου σημειώνει ακόμη πως δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε αμέτοχοι παρατηρητές στα όσα συμβαίνουν γύρω μας σαν να μην μας αφορούν, αδιάφοροι σε ότι μας εμποδίζει να ζήσουμε ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της ζωής.  “Απαιτείται δράση, κριτική σκέψη και κριτική επισκόπηση των επιλογών, των αποφάσεων και των δράσεων μας  αφήνοντας πίσω μας στείρες αντιλήψεις και παθογένειες που μας κρατούν καθηλωμένους”, σημειώνει.

Αναφέρει ακόμη πως η δράση που επιλέχθηκε φέτος για να τιμηθεί η μέρα αυτή έλαβε χώρα στο υποβρύχιο Μουσείο MUSAN όπου ο άνθρωπος συναντάται με τον πλούτο του βυθού.

“Με εικόνες και σύμβολα 4 δύτες, καταδύθηκαν και απεικόνισαν τις 4 Αρχές της Σύμβασης: την Αρχή της Ανάπτυξης, της Συμμετοχής, της Μη Διάκρισης και της Διασφάλισης του Συμφέροντος του Παιδιού. Καταδύθηκαν για να αναδυθεί στην επιφάνεια η άμεση επιταγή για διασφάλιση των δικαιωμάτων σας, σε όλο τους το εύρος: βαθιά και πλούσια όπως η απέραντη θάλασσα”, αναφέρει.

ΚΥΠΕ