Mε έξτρα καταθέσεις βγήκαν από το lockdown Μαΐου πολλά κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς μέσα σε ένα μήνα αποταμίευσαν €330 εκατ., ενώ μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας έβαλαν στην άκρη €892 εκατ.

Οι καταθέσεις σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο την περίοδο της πανδημίας (κάτι που παρατηρείται και σε άλλες χώρες), παρά την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος σε πολλά νοικοκυριά του ιδιωτικού τομέα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και η αβεβαιότητα για το τέλος της κρίσης έχουν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των πολιτών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα, η αύξηση των καταθέσεων κατά 3,1% τέλος Μαΐου έγινε παρά την «ισοπέδωση» των προσφερόμενων καταθετικών επιτοκίων, με την απόδοση να είναι στην καλύτερη περίπτωση σχεδόν μηδενική και στη χειρότερη αρνητική. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τέλος Μαϊου ήταν €48,66 δισ. και τον Μάρτιο του 2020, όταν ξεκίνησε το πρώτο lockdown στην Κύπρο, ήταν €47,94 δισ.

Βάσιμη προσδοκία του οικονομικού επιτελείου είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από τις καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν τους μήνες της πανδημίας θα μετασχηματιστεί σε κατανάλωση το επόμενο διάστημα, ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αν δεν υπάρξουν ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας. 

Το υπόλοιπο των καταθέσεων των νοικοκυριών τέλος Μαΐου ήταν €29,40 δισ., των επιχειρήσεων €10,86 δισ., των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων €1,41 δισ. και των λοιπών ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών €5,84 δισ. Οι καταθέσεις των κατοίκων εσωτερικού είναι €40,13 δισ., των κατοίκων χωρών της ΕΕ €2,45 δισ. και των κατοίκων τρίτων χωρών €6,07 δισ. 

Η κρίση COVID 19 είχε ως αποτέλεσμα η ρευστότητα των τραπεζών να αυξηθεί και να φθάσει τα €17,39 δισ., αλλά η εξεύρεση φερέγγυων δανειοληπτών είναι δύσκολη υπόθεση όταν το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να είναι σε ψηλά επίπεδα, παρά τη σταδιακή του υποχώρηση κάτω από 200% του ΑΕΠ. Τα συνολικά δάνεια τον Μάιο 2021 κατέγραψαν καθαρή μείωση €24,3 εκατ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €76,2 εκατ. τον Απρίλιο 2021. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφθασε στο 1,3%, σε σύγκριση με 1,6% τον Απρίλιο 2021. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Μάιο 2021 έφθασε στα €31,3 δισ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής, το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων είναι €9,41 δισ., των επιχειρηματικών δανείων €15,39 δισ. και των καταναλωτικών δανείων €1,54 δισ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή δόσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νέου διατάγματος αναστολής δόσεων του υπουργού Οικονομικών, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο 2021, είχε μικρή αυξητική επίδραση στις πιο πάνω μεταβολές στα δάνεια. Η αναστολή δόσεων αφορούσε δάνεια από ΝΧΙ σε νοικοκυριά και μη-χρηματοδοτικές εταιρείες, ύψους €56,9 εκατ.